​Majmunët e mëdhenj në Afrikë kërcënohen nga "e ardhmja e errët"

Afrika

​Majmunët e mëdhenj në Afrikë kërcënohen nga "e ardhmja e errët"

Më: 13 qershor 2021 Në ora: 23:24
Foto ilustrim

Habitati i majmunëve të mëdhenj si gorillat, bonobot dhe shimpanzetë do të ulet shumë në tri dekadat e ardhshme, sipas një hulumtimi nga më shumë se 60 shkencëtarë të botuar në revistën Diversity and Distributions.

Deri në 85 për qind të intervalit aktual të popullatës majmunë nuk do të ketë më një habitat nga mesi i shekullit, për shkak të ndryshimeve klimatike, shpyllëzimeve dhe rritjes së popullsisë njerëzore.

Gorillat, bonobot dhe shimpanzetë kërcënohen nga një "e ardhme e errët", paralajmëron Ilka Herbinger nga Fondi Botëror për Natyrën (WWF), bashkautore e studimit. "Në shumë rajone të Afrikës, të afërmit tanë më të ngushtë kërcënohen të zhduken," tha ajo.

Herbinger thotë se kolapsi klimatik dhe shpyllëzimi duhet të ndalen për të zbutur zhdukjen masive të majmunëve të mëdhenj.

Sipas studimit, mbajtja dhe vendosja e "lidhjeve dhe korridoreve" midis habitateve që mund të jenë një strehë në të ardhmen është gjithashtu thelbësore për mbijetesën e majmunëve afrikanë.

Për shembull, vargjet malore aktualisht janë habitate më pak të përshtatshme për disa lloje të majmunëve të mëdhenj, por kjo pritet të ndryshojë me ngrohjen globale. Kafshët teorikisht mund të mbijetojnë nëse mund të migrojnë nga ultësira në male.

Studimi është i pari që shqyrton plotësisht efektet e ndryshimit të klimës, përdorimit të tokës dhe rritjes së popullsisë njerëzore në gamën e ardhshme të popullatave gorilla, shimpanze dhe bonobo.

Aktualisht, të gjithë majmunët afrikanë janë të listuar në Listën e Kuqe të Specieve të Rrezikuara të Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN) si të rrezikuar ose të rrezikuar në mënyrë kritike.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat