Gratë flasin në konferencën globale 2019 që do të mbahet në Vancouver, British Columbia, Kanada - Bota Sot
Gratë flasin në konferencën globale 2019 që do të mbahet në Vancouver, British Columbia, Kanada

Amerika

Gratë flasin në konferencën globale 2019 që do të mbahet në Vancouver, British Columbia, Kanada

Nga: Beqir SINA - New York Më: 3 maj 2019 Në ora: 19:56
Pamje nga takimi
8 mijë delegatë nga e gjithë bota në Vancouver, British Columbia, Kanada, nepermjet Vasfije Krasniqi e cila vjen mbas kongresit amerikan në Parlamentin e Kanadasë, do të njihen me tmerret e luftës, dhe dhunën seksuale të serbëve ndaj 20 mije grave e vajzave shqiptare në luftën e Kosovës 
 
 
 
 
Ottawa, Kanada ( Bota sot 3 Maj 2019) :  Disa ditë mbas dëshmisë së saj në Kongresin Amerikan, mbi dhunën seksuale të ushtruar si mjet lufte gjatë luftës në Kosovë, Vasfije Krasniqi-Goodman, thuhet se është e ftuar të flasë në konferencën më të madhe globale, për gratë në botë  “Women Deliver” që do të mbahet në Ottawa, Kanada nga 3-6 qershor 2019.
 
Kjo konferencë ku priten të marrin pjesë rreth 8000 delegatë, mbi 6.000 udhëheqës të të drejtave të grave dhe organizatave të të drejtave të njeriut në botë, është organizuar në patronazhin e Kryeministrit Kanadez Justin Trudeau dhe zonjës Trudeau, dhe perfshin edhe pjesmarrjen e   Vasfije Krasniqi, e cila vjen mbas kongresit amerikan në Parlamentin e Kanadasë, per te njihur pjesmarresit nga e gjithe bota me tmerret e luftës, dhe dhunën seksuale të serbëve ndaj 20 mije grave e vajzave shqiptare në luftën e Kosovës 
 
“Falë mbështetjes së pakursyer së organizatorëve të konferencës dhe qeverisë kanadeze, jemi të lumtur që Vasfija do të ndajë historinë e saj dhe të 20 mijë grave të dhunuara në Kosovë gjatë luftës dhe do të motivojë gratë në të gjithë botën që të ndajnë historitë e tyre dhe të luftojnë stigmatizimin mbi dhunën seksuale,” ka thënë Vasfije Krasniqi-Goodman, e cila ditë më parë dëshmojë në kongresin amerikan me ndihmën që dha Komisioni i Jashtëm e Kongresit kryetari i saj kongresisti demokrat i njujorkut Eliot Engel
 
Kryeministri Justin Trudeau, njoftoi se Kanadaja është krenare që është zgjedhur si vendi pritës për Konferencën Globale të Grave, e cila do të sjellë mbi 6.000 udhëheqës botërorë, njerëz të influencues, avokatë, akademikë, aktivistë dhe gazetarë nga më shumë se 150 vende në Vancouver 3-6 qershor 2019, në Konferencën Golable për Gratë.
 
Presidentja / CEO Katja Iversen, Ministri i Zhvillimit Ndërkombëtar dhe Frankofoni, Marie-Claude Bibeau, Ministri i Gjendjes së Grave Maryam Monsef dhe Sophie Grégoire Trudeau, Kryeministri Trudeau e kanë bërë simbolikisht shpalljen përpara të kësaj konference të cilën ata e kan  ata e kanë bërë me ngritjen e një monumenti në hyrje të Parlamentit në Ottawa e cili quhet  "Gratë janë Persona!'.
 
"Prioritizimi i shëndetit, të drejtave dhe mirëqenies së vajzave dhe grave nuk është fakultativ, por në fakt, themelor për të nxitur ndryshimin dhe përparimin për të gjithë, dhe kjo reflektohet në politikën tonë të re feministe të jashtme", tha kryeministri Trudeau. "Kanadaja është krenare që të organizojë Konferencën e ardhshme të Grave  si një mbledhës global për të na sjellë gjithnjë e më shumë në avancimin e të drejtave të njeriut për gratë".
 
“Gratë ofruan” në Konferencën 2019 - e cila është konferenca më e madhe në botë e këtij lloji - do të prezantojnë njohuritë e reja, do të promovojnë zgjidhje dhe do të shërbejnë si një stacion nxitës për përshpejtimin e veprimeve, duke përfshirë ndryshimet e politikave dhe investimet për shëndetin, të drejtat dhe mirëqenien e vajzave dhe grave arritjen e një bote më të barabartë. Kjo konferencë do të vijë në një kohë kur mbështetja për fuqizimin e vajzave dhe grave është më kritike se kurrë për të ruajtur dhe rritur fitimet në shëndetësi, arsim dhe pjesëmarrje ekonomike të grave, si dhe për të mbyllur boshllëqet ekzistuese në të drejtat riprodhuese dhe shërbimet e kujdesit shëndetësor që përparojnë barazinë gjinore për gratë dhe vajzat në botën në zhvillim.
 
"Ne Gratë ofrojmë besojmë se provat, zgjidhjet dhe veprimet flasin me zë të lartë. Ne jemi ato  që japin shpresë dhe nxisin veprime për të bërë më mirë për vajzat dhe gratë ", tha Katja Iversen, President / CEO Women
 
"Kanadaja po tregon një udhëheqje të fortë politike për shëndetin dhe të drejtat e grave, dhe ne në konferencën  “Gratë ofrojnë”  jemi të kënaqur që kemi thirrjen tonë të pestë globale në Kanada, një vend që përkushtohet fuqishëm për promovimin e barazisë gjinore në çdo hap" shkruan organizatori i kësaj konference që do të mbahet 3-6 qershor 2019 në kryeqytetin e Kandas Ottawa.
 
“Gratë ofruan”  Konferenca 2019 do të angazhojnë një spektër të gjerë të zërave, duke përfshirë popullsinë indigjene, të rinjtë dhe ato të ndikuara nga konflikti, me një pjesëmarrje shtesë prej 100,000 pjesëmarrësish për t'u bashkuar pothuajse, edhe të gjitha atyre grave të prekuara nga dhuna seksuale gjatë luftërave. 
 
Ajo do të vazhdojë eksperiencën  e krijuar nga konferenca e mëparëshme  “Women Deliver 2016,”,  mbajtur në Kopenhagë, Danimarkë. Kjo konferencë - një nga konferencat e para e më të mëdha globale pas fillimit të Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs) -ka pasur  pjesëmarrjen e rreth 6,000 njerëzve nga 169 vende. Konferenca paraqiti më shumë se 100 zgjidhje për të përmirësuar jetën e vajzave dhe grave dhe nxiti veprime anembanë globit.
 
"Qëllimi i Kanadasë, është të fuqizojë gratë dhe vajzat në çdo kuptim të termit, sepse ne e dimë se kjo do të ndryshojë botën përfundimisht për të mirë", tha ministria Marie-Claude Bibeau. "Kjo është arsyeja pse politika jonë e re dhe e parë e Kanadasë, feministe ndërkombëtare, i vendos të drejtat e grave dhe vajzave në zemrën e saj".
 
"Kanadaja është në ballë të përpjekjeve globale drejt barazisë gjinore", tha ministria Maryam Monsef.
 
"Konferenca e Konferencës së Grave për Gratë i mundëson Kanadasë të mbledhë liderë botërorë dhe të mbrojë praktikat më premtuese, të koordinojë përpjekjet tona dhe të forcojë lëvizjen për barazinë gjinore". Kryeministri Justin Trudeau dhe Katja Iversen inkurajojnë të gjithë ta përdorin këtë mundësi unike dhe të bëjnë qershorin 2019  me Konferencën Ndërkombëtare ' “Gratë ofrojnë" në të gjithë Kanadanë në të gjithë sektorët - duke përfshirë artet, sportet dhe biznesin; në çdo krahinë dhe në qytet - dhe tregojn botës se shëndeti dhe të drejtat e grave janë vlera thelbësore kanadeze.
 
Për të mësuar më shumë për Konferencën Ndërkombëtare “ Gratë ofrojnë 2019” organizatori thotë se : “ Kanadaja, si një avokate kryesor globale për shëndetin, të drejtat dhe mirëqenien e vajzave dhe grave, do të  bashkoi zërat dhe interesat e ndryshme për të nxitur progresin për barazinë gjinore, me një fokus të veçantë në shëndetin e nënës, seksit dhe riprodhimit dhe të drejtat. Ne ndërtojmë kapacitete, ndajmë zgjidhje dhe krijojmë partneritete, së bashku krijojmë koalicione, komunikim dhe veprim që nxit angazhimin politik dhe investimet në vajzat dhe gratë” shkruan organizatori i kësaj konference ndërkombëtare.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat