​Iniciohen procedurat për auditimin e raporteve financiare të partive politike

Aktuale

​Iniciohen procedurat për auditimin e raporteve financiare të partive politike

Më: 14 prill 2021 Në ora: 15:35
Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike

Komisioni për Mbikëqyrjen e Financave Publike ka iniciuar procedurat lidhur me auditimin e raporteve vjetore financiare dhe raportet e deklarimit financiar të fushatës së subjekteve politike, për vitet 2018, 2019 dhe 2020. Krahas kësaj, komisioni miratoi edhe planin e punës për vitin 2021, ku u përfshi shqyrtimi i raporteve të performancës dhe raportimi i dhjetë komunave me buxhetin më të madh.

Kryetarja e komisionit, Hykmete Bajrami bëri të ditur se buxheti për auditimin e raporteve financiare të fushatës së partive është mbi 100 mijë euro.

Bajrami: Auditimi ka dështuar në dy vitet e fundit për shkak të buxhetit të vogël

“Ne si komision ngarkohemi me inicimin e procedurave ku i kërkojmë Kuvendit të shpallë tenderin për kontraktimin e dhjetë auditorëve, ku janë kriteret e parapara për auditimin e pasqyrave dhe auditimin e shpenzimeve të fushatës për subjektet politike për vitet 2018, 2019 dhe 2020. Siç e thamë në dy vitet e kaluara një tender i tillë ka dështuar për shkak se nuk ka pasur auditor për t’i audituar subjektet. Nëse ju pajtoheni me propozimin, ne po procedojmë me këtë për të shpallë tenderin sa më parë. Buxhetet në vitet e kaluara kanë qenë jashtëzakonisht të vogla, komisionet dhe legjislaturat e kaluara kanë konstatuar se një prej mungesës së interesimit të auditorëve ka qenë buxheti jashtëzakonisht i vogël. Tani kemi një buxhet që është më i madh, është shuma prej 109 mijë e 200 euro”, tha ajo.

Duke kërkuar raportimin e kryetarëve të dhjetë komunave me buxhetin më të madh në këtë komision, deputeti i Lëvizje Vetëvendosje, Eman Rrahmani tha se praktika të tilla ku niveli lokal ka raportuar te komisioni parlamentar ka pasur edhe në të kaluarën.

Rrahmani: Ne kemi praktika ku niveli lokal vjen dhe raport këtu

“Dhjetë komunat me buxhetin më të madh duhet të vijnë dhe të raportojnë për të gjeturat e tyre. [...] Ne kemi praktika ku niveli lokal vjen dhe raporton këtu, mbi të gjitha qysh u cek ata një të katërtën (e mjeteve) e marrin nga buxheti i Qeverisë së Kosovës, andaj edhe për shpenzimet e tyre duhet të vijnë dhe të raportojnë këtu”, u shpreh ai.

Dilema juridike mbi këtë çështje shfaqi kryetarja e komisionit, Hykmete Bajrami.

Bajrami: Ekziston një paqartësi juridike nëse ne mund t’i thërrasim kryetarët e komunave

“Ekziston një paqartësi juridike nëse ne mund t’i thërrasim kryetarët e komunave. Ne nuk mund t’i obligojmë kryetarët që të jenë prezent .Ju e dini ata kanë komplet sistem tjetër të zgjedhjes, nuk janë nga Kuvendi. Ne mund t’i shqyrtojmë raportet e dhjetë komunave që kanë buxhetin më të madh. I informojmë kryetarët e komunave, nëse ata dëshirojnë të jenë prezent ata mund të paraqitet. Nëse nuk dëshirojnë ne mund ta bëjmë shqyrtimin e raporteve edhe në mos prezencë të tyre”, tha ajo.

Lidhur me këtë, deputeti i PDK-së, Hajdar Beqa kërkoi harmonizim edhe me auditorin e përgjithshëm.

Beqa: Sa i përket komunave të kemi një harmonizim edhe me auditorin e përgjithshëm

“Sa i përket komunave të kemi një harmonizim edhe me auditorin e përgjithshëm. Më e rrugës ndoshta ka qenë, pavarësisht cili është buxheti i komunave, të konsultohen me të gjeturat e auditorit tek ato komuna ku ka të gjetura dhe të gjenden rrugë për të komunikuar me ta”, tha ai.

Anëtarët e Komisionit për Mbikëqyrjen e Financave Publike, mes tjerash vendosën që mbledhjet e këtij komisioni të mbahen çdo të martë në orën 11:00.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat