​Kërkohet transparencë në konkursin për memorialin e fëmijëve të vrarë të Kosovës

Aktuale

​Kërkohet transparencë në konkursin për memorialin e fëmijëve të vrarë të Kosovës

Më: 6 gusht 2020 Në ora: 21:40
Arianit Bytyçi

Arkitekti Arianit Bytyçi, i ka shkruar letër krerëve institucionalë, duke i kërkuar respektim të bazës ligjore tek çështja e shpalljes së konkursit ndërkombëtar të arkitekturës për memorialin e 1432 fëmijëve të vrarë të Kosovës.

“Çdo tentim i tejkalimit apo devijimit të kësaj baze ligjore, me qëllim të trajtimit të këtij projekti përmes procedurave të mbyllura apo procedurave të negociuara, që do të pamundësonte konkurrencën e projekteve të arkitektëve, skulptorëve e dizajnerëve vendorë e ndërkombëtarë, është e jashtëligjshme”, thekson Bytyçi.

Ai po ashtu kërkon koordinim të të gjitha ministrive përgjegjëse dhe institucioneve tjera publike që merren me memorialet e luftës, që të harmonizohen që këto konkurse të ngriten në nivelin e organizimit të konkurseve ndërkombëtare të projektimit, në mënyrë që çështja e dokumentimit të luftës çlirimtare të Kosovës dhe e gjenocidit serb në Kosovë të riafirmohet në nivelin ndërkombëtar me qëllim të rikthimit të kujtesës së opinionit dhe faktorit ndërkombëtar për domosdonë e gjykimit të gjenocidit serb në Kosovë.

Arkitekti Bytyqi propozon edhe që të themelohet një grup punues ndërinstitucional që do të merret me përgatitjen e konkurseve ndërkombëtarë për: Memorialin e 1432 fëmijëve të vrarë të Kosovës nga viti 1981 deri në vitin 1999; Muzeun e Luftës së UÇK-së; Muzeun e Gjenocidit; dhe Monumentin e Lirisë dhe të Pavarësisë.

Sipas tij, ky grup duhet të punojë shumë edhe në caktimin e jurive profesionale kredibile për projektet e lartpërmendura, dhe që emrat e anëtareve të jurisë të bëhen publikë me qëllim të rritjes së transparencës dhe të kredibilitetit të proceseve të këtyre konkurseve.

Duke vlerësuar iniciativën e Nusret Pllana për ndërtimin e një memoriali për fëmijët e Kosovës, arkitekti Arianit Bytyçi në letrat e tij ka theksuar se “për arsye të nismës së ndërmarrë nga z.Nusret Pllana dhe ekipi i tij për ndërtimin e këtij memoriali të fëmijëve, ai do të duhej të përfshihet në ekipin profesional në mënyrë që detyra projektuese të përfshijë edhe të dhënat për vrasjen e fëmijëve të Kosovës nga forcat serbe, të dhëna të publikuara në formë të librit nga Pllana” tha Bytyçi.

Është me rëndësi të potencohet se iniciativa e arkitektit Arianit Bytyçi për shpalljen e një konkursi ndërkombëtar të arkitekturës për Memorialin e 1432 fëmijëve të vrarë të Kosovës nga viti 1981 deri në vitin 1999, ka gjetur përkrahje të gjërë nga komuniteti i arkitektëve të Kosovës. Së fundmi, edhe arkitekti i njohur, prof.dr.Bujar Demjaha pas deklarimeve se edhe ai është autor i Memorialit të fëmijëve të prezentuar në publik, në një postim në facebook duke komentuar debatin e organizuar në Edicionin Special ka theksuar se pajtohet me kolegun Arianit Bytyçi dhe e përgëzon atë për siç thotë “qartësimin e procedurave që duhet të ndiqen – qasjen insitucionale”.

Arkitekti Demjaha qartëson po ashtu opinionin publik se autor i memorialit nuk është ai, por se “kontributi im ka qenë minor dhe atë në formë konsulencë për çështje teknike dhe atë pas përzgjedhjes së projektit ideor të autorit Rrezeart Galica”.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat