Fetahu flet për Planin Strategjik në basketboll dhe punën që po e bën FBK-ja

Basketboll

Fetahu flet për Planin Strategjik në basketboll dhe punën që po e bën FBK-ja

Më: 23 shtator 2020 Në ora: 15:33
Fetahu flet për Planin Strategjik në basketboll dhe punën që po e bën FBK-ja

Në Konferencën “Forumi për Sportin” në kuadër të aktivitetit të Javës Evropiane të Sportit, tema e dytë e panelistëve ka qenë Strategjia Kombëtare për Sportin, Qeverisja e Mirë dhe Barazia Gjinore.

Në këtë panel ka folur edhe kryetari i Federatës së Basketbollit të Kosovës (FBK), Arben Fetahu. “FBK-ja ka filluar në hartimin e Planit Strategjik në Basketboll, ku puna ka nisur në muajin prill dhe do të vazhdoj deri në fund të vitit, kjo edhe për shkak të situatës me pandeminë. Është keq që nuk ka pasur Strategji Kombëtare të Sportit më herët, por kjo është një mundësi që Federatat Sportive ta bëjnë secila dhe më pas kjo të merret parasysh edhe nga Ministria e Sportit. Plani Strategjik i yni është deri në vitin 2025 dhe nuk jemi fokusuar vetëm për një vit ose katër. Megjithatë, ky Plan do të kalojë në një proces, ku do të shikohet nga Grupi Punues, pastaj do të shkon për miratim në Bordin e FBK-së dhe më pas në Kuvendin e FBK-së. Ne jemi të interesuar për avancimin e femrave në basketboll, por gjithashtu edhe në masivizim, si dhe të ngritim cilësinë. Sa i përket barazisë gjinore, ne si FBK-ja gjithmonë jemi munduar tu japim të drejtë femrave, si në stafin e FBK-së, po ashtu në përgjithësi në basketbollin e Kosovës”, u shpreh Fetahu para të pranishëmve.

Pikërisht për Barazinë Gjinore ka folur Afërdita Fazlija, zëvendësdrejtoreshë e Departamentit të Sportit. “Situata në sportin e femrave në Kosovë nuk është aspak e mirë. Shembull është edhe fitorja me Estoninë, ku edhe pse jemi përgëzuar të premten, por shumë shpejt është harruar dhe nuk është përmendur aq sa e meritojnë vashat e Kosovës, sidomos nga mediat në vendin tonë. Është morale, njerëzore, por edhe me kushtetutë që të respektohen femrat.

Sa i përket rezultateve, femrat sportiste kanë pasur shumë rezultate pozitive kulminante, por e them në mënyrë gjenerale, situata nuk është e mirë. Shembull për këtë është edhe shuarja e nënkampionit të Kosovës në futboll. Mendoj se nga Pako Emergjente duhet të ndihmohen më shumë klubet e femrave, pasi janë në një situatë të rëndë”, deklaroi ndër të tjera Fazlija.

Pjesë e panelit ishin edhe Shasivar Haxhija, Sekretar i Përgjithshëm i Komitetit Olimpik të Kosovës, Fitim Arifi, u.d. i Deparamentit të Sportit të Kosovës, Naim Muja kryetar i Federatës së Mundjes dhe Valon Nikqi, Sekretar i Përgjithshëm i Federatës së Volejbollit të Kosovës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat