“Franklin D. Roosevelt Library”: Biblioteka e parë dhe Muzeu presidencialë në SHBA

Amerika

“Franklin D. Roosevelt Library”: Biblioteka e parë dhe Muzeu presidencialë në SHBA

Nga: Beqir Sina – New York Më: 20 mars 2021 Në ora: 00:42
Pamje nga vendi i ngjarjes

HYDE PARK - NEW YORK: Bibliotekat presidenciale mund të gjenden në të gjithë vendin, nga Massachusetts në Kaliforni. Vizito një shtet ku ka pasur vendlindjen Presidenti i SHBA, dhe shumë shpejt i jepni vetes dhe familjes tuaj mundësinë për të eksploruar historinë e kombit - Shteteve të Bashkuara të Amerikës, dhe do të njiheni me udhëheqësit që ndihmuan në formësimin e shoqërisë në Amerikë.

Në Shtetet e Bashkuara, sistemi i bibliotekave presidenciale është një rrjet mbarëkombëtar i 16 bibliotekave të administruara nga Zyra e Bibliotekave Presidenciale, e cila është pjesë e Administratës Kombëtare të Arkivave dhe Regjistrimeve (NARA). Këto janë "depot" për ruajtjen dhe vënien në dispozicion të letrave, shënimeve, koleksioneve dhe materialeve të tjera historike, të çdo Presidenti të Shteteve të Bashkuara që nga Herbert Hoover Presidenti i 31-të, 1929-1933. Përveç shërbimeve të bibliotekës, shfaqen ekspozita muzeore në lidhje me presidencën.

Edhe pse e njohur si me rëndësi historike, para shekullit të 20-të, letrat presidenciale dhe efektet përgjithësisht njiheshin si pronë private e presidentit, ato në shekullin e 19 u vendosen në atë që u quajtën Bibloteka - Library.

I pari që ndërtoi një Biblotek – Library , ishte Franklin Delano Roosevelt, presidenti i 32-të, i cili propozoi t'i linte letrat e tij në publik në një ndërtesë të dhuruar prej tij në pronën e tij në Hyde Park. Që atëherë një sërë ligjesh kanë krijuar sistemin e bibliotekave presidenciale. Ndonëse nuk janë sanksionuar zyrtarisht dhe mirëmbahen nga NARA, janë organizuar biblioteka për disa presidentë që kanë paraprirë fillimin zyrtar të Zyrës së Bibliotekës Presidenciale.

Pra, Franklin D. Roosevelt Library në Hyde Park, New York, është biblioteka e parë presidenciale e ndërtuar në Shtetet e Bashkuara, që u ekspozuan dhe letrat e materialet presidenciale dhe efektet përgjithësisht njiheshin si pronë private e presidentit. Ajo është konceptuar dhe ndërtuar nën drejtimin e vet Presidentit Franklin Delano Roosevelt, në vitet 1939-1940.

Historia : Objekti, është ndërtuar afër shtëpisë së familjes Roosevelt në Hyde Park, New York. Ndërtuar nga një kontraktues nga Filadelfia John McShain. Ajo u ndërtua në një spirfaqe 16 akra (6.5 ha) tokë të dhuruara nga Presidenti dhe nënën e tij, Sara Delano Roosevelt. Biblioteka, ka rezultuar nga vendimi i Presidentit, si një strukturë e veçantë, dhe është e nevojshme për të strehuar edhe mbledhur së bashku në një muze një sasi të madhe të të gjitha dokumentave letrave historike, si libra, dhe relikeve që Presidenti Rosssevelt kishte akumuluar gjatë një jetë të shërbimit publik dhe jetës së tij private, deri karrigen me rrota.

E para Bibliotekë Presidenciale në SHBA

Kjo ka qenë e para Biblotekë presidenciale, e cila iu dedikua Presidencës Roosevelt, e cila përmban disponimin e fundit i letrave presidenciale, që ishin lënë në dorë të fatit. Edhe, pse një pjesë e çmuar e trashëgimisë së tij, ishin nëpër gazetat e kryeshefave ekzekutiv ato ishin pronë private të cilat morën me vete gjatë largimit nga detyra të Presidentit Roosevelt. Disa thuhet se janë shitur apo janë shkatërruar dhe në këtë mënyrë ose janë të shpërndara ose të humbura përgjithmonë, nëpër SHBA. Të tjera i kishin mbetur anëtarëve të tjerë të familjes, por qenë të paarritshëme për të rënë në duart e dijetarëve për periudha të gjata kohore. Disa nga koleksionet, më interesante për fat të mirë gjetën rrugën e tyre në Bibliotekën e Kongresit dhe magazinat private.

Roosevelti ishte i pari për të bërë gazetat e tij që i vuri në dispozicion të publikut duke i dhuruar letrat dhe dokumetat e tij dhe ato të qeverisë, publikut amerikan mbas lëshimit të Shtëpisë së Bardhë. Në ngritjen e bibliotekës së tij, Roosevelt, u tha se pati krijuar një institucion për të ruajtur të pandryshuar të gjitha letrat e tij. Këto dokumente të përfshira në të gjitha postet e tij në zyrat e tij politike, gjatë gjithë karjerës prej atij të senatorit shtetëror në New York (1911-1913), ndihmës sekretari i Marinës (1913-1920), Guvernatori i New York-ut (1929-1932), dhe Presidenti i Shteteve të Bashkuara (1933-1945 ) dhe koleksionet e tij private të letrave, libra, dhe relikeve në historinë e marinës amerikane dhe Dutchess County, New York.

Vend-ndodhja dhe ndërtesa muze Bibloteka Presidenciale Roosevelt

Biblioteka ishte e mbipopulluar kur përfundoi, sepse Rooseveltin nuk e presnin për të shërbyer si president për më shumë se dy mandate. Në vitin 1950 simbas vlerësimeve u tha se biblioteka përmbante 50 milionë artikuj, duke përfshirë 16.000 libra, 15.000 fotografi, 275,000 metra të filmit, dhe 300 regjistrime zanore. Ndërtesa, është e ndërtuar në zonën bregun e lumit Hudson Valley në stilin që të kujton ndertimet lokale koloniale të holandezve. Arkitekturën të cilën ai vetë në atë kohë e kishte favorizuar. Ajo është një skemë e bërë nga Presidenti Roosevelt, konkretisht mban datën 12 prill 1937, dhe paraqet ndërtimin e propozuar të vendosur në bazë, të afërt me vendin, dhe ka qenë zgjedhur në fund të fundit si një plan në terren, përafërsisht sa më afër të jet me ndërtimet kryesor sot, në atë zonë. Ai e ndërtoi atë me fonde të dhuruara private, me një kosto prej 376,000 dollar, e cila ka sot 100 fishin e asaj vlere dhe u ndërtua me kredite të cilat i janë kthyer qeverisë federale më 4 korrik 1940 për të t'u operuar nga Arkivat Kombëtare. Me veprimet e tij, Roosevelt pati siguruar që gazeta e tij do të bëhen pronë e kombit dhe të jetë vendosur në një bibliotekë në bazë të pasurisë së tij Hyde Park, ku ato pa ndonjë censurim do të jenë në dispozicion të studiuesve. Robert D.W. Connor, arkivist i Shteteve të Bashkuara në atë kohë, tha se Presidentit, "Franklin D. Roosevelt është përgjigjja e kombit të lutjes e historianëve."

Arkivat e tjera....

Në planifikimin e hershme për Bibliotekën, Presidenti Roosevelt, shprehu shpresën se gazeta e tij dhe e Eleanor Roosevelt-, përfundimisht do të gjente një vend këtu në këtë Biblotekë. Në 1942 Presidenti Roosevelt, e bëri një skicë të përafërt për krahë duke shtuar më të veri dhe jug anët e ndërtesës që duhej të i vendoseshin hapësirës shtesë për letrat e saj. Në kohën e vdekjes së saj në 1962 gazeta zonjës Roosevelt arritën tre milionë faqe.

Biblioteka përmban dokumentet e dhuruara edhe nga të tjerët që lidhen me Roosevelt, të tilla si Henry Morgenthau, ditari Jr me 840 vëllime.

Bibliotekat presidenciale Akti Records

Veprimet e Ruzveltit që ka shërbyer si precedent. Kur Kongresi miratoi Aktin për Bibliotekat presidenciale në vitin 1955, ajo paraqiti rregulloret dhe procedurat e iniciuara nga Presidenti Roosevelt për të ndërtuar privatisht dhe bibliotekat, dhe ato të mirëmbahen me shpenzimet federale për të ruajtur dokumentet e Presidentëve të ardhmen. Edhe pse gazeta zyrtare presidenciale janë pronë tashmë publike si rezultat i Aktit Records prej vitit 1978, dhe nuk ka një legjislacion të kufizuar mbi madhësinë dhe financimin e muzeve, qëllimet origjinale që la Presidenti Roosevelt nëpërmjet letrave dhe ruajtjen në një vend dhe duke e bërë ato të përdorshme për gjithë kombin ende mbajnë një të vërtetë, e cila ndiqet edhe sot e kësaj dite me presidentët e SHBA kur lënë Shtëpinë e Bardhë.

Muzeu

Roosevelti, shpresonte qysh atëhere se biblioteka do të bëhej një qendër e rëndësishme kërkimore dhe për të tërhequr vizitorë në muze. Seksionet e ndryshme në Muzeun Roosevelt u hapën për publikun më 30 qershor 1941 Megjithatë, fillimi i Luftës së Dytë Botërore ndryshoi planet e Roosevelt, dhe hapja zyrtare e bibliotekës si një strukturë kërkimore ishte shtyrë mbasi Presidenti shërbeu edhe një mandat të tretë dhe më pas u zgjodh në një term të katërt. Në vitin 1944 ai vizitoi bibliotekën shpeshehr gjatë luftës për të zgjidhur dhe të klasifikojnë të dhënat e tij dhe relikeve; dhe nga studimi i tij në bibliotekën që ai mbajti disa nga fjalimet e tij të famshëm në radio ose "biseda rreth Shtëpisë së Bardhë".

Presidenti Roosevelt bëri vizitën e tij të fundit në Hyde Park në mars 1945 dhe vdiq më 12 prill 1945 në Warm Springs në Gjeorgjia, në moshën gjashtëdhjetë e tre vjeçare. Ai ka një fakt interesat që duket paksa i pa besueshmë ngaqë se askush nuk e ka ditur deri sa ai vdiq se Presidenti Roosevelt ishte i paralizuar dhe lëviste me karrocë paraplegjike ( karrige me rrota )

Renovimi i parë në biblotekë ndodhi në shekullin e 21

Muzeu është rihapur kohët e fundit mbas një pauze dy-vjeçare pas një rinovim të madh. Muze tani përfshin një sipërfaqe prej 12.000 metra katror të hapësirës, e cila ka ekspozitën e përbërë nga objekte personale dhe presidenciale me një teknologji të re.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat