Gjiganti i dikurshëm në hekurishte: Fund i palavdishëm i kripores së Ulqinit

Evropë

Gjiganti i dikurshëm në hekurishte: Fund i palavdishëm i kripores së Ulqinit

Nga: D.G. Më: 21 shtator 2020 Në ora: 12:47
Përfundonjnë për skrap: Binarët e kripores

Simbolet e kripores së Ulqinit - transportues vetëlëvizës, shina dhe karroca, me të cilat kripa nga pishina është tërhoqur në makineri, kanë përfunduar një muaj e gjysmë më parë në hekurishte.

Me këtë, pas 86 vitesh, iu dha fond zyrtarisht ekszistencës së fabrikës së vetme të kripës në Mal të Zi, shkruan "Vijesti", transmeton Bota Sot.

Se bashku me to, kamionёt morën edhe dy ekskavatorë, parkun e automjeteve dhe shtyllat e metalta elektrike.

Administratori i falimentimit i fabrikës së kripës, Zharko Ostojiq, konfirmo se gjithçka që është shitur është në përputhje me njoftimin e botuar më parë.

"Pjesa më e madhe e parave të fituara u janë paguar ish-punëtorëve në emër të një pjese të pagave të fituara gjatë kohëzgjatjes së Planit të Riorganizimit," tha Ostojiç.

Rreth 600 tonë hekur skrap u morën nga fabrika e kripës.

Që nga mesi i gushtit, vetëm pishinat e zbrazura kujtojnë ish-fabrikën dhe kohët e ndritshme.

Ndërtesa e vjetër administrative e shembur, hangari pa gjysmë çatie dhe barakat e rrënuara në hyrje të 15 milionë metrave katrorë, dëshmojnë për disa kohë të tjera, privatizime të dështuara, partnerë strategjikë, lakmi njerëzore ...

Përfaqësuesi i ish-punëtorëve, Sasa Mitroviq, konfirmon se punëtorët, rreth 70 prej tyre, morën një nga mijë e njëqind euro nga administrata e falimentimit në një muaj e gjysmë të fundit.

"Por, borxhi i ndërmarrjes ndaj nesh është ende mbi një milion euro," tha Mitroviq.

Përkundër faktit se një investitor i ri do të duhet të fillojë nga e para, Mitroviq është optimist. 

Më 24 gusht, Parqet Kombëtare të Malit të Zi zgjatën kontratën mbi qiranë e fabrikës së kripës së Ulqinit edhe për një vit tjetër.

Sipas vendimit të Qeverisë, kjo ndërmarrje publike ka menaxhuar kompaninë më të vjetër në Ulqin që nga gushti i vitit 2015, me qëllim të mbrojtjes së biodiversitetit.

Komuna e Ulqinit, e cila supozohej të merrte përsipër menaxhimin e fabrikës së kripës më 24 gusht të këtij viti, hoqi dorë më herët sepse nuk krijoi parakushte ligjore për të hyrë në biznes.

Më 24 qershor 2019, Kriporja e Ulqinit u shpall zonë e mbrojtur - Park Natyre.

Në shtator të atij viti, Kriporja u shpall një ligatinë me rëndësi ndërkombëtare dhe u përfshi në Listën Botërore të Ligatinave Ramsar.

Kriporja është në pronësi të shumicës nga Eurofund, i cili zotëron 71.48 përqind të aksioneve.

Falimentimi në ndërmarrjen e Ulqinit u prezantua në gjysmën e parë të 2005 dhe plani i dështuar pesë-vjeçar i riorganizimit zgjati nga fillimi i 2006. Ndërsa plani i riorganizimit dështoi, kompania Ulqin ka qenë në falimentim që nga viti 2011.

Procesi i privatizimit të kripores sh.a "Bajo Sekuliq" në Ulqin filloi në vitin 2001, në fillim të privatizimit masovik vauçer, dhe shteti nuk ka asnjë përqindje të pronësisë në atë kompani.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat