Tribune de Genève: Dick Marty “face-à-face” dy publicistëve në Zvicër, Nefail Maliqit dhe Christophe Solioz - Bota Sot
Tribune de Genève: Dick Marty “face-à-face” dy publicistëve në Zvicër, Nefail Maliqit dhe Christophe Solioz

Diaspora

Tribune de Genève: Dick Marty “face-à-face” dy publicistëve në Zvicër, Nefail Maliqit dhe Christophe Solioz

Më: 16 nëntor 2019 Në ora: 14:49

Tribune de Genève: Ballë për ballë (“Face-à-face”) dy pikëpamje mbi raportin e Dick Marty për Kosovën Christophe Solioz është Sekretari i Përgjithshëm i Qendrës për Strategjitë e Integrimit Evropian në Gjenevë. Nefail Maliqi është një gazetar shqiptar në Kombet e Bashkuara. I pari M.Solioz mirëpret dhe inkurajon punën e iniciuar nga Dick Marty, kruse i dyti M.Maliqi kritikon ashper raportin e tij, transmeton agjencia e lajmeve “Presheva Jonë” 

Shkrimi i gazetë zvicerane “Tribune de Geneve” eshte botuar edhe ne faqen personale te ambasadorit Dick Marty (www.dickamary.ch)

Nefail MALIQI: Shpresojmë që raporti i senatorit Dick Marty të mos minojë imazhin e Kosovës apo Zvicrës

Gjatë rrugës për në OKB, hasa ne një poster të gazetës me je mbihskrim ku thotë: “Ne të duam Micheline!” Vajza ime Janina, e cila ishte me mua dhe sapo mësoi të lexonte, bërtiti: “Edhe ne shqiptaret ju duam juve zonja Calmy Rey!”

Unë mendoj se të njëjtin mendim e ndajnë mijëra shqiptarë të Kosovës që tani janë në territorin zviceran! Nëse ky këndvështrim nuk ndahet, kjo diasporë nuk do ta shperblente me mirënjohje kreun e diplomacisë zvicerane me nje cmim te merituar, mbi rolit dhe angazhimin e saj për arritjen e paqes dhe stabilitetit në Kosovë.

Në të vërtetë, kontributi i saj për këtë rajon është i njohur në fushën humanitare, politike, duke shkuar deri në njohjen e pavarësisë së këtij shteti të ri evropian. “Vetëm një Kosovë e pavarur mund të zhvillohet ekonomikisht dhe politikisht, dhe Zvicra po ndihmon stabilitetin e rajonit duke ndihmuar këtë shtet që të ndërtojë,” tha kreu i DFAE.

Kjo është arsyeja pse, ditët e fundit, ne kemi provuar të kontaktojmë zonjën Calmy-Rey për të pasur mendimin e saj për domethënien e këtij çmimi të ri që diaspora shqiptare e Kosovës në Zvicër dëshironte ta jepte atë. Në përgjigjen e saj, zonja Calmy-Rey tha se ishte shumë e kënaqur me përgjigjen e komunitetit shqiptar “me kënaqësi e pranoj të marr Cmimin e Diasporës nga diaspora shqiptare në Zvicër më 21 dhjetor 2010. Ky çmim tregon miqësinë e ngushtë midis dy vendeve tona “.

Propozimi i “Presheva jonë” shkon në vend. Kosova mirënjohje diplomates zvicerane Micheline Calmy-Rey

Një pllakë në nderim të Micheline Calmy-Rey u përurua të enjten në Viti, Kosovë, për të përshëndetur rolin e ish-kreut të diplomacisë zvicerane për pavarësinë e vendit, shpalli në vitin 2008. Kjo mirënjohje vjen pas propozimit te agjencise se lajmeve “Presheva jonë” para ca vitesh e cila kishte kërkuar nga autoritetet e Prishtines  te pertrijnë emrin e znj.Clamy-Rey duke i vene emrin e saj ndonje rruge, sheshi apo ne ndonje pllakate.

Përgjigja e zonjës Calmy Rey tregon se ky çmim ishte dhuruar nga diaspora shqiptare dhe jo nga qeveria e Kosovës ( e dretjuar atekohe nga Hashim Thaci)  edhe pse dorëzimi i tij ishte planifikuar nga duart e ambasadorit te Thaçi në Bern. Përndryshe, ky çmim mund të ishte quajtur “Cmimi i Qeverisë së Kosovës”, por qartësisht ky çmim vjen nga diaspora.

Shpresojmë që rrethanat që lidhen me anulimin e këtij çmimi nuk do t’i qetësojnë marrëdhëniet midis popullit të Kosovës dhe popullit të Kosovës. Shpresojmë gjithashtu që raporti i senatorit Dick Marty për “trafikimin e organeve” në të cilin është i përfshirë qeveria kosovare nuk dëmton imazhin e Kosovës ose të Zvicrës.

I pyetur rreth punës së Gjykatës Speciale në Hage për krimet gjatë dhe pas luftës në Kosovë, Dick Mraty për “Presheva Jonë” është përgjigjur shkurt se “Unë nuk kam çfarë të them më. Me Kosovën e kam përfunduar. Me të po merret tjetër kush tani. Natyrisht i besoj Gjykatës Speciale në Hage.”

“Jam optimist se së shpejti ky tribunal do të dëshmojë punën, me arrestimet e para, të personave tashmë të njohur në Kosovë dhe komunitetin ndërkombëtar si “peshqit të mëdhenj”, kishte thënë më herët Marty në Gjenevë duke shprehur shqetësimin e tij se dëshmitarët duhet të mbrohen nga policia e Kosovës dhe EULEX.

¨

Christophe Solioz: Kosova, më shumë pandëshkueshmëri!

Chiaroscuro e periudhës së pasluftës në hapësirën postjugosllave. Përkundër mosmarrëveshjeve territoriale, marrëdhëniet po normalizohen. Mbetet fakti që situata ekonomike është në gjendje të keqe dhe papunësia është shqetësuese. Ajo që është edhe më shumë është ekzistenca e një klase politike që i përshtatet një gjyqësori nën ndikim dhe një korrupsion të gjithëpranishëm.

Korrupsioni stigmatizon jo vetëm një vend, Kroacinë, tani në pragun e BE-së, por edhe një vend që mbetet shumë larg: Kosova. Raporti i dokumentuar mirë i Dick Marty, i miratuar javën e kaluar njëzëri nga Komiteti për Legalështje Ligjore i Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, shkon më tej. Ajo hedh dritë në përfshirjen e udhëheqësve të Ushtrisë erationlirimtare të Kosovës (ULAK), përfshirë Kryeministrin aktual të Kosovës, Hashim Thaçi, në krime lufte dhe krime kundër njerëzimit; në veçanti, ajo konfirmon ekzistencën, në fund të viteve 1990, të trafikimit të organeve të marra nga të burgosur kryesisht serbë dhe shqiptarë kosovarë.

Për ata që e njohin Kosovën për më shumë se dy dekada, përshtypja e një deje shumë të keqe është e qartë. Padyshim, shpërndarja e roleve ishte atëherë tjetër .. Asnjë mallkim nuk e godet këtë krahinë të humbur në labirintin politik të një pavarësie virtuale, ku demokracia është për kohën e simulacrum. Politikanët janë plotësisht përgjegjës. Përfshirë aktorët e bashkësisë ndërkombëtare, të cilët, shumë shpesh, kompromentojnë me personalitete të korruptuara, i bëjnë një sy të verbër praktikave që nuk janë vetëm të turpshme, por edhe kriminale.

Le të kujtojmë se Carla Del Ponte, e para që përmendi trafikimin e organeve dhe që kundërshtoi pandëshkimin, në Kosovë si gjetkë, gjithashtu denoncoi dorëheqjen e bashkësisë ndërkombëtare, kompromiset e fuqive të mëdha dhe pengimin e tyre të drejtësisë që ata supozohet të promovojnë në këtë vend. Raporti Marty është në kohë

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat