Çfarë është dieta e grupit të gjakut dhe si funksionon ajo

Dieta

Çfarë është dieta e grupit të gjakut dhe si funksionon ajo

Më: 6 prill 2021 Në ora: 18:04
Ilustrim

Dieta e grupit të gjakut është një dietë e lashtë, e shpikur nga James D’Adamo në 1957, një mjek naturopatik Amerikan. D’Adamo argumenton se sistemi i gjakut AB0 thuhet të jetë faktori kryesor që përcakton një dietë të shëndetshme dhe promovon dieta të ndryshme për grupe të ndryshme A, B, AB, 0.

Teoria bazohet në një arsyetim thjesht socio-antropologjik, por nuk ka asnjë bazë shkencore ose biologjike-evolucionare, aq sa kjo dietë tani konsiderohet plotësisht pseudoshkencore.

Karakteristikat e supozuara të grupeve të gjakut

Këto teori bazohen në shpërndarjen territoriale të grupeve të ndryshme.

Grupi 0 do të ishte grupi origjinal i njerëzimit dhe mbeti i vetmi grup, të paktën derisa i gjithë globi të popullohej.

Grupi A do ta kishte origjinën nga një mutacion që ndodhi në momentin dhe në vendin ku burri u vendos dhe u bë një fermer.

Grupi B do të kishte origjinën nga një mutacion që ndodhi në zonat ku bujqësia ishte e kufizuar nga kushtet e mjedisit (Tibet, Siberi) dhe për këtë arsye njeriu u bë një riprodhues.

Grupi AB, ende shumë i rrallë, rrjedh nga një mutacion shumë i fundit (vetëm 1000 vjet më parë) që rrjedh nga kryqëzimi gjenetik midis grupeve A dhe B.

Si funksionon dieta e grupit të gjakut

Përfundimet që nxjerr kjo dietë janë se grupi 0 mbeti gjuetar-mbledhës, grupi A u bë fermer, grupi B krijues, dhe grupi AB fermer dhe krijues dhe në bazë të këtyre qëndrimeve bazohet edhe regjimi dietik. (Qëllimi i të cilit nuk është humbja e peshës, por shërimi i sindromës metabolike).

Brenda librit të tij, D’Adamo citon biokimistë dhe glikobiologë, të cilët kanë kryer studime mbi grupet e gjakut, duke u përpjekur të japin një justifikim shkencor për tezat personale.

Grupi 0: produktet e qumështit, bishtajoret dhe drithërat, buka, makaronat dhe orizi nuk rekomandohen. Rekomandohet konsumimi i mishit të kuq.

Grupi A: dieta duhet të jetë e pasur me ushqime bimore dhe drithëra. Konsumi i mishit duhet të jetë i kufizuar.

Grupi B: nuk rekomandohen vetëm ushqime të pasura me konservantë dhe sheqerna të thjeshtë.

Grupi AB: të gjitha ushqimet mund t’i konsumoni në moderim, pa e ekzagjeruar me produktet e qumështit.

Mendim shkencor

Konsensusi midis dietologëve, mjekëve dhe shkencëtarëve në përgjithësi është se teoria nuk mbështetet nga ndonjë provë klinike ose shkencore. Diferencimi i grupeve të gjakut sipas sistemit AB0 është në fakt një karakteristikë e shumë kurrizorëve, gjë që hedh poshtë plotësisht hipotezën se ky diferencim në një farë mënyre lidhet me historinë e fundit evolucionar të njerëzimit.

Për më tepër, dieta e rekomanduar në grupe të ndryshme sheh eliminimin e plotë të grupeve të caktuara ushqimore, një qëndrim që nuk rekomandohet dhe që mund të çojë në mungesë të lëndëve ushqyese të rëndësishme që kontribuojnë në shëndetin e mirë të trupit tonë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat