SHBA: 20 Presidentët më të vlerësuar, sipas shkencëtarëve politikë amerikanë - Bota Sot
SHBA: 20 Presidentët më të vlerësuar, sipas shkencëtarëve politikë amerikanë

Amerika

SHBA: 20 Presidentët më të vlerësuar, sipas shkencëtarëve politikë amerikanë

Nga: Beqir Sina Më: 2 gusht 2020 Në ora: 07:21
Abraham Lincoln

Washington D.C: Renditjet presidenciale kanë tendencë të jenë subjektive dhe ndarëse, por ato gjithashtu ofrojnë një informacion të vlefshëm se si pikëpamjet historike të presidentëve evoluojnë me kalimin e kohës. Në një sondazh të kohëve të fundit, pothuajse 200 studiues të shkencave politike renditën presidentët amerikanë në një shkallë prej 0-100, nga dështimi (zero) në mesatare (50) deri në të madhe (100). Gjithsej janë mesatarisht për secilin president dhe renditen nga më të lartat në më të ulëtat. Shumica e 170 të anketuarve – afërsisht 57% – janë identifikuar si demokratë në votën për Presidentët më të mirë. Vetëm 13% e tyre ishin republikanë, ndërsa 27% ishin nga të pavarurit, dhe 3% zgjodhën të tjerë. Kampionimi i anuar dhe fakti se Presidenti Donald Trump është në mes të vitit të tij në detyrë e vështirëson krahasimin e saktë me presidentët e mëparshëm. Dhe, nuk ka vlerësim deri në përfundim të këtij mandate, thanë shkencëtarët politik amerikan. Por, edhe në një votim anësor midis republikanëve, Trump u rendit mjaft i pafavorshëm. Të anketuarit që identifikuan si republikanë apo konservatorë renditën Trump të 40-in nga 44 presidentë.. Këtu janë presidentët më të mëdhenj të SHBA, renditur sipas votime të anëtarëve aktualë dhe të fundit të Shoqatës Amerikane të Shkencave Politike:

Abraham Lincoln (1861-1865)Vendimi i parë i Lincoln në sondazhin C-SPAN është për shkak të vlerësimeve të larta në të gjithë bordin, por historianët e mbajnë atë në vlerësimin më të lartë për udhëheqjen e krizave. Ai udhëhoqi vendin përmes një prej periudhave më të vështira të saj, Luftës Civile, dhe në vitin 1863 nënshkroi Proklamatën e Emancipimit duke liruar skllevërit.


George Washington (1789-1797)Presidenti i parë i vendit renditet mbi të gjithë të tjerët për autoritetin moral, menaxhimin ekonomik dhe performancën e përgjithshme brenda kontekstit të kohës së tij. Washington luftoi fort për Kushtetutën, duke ndjerë se artikujt e Konfederatës nuk funksiononin mirë për vendin. Ai ishte i zhgënjyer për të parë vendin duke u bërë më i ndarë politikisht në fund të mandatit të tij të parë dhe duke vendosur një precedent duke zgjedhur të tërhiqej pas termit të dytë të tij.


Franklin D. Roosevelt (1933-1945)Historianët e lavdërojnë Franklin D. Roosevelt për aftësitë e tij në bindje publike, duke renditur atë së pari midis të gjithë presidentëve në atë kategori. Ai gjithashtu u rendit i pari në trajtimin e marrëdhënieve me jashtë. FDR mori presidencën gjatë më të keqit term në Shtëpinë e Bardhë. Ai u fut në Shtëpinë e Bardhë gjatë periudhës së Depresionit të Madh, por siguroi popullin amerikan: “E vetmja gjë që duhet të kemi frikë është vetë frika”. Ai gjithashtu udhëhoqi SHBA-në nëpërmjet viteve të rrezikshme të Luftës së Dytë Botërore.


Theodore “Teddy” Roosevelt (1901-1909) Theodore Roosevelt renditet lartë për bindje publike. Vetëm 42 vjeç kur ai u bë presidenti më i ri në historinë e kombit, ai pati forcën dhe energjinë për të bindur Kongresin për të kaluar reforma progresive dhe një politikë të fortë të jashtme – të ilustruar me moton e tij: “Flisni butësisht dhe mbani një shkop të madh”. Ai i mbikqyri zgjerimin e infrastrukturës dhe parqeve kombëtare të Amerikës. Është konsideruar presidenti i autostradave, që megjithëse me një kosto të lart atëherë bëri që edhe sot e kësaj dite, Autostradat – rrugët e Amerikës, janë ato që ndërtojë Presidenti Theodore “Teddy” Roosevelt.


Dwight D. Eisenhower (1953-1961)Eisenhower u ngrit nga vendi i 9-të në renditjen në vitin 2000 në vendin e 5-të në vitin 2017, kryesisht për shkak të një pikëpamje gjithnjë e më të favorshme për udhëheqjen e tij të krizës. Energjitë e Eisenhower ishin kryesisht të përkushtuar për lehtësimin e tensioneve të Luftës së Ftohtë. Ai mori një armëpushim pas viteve të luftës në Kore, i “shkatërroi” forcat e armatosura të SHBA dhe dërgoi trupa federale për të zbatuar një urdhër të gjykatës, duke i shmangur shkollat ​​publike në Little Rock, Arkansas.


Harry Truman (1945-1953) Trumani fiton lavdërime nga historianët për udhëheqjen e tij të krizës. Pas V-E Day, kur Japonia refuzoi të dorëzohej, ai urdhëroi që bomba atomike të hidhej në Hiroshima dhe Nagasaki, më në fund duke i dhënë fund Luftës së Dytë Botërore në Paqësor. Menjëherë pas kësaj, Trumani ndoqi nënshkrimin e Kartës së Kombeve të Bashkuara, e themeluar për të ruajtur paqen.

Thomas Jefferson (1801-1809)Jefersoni u rendit më i larti për vizionin e tij dhe vendosjen e rendit të ditës. Ai ishte autori kryesor i Deklaratës së Pavarësisë, dhe gjatë presidencës së tij ai fitoi Territorin e Luizianës, duke zgjeruar gjerësisht madhësinë e vendit dhe uli borxhin kombëtar me një të tretën.


John F. Kennedy (1961-1963)Historianët e kreditojnë Kenedin më shumë për aftësitë e tij në bindjen publike dhe vizionin e tij. Ai gjithashtu vlerëson mirë për menaxhimin e krizave dhe trajtimin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Ai ishte që “ngriti” në dorë kundra sovjetikëve BRSS, dhe me sukses shpëtoi Krizën Kubane të Raketave, u zotua të dërgonte një astronaut amerikan në hënë dhe të shtynte vendin për përparim në të drejtat civile. Barazinë kudo mes të zinjve të bardhëve. Ai u vra në detyrë.


Ronald Reagan (1981-1989) Regani i renditur në sondazhin C-SPAN është rritur vazhdimisht që nga viti 2000, kryesisht për shkak të pikëpamjeve më pozitive të menaxhimit të tij ekonomik dhe udhëheqjes së krizës politike – Luftës së Ftohtë – rrëzimin e Murit te Berlinit dhe rënien e komunizmit ne Evropën Lindore. Ai gjithashtu shënoi një luftë politike jashtëzakonisht politike duke fituar atë, për aftësitë e bindjes publike dhe vendosjen e agjendës kombëtare. Duke punuar me Kongresin, Reagani ishte në gjendje të kalonte legjislacionin që nxiti rritjen ekonomike dhe forconte mbrojtjen kombëtare, duke avancuar vizionin e tij të “paqes përmes forcës” gjatë viteve që çuan deri në fund të Luftës së Ftohtë, me rënien përfundimtare të komunizmit.


Lyndon Johnson (1963-1969)Xhonsoni kryeson listat për përpjekjet e tij në ndjekjen e drejtësisë së barabartë për të gjithë amerikanët. Duke marrë detyrën pas vrasjes së John F. Kennedy, Johnson siguroi miratimin e një projektligji të rëndësishëm për të drejtat civile. Ai i kërkoi vendit “të ndërtonte një shoqëri të madhe, një vend ku kuptimi i jetës së njeriut përputhet me mrekullitë e punës së njeriut”, e cila u bë agjenda e tij, duke rezultuar në Medicare për të moshuarit, rritjen e ndihmës për edukimin dhe programet kundër varfërisë.


Woodrow Wilson (1913-1921) Uilsoni vlerësohet më shumë për vizionin dhe aftësinë e tij për të vendosur një agjendë tjetër nga paraardhësit e tij në Shtëpinë e Bardhë. Ai kaloi shumë pjesë të legjislacionit të rëndësishëm përmes Kongresit dhe në vitin 1917 e bindte Kongresin se Amerika nuk mund të qëndronte më neutrale në Luftën e Parë Botërore.


Barack Obama (2009-2017) Obama renditet në vendin e 12 në listën e C-SPAN Televizionit të vetëm në Capitol Hill – Washington D.C. Historianët presidencialë e vlerësuan atë shumë për të ndjekur drejtësinë e barabartë dhe për aftësitë e tij në bindjen publike. Përfundimi i politikave të brendshme të vendit, Akti i Affordable Care, i njohur gjithashtu si Obamacare, ishte jo popullor me republikanët, por mbulimin e sigurimit shëndetësor të zgjeruar për 20 milionë amerikanë. Administrata e tij ndihmoi në udhëheqjen e vendit përmes recesionit të madh dhe shpëtoi industrinë e automobilave të SHBA. Historianët në sondazhin C-SPAN i dhanë atij shenja të dobëta për marrëdhëniet e tij me Kongresin dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.


James Monroe (1817-1825)Historianët përgëzuan Monroe më shumë për marrëdhëniet e tij të zjarrta ndërkombëtare. Ai krijoi Doktrinën Monroe, e cila paralajmëroi kombet evropiane të mos kolonizojnë ose të ndërhyjnë në hemisferën perëndimore.


James K. Polk (1845-1849) Polk renditet më i lartë për vizionin e tij dhe aftësitë për vendosjen e agjendës Polk në Shtëpinë e Bardhë kur ai erdhi në fuqi. Nën udhëheqjen e Polk, SHBA bleu më shumë se 800,000 kilometra katrorë të tokës perëndimore, duke zgjeruar kufirin e saj në Oqeanin Paqësor.


Bill Clinton (1993-2001) Renditja e Clinton mbas përfundimit të dy tremave në Shtëpinë e Bardhë, u hodh nga vendi i 21-të në vendin e 15-të në sondazhin e historianëve C-SPAN ndërmjet viteve 2000 dhe 2017. Mirëpo, vlerësimi i tij më i lartë është në bindje publike. Clintoni ishte demokrat i parë që nga Franklin D. Roosevelt për të fituar një mandat të dytë, dhe ndër të tjera pati arritjet e tij: propozoi buxhetin e parë të balancuar në dekada dhe arriti një suficit buxhetor. Në mandatin e tij të dytë ai u përball me fajësinë për ndërlidhjen e tij me një afer interne në Shtëpinë e Bardhë, marrëdhënie imtime jashtëmartesore, me një vajzë të re, ish sekretaren e tij, por u lirua nga fajësia mbasi votoi Senati.


William McKinley (1897-1901)Historianët i japin McKinley shenja të larta për aftësitë e tij të bindjes publike. Ai miratoi tarifën më të lartë mbrojtëse në histori, dhe nën udhëheqjen e tij Amerika përjetoi një bum industrial. Ai gjithashtu udhëhoqi vendin përmes Luftës Spanjoll-Amerikane, në të cilën SHBA-të pushtuan flotën spanjolle në Kubë, morën Manilën në Filipine dhe pushtuan Porto Riko. Ai u vra nga një anarkist më pak se një vit në përfundim të mandatit e tij të dytë.


James Madison (1809-1817) Madisoni u rendit më i larti për autoritetin e tij moral. Ai shpalli luftë kundër Britanisë së Madhe në 1812. Amerikanët e konsideruan luftën si një sukses, duke çuar në një periudhë nacionalizmi në rritje.


Andrew Jackson (1829-1837)Historianët e vlerësojnë Xhekson shumë për aftësitë e tij të bindjes publike. Ai zhvilloi një betejë politike kundër Bankës së Nivelit të Dytë të Shteteve të Bashkuara, një kompani private që funksiononte pothuajse si një monopol i sponsorizuar nga qeveria. Elektorati amerikan mbështeti gjerësisht pikëpamjet e Jackson dhe i dha atij një fitore të madhe elektorale për mandatin e tij të dytë.


John Adams (1797-1801) Adams renditej më i larti për autoritetin e tij moral dhe trajtimin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Pavarësisht armiqësive në rritje me Francën, Adams kurrë nuk bëri thirrje për luftë dhe ka punuar përmes negociatave për të sjellë një marrëveshje paqeje.


George H. W. Bush (1989-1993)Historianët dhanë vlerësime të larta për Bushin për trajtimin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Bush e udhëhoqi vendin përmes përfundimit të Luftës së Ftohtë dhe udhëhoqi një koalicion për të çliruar Kuvajtin pas pushtimit të Sadam Huseinit.


Renditjet presidenciale kanë tendencë të jenë subjektive dhe ndarëse, por ato gjithashtu ofrojnë një informacion të vlefshëm se si pikëpamjet historike të presidentëve evoluojnë me kalimin e kohës.

Në një sondazh të kohëve të fundit, pothuajse 200 studiues të shkencave politike renditën presidentët amerikanë në një shkallë prej 0-100, nga dështimi (zero) në mesatare (50) deri në të madhe (100). Gjithsej janë mesatarisht për secilin president dhe renditen nga më të lartat në më të ultat.

Shumica e 170 të anketuarve – afërsisht 57% – janë identifikuar si demokratë në votën për Presidentët më të mirë. Vetëm 13% e tyre ishin republikanë, ndërsa 27% ishin nga të pavarurit, dhe 3% zgjodhën të tjerë. Kampionimi i anuar dhe fakti se Presidenti Donald Trump është në mes të vitit të tij në detyrë e vështirëson krahasimin e saktë me presidentët e mëparshëm. Dhe, nuk ka vlerësim deri në përfundim të këtij mandate, thanë shkenctarët politik amerikan.

Por, edhe në një votim anësor midis republikanëve, Trump u rendit mjaft i pafavorshëm. Të anketuarit që identifikuan si republikanë apo konservatorë renditën Trump të 40-in nga 44 presidentë..

Këtu janë presidentët më të mëdhenj të SHBA, renditur sipas votime të anëtarëve aktualë dhe të fundit të Shoqatës Amerikane të Shkencave Politike:

1. Abraham Lincoln (1861-1865)

Vendimi i parë i Lincoln në sondazhin C-SPAN është për shkak të vlerësimeve të larta në të gjithë bordin, por historianët e mbajnë atë në vlerësimin më të lartë për udhëheqjen e krizave. Ai udhëhoqi vendin përmes një prej periudhave më të vështira të saj, Luftës Civile, dhe në vitin 1863 nënshkroi Proklamatën e Emancipimit duke liruar skllevërit.

2. George Washington (1789-1797)

Presidenti i parë i vendit renditet mbi të gjithë të tjerët për autoritetin moral, menaxhimin ekonomik dhe performancën e përgjithshme brenda kontekstit të kohës së tij. Washington luftoi fort për Kushtetutën, duke ndjerë se artikujt e Konfederatës nuk funksiononin mirë për vendin. Ai ishte i zhgënjyer për të parë vendin duke u bërë më i ndarë politikisht në fund të mandatit të tij të parë dhe duke vendosur një precedent duke zgjedhur të tërhiqej pas termit të dytë të tij.

3. Franklin D. Roosevelt (1933-1945)

Historianët e lavdërojnë Franklin D. Roosevelt për aftësitë e tij në bindje publike, duke renditur atë së pari midis të gjithë presidentëve në atë kategori. Ai gjithashtu u rendit i pari në trajtimin e marrëdhënieve me jashtë. FDR mori presidencën gjatë më të keqit term në Shtëpinë e Bardhë. Ai u fut në Shtëpinë e Bardhë gjatë periudhes së Depresionit të Madh, por siguroi popullin amerikan: “E vetmja gjë që duhet të kemi frikë është vetë frika”. Ai gjithashtu udhëhoqi SHBA-në nëpërmjet viteve të rrezikshme të Luftës së Dytë Botërore.

4. Theodore “Teddy” Roosevelt (1901-1909)

Theodore Roosevelt renditet lartë për bindje publike. Vetëm 42 vjeç kur ai u bë presidenti më i ri në historinë e kombit, ai pati eksitim dhe energji për të bindur Kongresin për të kaluar reforma progresive dhe një politikë të fortë të jashtme – të ilustruar me moton e tij: “Flisni butësisht dhe mbani një shkop të madh”. Ai i mbikqyri zgjerimin e infrakstrutës dhe parqeve kombëtare të Amerikës. Është konsideruar presidenti i autostradave, që megjithse me një kosto të lart athere bëri që edhe sot e kësaj dite, Autostradat – rrugët e Amerikës, janë ato që ndërtojë Presidenti Theodore “Teddy” Roosevelt.

5. Dwight D. Eisenhower (1953-1961)

Eisenhower u ngrit nga vendi i 9-të në renditjen në vitin 2000 në vendin e 5-të në vitin 2017, kryesisht për shkak të një pikëpamje gjithnjë e më të favorshme për udhëheqjen e tij të krizës. Energjitë e Eisenhower ishin kryesisht të përkushtuar për lehtësimin e tensioneve të Luftës së Ftohtë. Ai mori një armëpushim pas viteve të luftës në Kore, i “shkatërroi” forcat e armatosura të SHBA dhe dërgoi trupa federale për të zbatuar një urdhër të gjykatës, duke i shmangur shkollat ​​publike në Little Rock, Arkansas.

6. Harry Truman (1945-1953)

Truman fiton lavdërime nga historianët për udhëheqjen e tij të krizës. Pas V-E Day, kur Japonia refuzoi të dorëzohej, ai urdhëroi që bomba atomike të hidhej në Hiroshima dhe Nagasaki, më në fund duke i dhënë fund Luftës së Dytë Botërore në Paqësor. Menjëherë pas kësaj, Truman ndoqi nënshkrimin e Kartës së Kombeve të Bashkuara, e themeluar për të ruajtur paqen.

7. Thomas Jefferson (1801-1809)

Jefferson u rendit më i larti për vizionin e tij dhe vendosjen e rendit të ditës. Ai ishte autori kryesor i Deklaratës së Pavarësisë, dhe gjatë presidencës së tij ai fitoi Territorin e Luizianës, duke zgjeruar gjerësisht madhësinë e vendit dhe uli borxhin kombëtar me një të tretën.

8. John F. Kennedy (1961-1963)

Historianët e kreditojnë Kennedyn më shumë për aftësitë e tij në bindjen publike dhe vizionin e tij. Ai gjithashtu vlerëson mirë për menaxhimin e krizave dhe trajtimin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Ai ishte që “ngriti” në dorë kundra sovjetikëve BRSS, dhe me sukses shpëtoi Krizën Kubane të Raketave, u zotua të dergonte një astronaut amerikan në hënë dhe të shtynte vendin për përparim në të drejtat civile. Barzinë kudo mes të zinjëve të bardhve. Ai u vra në detyrë.

9. Ronald Reagan (1981-1989)

Regani i renditur në sondazhin C-SPAN është rritur vazhdimisht që nga viti 2000, kryesisht për shkak të pikëpamjeve më pozitive të menaxhimit të tij ekonomik dhe udhëheqjes së krizës politike – Luftes se Ftohte – rrezimin e Murit te Berlinit dhe rënjen e komunizmit ne Europen Lindore. Ai gjithashtu shënoi një luftë politike jashtëzakonisht politike duke fituar atë, për aftësitë e bindjes publike dhe vendosjen e axhendës kombëtare.Duke punuar me Kongresin, Reagan ishte në gjendje të kalonte legjislacionin që nxiti rritjen ekonomike dhe forconte mbrojtjen kombëtare, duke avancuar vizionin e tij të “paqes përmes forcës” gjatë viteve që çuan deri në fund të Luftës së Ftohtë, me rënjen përfundimtare të komunizmit.

10. Lyndon Johnson (1963-1969)

Xhonson kryeson listat për përpjekjet e tij në ndjekjen e drejtësisë së barabartë për të gjithë amerikanët.Duke marrë detyrën pas vrasjes së John F. Kennedy, Johnson siguroi miratimin e një projektligji të rëndësishëm për të drejtat civile. Ai i kërkoi vendit “të ndërtonte një shoqëri të madhe, një vend ku kuptimi i jetës së njeriut përputhet me mrekullitë e punës së njeriut”, e cila u bë axhenda e tij, duke rezultuar në Medicare për të moshuarit, rritjen e ndihmës për edukimin dhe programet kundër varfërisë.

11. Woodrow Wilson (1913-1921)

Wilson vlerësohet më shumë për vizionin dhe aftësinë e tij për të vendosur një axhendë tjeter nga parardhesit e tij në Shtëpinë e Bardhë. Ai kaloi shumë pjesë të legjislacionit të rëndësishëm përmes Kongresit dhe në vitin 1917 e bindte Kongresin se Amerika nuk mund të qëndronte më neutrale në Luftën e Parë Botërore.

12. Barack Obama (2009-2017)

Obama renditet në vendin e 12 në listën e C-SPAN Televizionit të vetem në Capitol Hill – Washington D.C. Historianët presidencialë e vlerësuan atë shumë për të ndjekur drejtësinë e barabartë dhe për aftësitë e tij në bindjen publike. Përfundimi i politikave të brendshme të vendit, Akti i Affordable Care, i njohur gjithashtu si Obamacare, ishte jo popullor me republikanët, por mbulimin e sigurimit shëndetësor të zgjeruar për 20 milionë amerikanë. Administrata e tij ndihmoi në udhëheqjen e vendit përmes recesionit të madh dhe shpëtoi industrinë e automobilëve të SHBA. Historianët në sondazhin C-SPAN i dhanë atij shenja të dobëta për marrëdhëniet e tij me Kongresin dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.

13. James Monroe (1817-1825)

Historianët përgëzuan Monroe më shumë për marrëdhëniet e tij të zjarrta ndërkombëtare. Ai krijoi Doktrinën Monroe, e cila paralajmëroi kombet evropiane të mos kolonizojnë ose të ndërhyjnë në hemisferën perëndimore.

14. James K. Polk (1845-1849)

Polk renditet më i lartë për vizionin e tij dhe aftësitë për vendosjen e axhendës Polk në Shtëpinë e Bardhë kur ai erdhi në fuqi. Nën udhëheqjen e Polk, SHBA bleu më shumë se 800,000 kilometra katrorë të tokës perëndimore, duke zgjeruar kufirin e saj në Oqeanin Paqësor.

15. Bill Clinton (1993-2001)

Renditja e Clinton mbas përfundimit të dy tremave në Shtëpinë e Bardhë, u hodh nga vendi i 21-të në vendin e 15-të në sondazhin e historianëve C-SPAN ndërmjet viteve 2000 dhe 2017. Mirëpo, vlerësimi i tij më i lartë është në bindje publike. Clintoni ishte demokrat i parë që nga Franklin D. Roosevelt për të fituar një mandat të dytë, dhe ndër të tjera pati arritjet e tij: propozoi buxhetin e parë të balancuar në dekada dhe arriti një suficit buxhetor. Në mandatin e tij të dytë ai u përball me fajësinë për ndërlidhjen e tij me një afer interne në Shtëpinë e Bardhë, marrëdhënie imtime jashtëmartesore, me një vajzë të re, ish sekretaren e tij, por u lirua nga fajësia mbsi votoi Senati.

16. William McKinley (1897-1901)

Historianët i japin McKinley shenja të larta për aftësitë e tij të bindjes publike. Ai miratoi tarifën më të lartë mbrojtëse në histori, dhe nën udhëheqjen e tij Amerika përjetoi një bum industrial. Ai gjithashtu udhëhoqi vendin përmes Luftës Spanjoll-Amerikane, në të cilën SHBA-të pushtuan flotën spanjolle në Kubë, morën Manilën në Filipine dhe pushtuan Porto Riko. Ai u vra nga një anarkist më pak se një vit në perfundim të mandatit e tij të dytë.

17. James Madison (1809-1817)

Madison u rendit më i larti për autoritetin e tij moral. Ai shpalli luftë kundër Britanisë së Madhe në 1812. Amerikanët e konsideruan luftën si një sukses, duke çuar në një periudhë nacionalizmi në rritje.

18. Andrew Jackson (1829-1837)

Historianët e vlerësojnë Jackson shumë për aftësitë e tij të bindjes publike. Ai zhvilloi një betejë politike kundër Bankës së Nivelit të Dytë të Shteteve të Bashkuara, një kompani private që funksiononte pothuajse si një monopol i sponsorizuar nga qeveria. Elektorati amerikan mbështeti gjerësisht pikëpamjet e Jackson dhe i dha atij një fitore të madhe elektorale për mandatin e tij të dytë.

19. John Adams (1797-1801)

Adams renditej më i larti për autoritetin e tij moral dhe trajtimin e marrëdhënieve ndërkombëtare.Pavarësisht armiqësive në rritje me Francën, Adams kurrë nuk bëri thirrje për luftë dhe ka punuar përmes negociatave për të sjellë një marrëveshje paqeje.

20. George H.W. Bush (1989-1993)

Historianët dhanë vlerësime të larta për Bushin për trajtimin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Bush e udhëhoqi vendin përmes përfundimit të Luftës së Ftohtë dhe udhëhoqi një koalicion për të çliruar Kuvajtin pas pushtimit të Sadam Huseinit

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat