Lindjet e foshnjave në Kinë mund të bien nën 10 milionë në vit në pesë vitet e ardhshme

Azia

Lindjet e foshnjave në Kinë mund të bien nën 10 milionë në vit në pesë vitet e ardhshme

Më: 19 prill 2021 Në ora: 11:52
Kinë

Kina mund të shoh që lindjet e foshnjave të bien nën 10 milionë në vit në pesë vitet e ardhshme nëse qeveria nuk heq shpejt politikën e saj që familjet të kenë vetëm dy fëmijë. Popullsia totale e Kinës gjithashtu mund të bjerë brenda disa vitesh, sipas ekspertit Dong Yuzheng, drejtor në Akademinë e Zhvillimit të Popullsisë Guangdong.

Numri i foshnjave të lindura në Kinë ra për 580.000 në 14,65 milionë në 2019 dhe shkalla e lindjeve prej 10.48 milionë ishte më e ulta që nga viti 1949 kur filluan metodat aktuale të mbledhjes së të dhënave, sipas Byrosë Kombëtare të Statistikave.

Megjithëse Kina shfuqizoi politikën e saj për një dekada të gjatë për një fëmijë në vitin 2016, çiftet janë dekurajuar që të kenë familje më të mëdha nga kostot në rritje të kujdesit shëndetësor, arsimit dhe strehimit. Pasiguritë ekonomike të sjella nga pandemia COVID-19 kanë peshuar më tej vendimet për të pasur fëmijë.

Të dhëna të ndara nga Ministria e Sigurisë Publike tregojnë se numri i lindjeve vitin e kaluar ra 15% në 10.035 milionë lindje nga 11.79 milionë në 2019.

Ministria mund të mos numërojë disa fëmijë në zonat rurale, ka thënë Liu Kaiming, një ekspert pune në qytetin jugor të Shenzhen, duke shtuar se ai pret që numri i të sapolindurve në vitin 2020 të jetë midis 10 milionë dhe 14 milionë.

"Numri i lindjeve mund të bjerë nën 10 milionë vitin e ardhshëm", ka thënë Liu.

Kina gjithashtu ende nuk ka njoftuar rezultatet e regjistrimit të popullsisë një herë në dekadë. Më parë thuhej se rezultatet do të dilnin në fillim të prillit.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat