Mbështetja e grave në ndërmarrësi ndikon në rritjen e ekonomike

Ekonomi

Mbështetja e grave në ndërmarrësi ndikon në rritjen e ekonomike

Më: 4 tetor 2021 Në ora: 14:26
Foto nga takimi

Në debatin e organizuar nga Forumi për Udhëheqje dhe Diplomaci, u theksua se mbështetja e grave në ndërmarrësi fuqizon ato dhe ndikon direkt në ekonominë e vendit.

Ministri i Zhvillimit Rajonal, Fikrim Damka, ka thënë se kjo ministri përkrah vazhdimisht OJQ-të për vajzat dhe gratë në Kosovë.

Tutje, ai tha se për 2 vjet MZhR ka mbështetur 188 projekte të udhëhequra nga gratë.

OJQ ka trajtuar probleme të ndryshme. Duke ofruar mundësi grave në ndërmarrësi. Gratë në ndërmarrësi përfshihen në 10%. MZhR ka prioritet përkrahjen e grave dhe vajzave. Për 2 vjet MZhR ka mbështetur 188 projekte të udhëhequra nga gratë”.

Koordinatorja për Zhvillim e OKB-së, Ulrika Richardson, tha se pandemia ka vënë në pah dobësinë e programeve sociale në vend.

E kemi vërejtur se sa i rëndësishëm ka qenë roli i gruas dhe është dashur gratë të punojnë  dyfish më shumë dhe ka shtuar barrën në shpatullat e gruas. Dhe dhunë ndaj grave ka pasur gjatë pandemisë dhuna në familje dhe ka qenë shumë brengosëse. Dhe i kemi vërejtur disa dobësi në shoqërinë tonë. Neve duhet me mësua prej asaj krize dhe kemi mundësi me krijua diçka më mirë. Ka shumë angazhim me partnerë ndërkombëtar. Kosova këtë e ka edhe me Kushtetutë dhe ka sigurua rizotim për të luftuar dhunën ndaj fëmijëve dhe grave. Dhe tani kemi mundësi të sigurojmë se të drejtat e grave janë përmbushur dhe aty duhet të jetë e drejta pa dhunë, për arsimim në kujdesin shëndetësor e produktiv në fuqizimin e gruas dhe përfshihet edhe e drejta për punësim. Në anën tjetër është edhe një gjë e mençur që duhet t’i përfshijmë edhe gratë në ekonomi. E shohim ekonominë që rritet sepse gratë punësohen kjo duhet të ndodhë edhe në Kosovë. Duhet me iu krijua edhe kushtet tjera kujdesin për fëmijë.”

Debati me temën: Ndërmarrësi, mundësi reale për të gjitha gratë dhe vajzat në Kosovë, është në kuadër të Projektit për Promovimin e Zhvillimit Ekonomik Rajonal përmes Akademia e Ndërmarrësisë, mbështetur financiarisht nga Ministria e Zhvillimit Rajonal.

Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat