Ngrohja globale mund të paraqesë rrezik për Haxhin dhe Umren

Bota

Ngrohja globale mund të paraqesë rrezik për Haxhin dhe Umren

Më: 9 mars 2021 Në ora: 07:47
Foto ilustrim

Nëse ngrohja globale tejkalon 1,5 gradë celsius, haxhinjtë mund të ekspozohen ndaj rrezikut të stresit të nxehtësisë gjatë periudhave të Haxhit dhe Umres që korrespondojnë me muajt e verës, bëri të ditur një artikull, transmeton Anadolu Agency (AA).

Artikulli i titulluar “Nga Parisi në Mekë: Stresi i Nxehtësisë Krijon Rrezik për Haxhinjtë Muslimanë” i përgatitur nga shkencëtarët e Climate Analytics, dhe i cili është studimi i parë që tregon rrezikun e ekspozimit ndaj stresit të nxehtësisë për muslimanët në Arabinë Saudite ku temperatura arrin në 45 gradë në muajt e verës.

Në artikull, u vlerësua se sa shpesh temperatura do të tejkalonte pragjet “e rrezikshme” dhe “jashtëzakonisht të rrezikshme” gjatë periudhave pesë-ditore në verë, me matjet e “termometrit të llambës së lagur”, që merr parasysh temperaturën dhe lagështinë dhe është një tregues i stresit të nxehtësisë që përdoret zakonisht për të matur shqetësimin e njerëzve. Në këtë kontekst, janë përdorur kriteret e Shërbimit Kombëtar të Motit të SHBA-së, të cilat përcaktojnë pragjet “e rrezikshme” dhe “jashtëzakonisht të rrezikshme”, përkatësisht 24,6 dhe 29,1 gradë.

Sipas kësaj, periudhat pesë-ditore që tejkalojnë pragun jashtëzakonisht të rrezikshëm u vu në pah se kishin më shumë mundësi të ndodhnin në shtator. Gjithashtu parashikohet që nëse ngrohja globale rritet me 1,5 gradë, mundësia që temperatura e ajrit të tejkalojë pragun jashtëzakonisht të rrezikshëm do të jetë 4 herë, dhe nëse ngrohja arrin 2 gradë, do të jetë 13 herë më shumë.

Në studim, u llogarit që gjatë gjithë shekullit 21, haxhi do të korrespondojë me muajt e verës tre herë në periudha 10-vjeçare.

– Kufizimi i ngrohjes globale në 1,5 gradë do të përgjysmojë rrezikun

Autori kryesor i studimit dhe Kreu i Modelit Shkencor dhe të Dhënave i Climate Analytics, Dr. Fahad Saeed, duke deklaruar se stresi i nxehtësisë përbën një rrezik për haxhinjtë, tha se, kufizimi i ngrohjes globale në 1,5 gradë, siç u angazhuan qeveritë në Marrëveshjen e Parisit, do ta përgjysmojnë këtë rrezik.

Ndërsa Drejtori i Departamentit të Meteorologjisë së Qendrës së Ekselencës për Studime të Ndryshimeve Klimatike dhe bashkëautor i studimit, Prof. Mansour Almazroui deklaroi se, “Teksa kushtet e verës gjithnjë bëhen më ekstreme, tashmë paraqesin një rrezik serioz për haxhinjtë që vizitojnë Mekën”.

Sipas tij ndryshimi thelbësor midis 1,5 gradë dhe 2 gradë të ngrohjes në goditje të nxehtësisë që kanë demonstruar në studim, do të tregojë veten verën e ardhshme dhe do të vazhdojë në vitin 2047 dhe më tej.

“Studimi ynë thekson rëndësinë e reduktimeve të rrepta të emisioneve për të kufizuar ngrohjen globale në 1,5 gradë, në mënyrë që të mbrojë njerëzit nga ndikimet e rrezikshme për jetën sa më shumë që të jetë e mundur dhe për të minimizuar dëmtimin e një nga shtyllave kryesore të Islamit”, u shpreh ai.

Sipas të dhënave nga platforma globale e të dhënave Statista, 2,5 milionë persona kryen haxhin në vitin 2019. Ndërsa numri i atyre që shkuan në Umre në Ramazan në të njëjtin vit ishte 4,2 milionë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat