Këto 6 “simptoma” tregojnë se vetura juaj ka nevojë urgjente për një mekanik

Auto

Këto 6 “simptoma” tregojnë se vetura juaj ka nevojë urgjente për një mekanik

Më: 17 shtator 2020 Në ora: 17:06
Foto Ilustrim

Ju nuk duhet të prisni që makina të ndalet në mes të rrugës për ta dërguar pastaj te mekaniku, por është më mirë të reagoni ndaj simptomave të para të një prishjeje të afërt – dhe zakonisht është shumë më lirë.

Këto janë simptoma tipike që tregojnë se makina juaj duhet të vizitohet nga një mekanik urgjentisht, dhe në disa raste është më mirë të telefononi një shërbim tërheqjeje.

1. Ndizet drita treguese “kontroll i motorit”

Kjo tregon se motori duhet të kontrollohet nga një mekanik.

Sidoqoftë, në praktikë, shpesh ndodh që shoferi – për sa kohë që makina po lëviz normalisht, vonon të shkojë te mekaniku pavarësisht se drita është e ndezur. Ky shpesh është një gabim i kushtueshëm!

Po, ndodh që drita të ndizet për një arsye të parëndësishme, të tilla si kontakti i paqartë në një nga sensorët, por më shpesh arsyet janë më serioze.

Drita zakonisht ndizet kur njësia e kontrollit të motorit zbulon një sinjal të gabuar nga një prej sensorëve ose kur vlerat e matura nga sensori tejkalojnë parametrat e supozuar nga prodhuesi.

2. Matësi i temperaturës së motorit është afër ose në fushën e kuqe

Fikni motorin nëse matësi i temperaturës futet thellë në zonën e kuqe. Motori mund të mbinxehet në sekonda.

Nëse treguesi i matësit të temperaturës së ftohësit shpesh i afrohet një fushe të kuqe ose madje hyn në një fushë të kuqe, motori mund të rrezikohet seriozisht.

Për shembull, termostati nuk punon si duhet, ventilatori i radiatorit nuk ndizet, nuk ka ftohës ose pompa e ujit nuk funksionon si duhet.

Injorimi i një simptome të tillë mund të çojë shumë shpejt në mbinxehje dhe fikje të motorit.

3. Drita e baterisë 

Drita me simbolin e baterisë ndizet kur voltazhi i gjeneruar nga alternatori është më i ulët se voltazhi i baterisë – dmth karikimi nuk është i mjaftueshëm.

4. Drita treguese e presionit të vajit ndizet gjatë ngasjes

Jo, drita e kuqe e tipit “Aladdin”, e cila ndizet gjatë ngasjes, nuk ju informon se vaji duhet të mbushet sa më shpejt që të jetë e mundur.

Ky është një sinjal që presioni i vajit është shumë i ulët për të siguruar vajin e duhur të motorit.

Një paralajmërim se presioni i vajit ka rënë do të thotë që automjeti mund të përballet me një dështim të madh të motorit ose se ai ka ndodhur tashmë. Kushdo që vazhdon të vozisë pavarësisht nga ai paralajmërim, rrezikon një dështim katastrofik të motorit.

5. Era e karburantit në makinë

Në makinat e vjetra, aroma e lehtë e karburantit brenda automjetit ishte krejt normale.

Nëse ndieni erë karburanti në një makinë moderne, kjo është një arsye serioze për shqetësim – automjeti mund të digjet në zjarr në rastin më të keq.

Paralajmërim! Nëse drejtoni një makinë në të cilën nuhatni pak karburant për një kohë të gjatë, duhet të ndaloni dhe t’a kontrolloni atë.

6. Humbja e lëngut të frenave

Drita treguese duhet të na informojë për humbjen e lëngut të frenave.

Në thelb ekzistojnë dy arsye pse niveli në rezervuar ka rënë nën minimumin – ose jastëkët e frenave dhe disqet thjesht janë konsumuar, duke bërë që pistonët në kalibra të dalin më shumë sesa duhet dhe më shumë lëng “të hyjë” në sistem, ose ndodh një rrjedhje.

Në të dy rastet, një vizitë te një mekanik është e nevojshme.

Fjalë kyçe Ju nuk duhet të prisni që makina të ndalet në mes të rrugës për ta dërguar pastaj te mekaniku por është më mirë të reagoni ndaj simptomave të para të një prishjeje të afërt – dhe zakonisht është shumë më lirë. Këto janë simptoma tipike që tregojnë se makina juaj duhet të vizitohet nga një mekanik urgjentisht dhe në disa raste është më mirë të telefononi një shërbim tërheqjeje transmeton Telegrafi. Bursa për studentët nga Kosova nga Kolegji CITY për Bachelor ekzekutiv MBA E SPONSORUAR LEXO MË SHUMË 1. Ndizet drita treguese “kontroll i motorit” Kjo tregon se motori duhet të kontrollohet nga një mekanik. Sidoqoftë në praktikë shpesh ndodh që shoferi – për sa kohë që makina po lëviz normalisht vonon të shkojë te mekaniku pavarësisht se drita është e ndezur. Ky shpesh është një gabim i kushtueshëm! Po ndodh që drita të ndizet për një arsye të parëndësishme të tilla si kontakti i paqartë në një nga sensorët motori mund të rrezikohet seriozisht. Për shembull termostati nuk punon si duhet ventilatori i radiatorit nuk ndizet drita e kuqe e tipit “Aladdin” e cila ndizet gjatë ngasjes rrezikon një dështim katastrofik të motorit. 5. Era e karburantit në makinë Në makinat e vjetra aroma e lehtë e karburantit brenda automjetit ishte krejt normale. Nëse ndieni erë karburanti në një makinë moderne kjo është një arsye serioze për shqetësim – automjeti mund të digjet në zjarr në rastin më të keq. Paralajmërim! Nëse drejtoni një makinë në të cilën nuhatni pak karburant për një kohë të gjatë duke bërë që pistonët në kalibra të dalin më shumë sesa duhet dhe më shumë lëng “të hyjë” në sistem ose ndodh një rrjedhje. Në të dy rastet një vizitë te një mekanik është e nevojshme. tregojnë se vetura juaj ka nevojë urgjente për një mekanik
Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat