​Analiza gjenetike: Popullsia moderne japoneze ka orgjinë nga tri kultura antike dhe jo dy siç mendohej më parë

Azia

​Analiza gjenetike: Popullsia moderne japoneze ka orgjinë nga tri kultura antike dhe jo dy siç mendohej më parë

Më: 19 shtator 2021 Në ora: 23:51
Foto ilustrim

Popullsitë moderne japoneze rrjedhin nga tre kultura të lashta - dhe jo vetëm dy, siç mendohej më parë - ka përcaktuar një analizë e re gjenetike.

Ndërsa arkipelagu japonez është pushtuar nga njerëzit për të paktën 38.000 vjet, Japonia pësoi transformime të shpejta vetëm në 3.000 vjetët e fundit.

Këto panë zhvendosje nga kërkimi i ushqimit, në bujqësinë e orizit të lagësht dhe në zhvillimin e një shteti perandorak të avancuar teknologjikisht.

Ishte menduar se popullsitë e sotme japoneze e kanë prejardhjen nga gjuetarët-grumbulluesit-peshkatarët autoktonë Jomon dhe fermerët e Yayoi që erdhën më vonë.

Studiuesit e udhëhequr nga Kolegji Trinity në Dublin të Irlandës studiuan 12 gjenome të lashta të renditura nga eshtrat e njerëzve që jetuan para dhe pas periudhës së bujqësisë.

Kjo zbuloi një fluks të dytë, të mëvonshëm të prejardhjes së Azisë Lindore gjatë periudhës perandorake Kofun nga 300–710 pas Krishtit, kur u shfaq centralizimi politik në Japoni.

Këto gjetje mbështeten nga disa linja dëshmish arkeologjike për futjen e vendbanimeve të reja, të mëdha në Japoni në këtë periudhë, vuri në dukje ekipi.

Sipas ekipit, ardhja e bujqësisë zakonisht shoqërohet me zëvendësimin e popullsisë.

Ky është rasti për kalimin neolitik në pjesën më të madhe të Evropës, me vetëm kontribute minimale të vëzhguara nga popullatat e gjahtarëve grumbullues.

Provat gjenetike të studiuesit, megjithatë, tregojnë se kjo nuk ishte rasti në Japoni.

Në vend të zëvendësimit, kalimi në bujqësi pa një proces të asimilimit midis Jomonit autokton dhe fermerëve të rinj të orizit Yayoi.

Analiza e ekipit gjithashtu përcaktoi se Jomon kishte një popullsi të vogël prej rreth 1.000 njerëz të disa mijëvjeçarëve, duke u larguar nga popullsitë kontinentale rreth 20.000-15.000 vjet më parë.

Gjatë kësaj periudhe, Japonia bëhej gjithnjë e më e izoluar ndërsa niveli i detit po rritej, duke hequr lidhjen me Gadishullin Korean të krijuar rreth 28.000 vjet më parë në fillim të Maksimumit të Fundit Glacial.

Zgjerimi i Ngushticës së Koresë 16.000-17.000 vjet më parë përkon me dëshminë më të vjetër të prodhimit të qeramikës Jomon.

"Njerëzit autoktonë Jomon kishin stilin e jetës dhe kulturën e tyre unike brenda Japonisë për mijëra vjet para miratimit të bujqësisë së orizit gjatë periudhës pasuese Yayoi," tha gjenetiku i popullsisë Niall Cooke nga Trinity.

“Analiza jonë zbulon qartë se ata janë një popullsi gjenetikisht e dallueshme me një afinitet jashtëzakonisht të lartë midis të gjithë individëve të mostrës - edhe ata që ndryshojnë nga mijëra vjet në moshë dhe janë gërmuar nga vendet në ishuj të ndryshëm. Këto rezultate sugjerojnë fuqishëm një periudhë të zgjatur izolimi nga pjesa tjetër e kontinentit," shpjegoi ai.

"Arkipelagu japonez është një pjesë veçanërisht interesante e botës për të hetuar duke përdorur një seri kohore të mostrave të lashta," tha autori i studimit dhe gjenetiku i popullsisë Dan Bradley, gjithashtu nga Kolegji Trinity.

Arsyeja për këtë, shpjegoi ai, është "parahistoria e jashtëzakonshme e Japonisë e vazhdimësisë së gjatë, e ndjekur nga transformime të shpejta kulturore".

"Vështrimet tona mbi origjinën komplekse të japonezëve të ditëve të sotme tregojnë edhe një herë fuqinë e gjenomikës së lashtë për të zbuluar informacione të reja në lidhje me parahistorinë njerëzore që nuk mund të shiheshin ndryshe," përfundoi ai.

Gjetjet e plota të studimit u botuan në revistën Science Advances.

Katër studime kryesore në kohët e fundit kanë ndryshuar mënyrën se si e shikojmë historinë tonë stërgjyshore.

Pas analizimit të ADN -së nga 142 popullata në të gjithë botën, studiuesit arrijnë në përfundimin se të gjithë njerëzit modernë që jetojnë sot mund të gjurmojnë prejardhjen e tyre në një grup të vetëm që u shfaq në Afrikë 200.000 vjet më parë.

Ata gjithashtu zbuluan se të gjithë jo-afrikanët duket se rrjedhin nga një grup i vetëm që u nda nga paraardhësit e grumbulluesve të gjuetarëve afrikanë rreth 130.000 vjet më parë.

Studimi gjithashtu tregon sesi njerëzit duket se kanë formuar grupe të izoluara brenda Afrikës me popullsi në kontinent që ndahen nga njëri -tjetri.

KhoeSan në Afrikën jugore për shembull u nda nga Joruba në Nigeri rreth 87.000 vjet më parë, ndërsa Mbuti u nda nga Joruba 56.000 vjet më parë.

Kjo shqyrtoi 483 gjenome nga 148 popullata në të gjithë botën për të shqyrtuar zgjerimin e Homo sapiens jashtë Afrikës.

Ata zbuluan se popullsitë autoktone në Papua Guinenë e Re moderne i detyrohen dy për qind të gjenomit të tyre një grupi tashmë të zhdukur të Homo sapiens.

Kjo sugjeron se ka pasur një valë të dallueshme të migrimit njerëzor nga Afrika rreth 120.000 vjet më parë.

Duke përdorur gjenome nga 83 australianë aborigjenë dhe 25 papuanë nga Guineja e Re, ky studim shqyrtoi origjinën gjenetike të këtyre popullatave të hershme të Paqësorit.

Mendohet se këto grupe kanë prejardhjen nga disa prej njerëzve të parë që janë larguar nga Afrika dhe ka ngritur pyetje nëse paraardhësit e tyre ishin nga një valë më e hershme migrimi se pjesa tjetër evropiano-aziatike.

Studimi i ri zbuloi se paraardhësit e australianëve dhe papuanëve aborigjenë modernë u ndanë nga evropianët dhe aziatikët rreth 58.000 vjet më parë, pas një migrimi të vetëm nga Afrika.

Vetë këto dy popullata u ndryshuan më vonë rreth 37.000 vjet më parë, shumë kohë para ndarjes fizike të Australisë dhe Guinesë së Re rreth 10.000 vjet më parë.

Hulumtuesit nga Universiteti i Hawaiit në Manoa përdorën një nga modelet e para të integruara të kompjuterit të migrimit klimë-njerëz për të rikrijuar përhapjen e Homo sapiens gjatë 125.000 vjetëve të fundit.

Modeli simulon epokat e akullit, ndryshimin e menjëhershëm të klimës dhe kap kohën e mbërritjes së Homo sapiens në Mesdheun Lindor, Gadishullin Arabik, Kinën Jugore dhe Australinë në pajtim me rindërtimet paleoklimatike dhe dëshmitë fosile dhe arkeologjike.

U zbulua se duket se njerëzit modern u larguan nga Afrika 100.000 vjet më parë në një seri valësh migrimi me ritme të ngadalta.

Ata vlerësojnë se Homo sapiens mbërriti për herë të parë në Evropën Jugore rreth 80.000-90.000 vjet më parë, shumë më herët nga sa besohej më parë.

Rezultatet sfidojnë modelet tradicionale që sugjerojnë se ka pasur një eksod të vetëm nga Afrika rreth 60.000 vjet më parë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat