Borxhi publik i Rusisë brenda vitit rritet me 40 përqind

Evropë

Borxhi publik i Rusisë brenda vitit rritet me 40 përqind

Më: 25 shkurt 2021 Në ora: 06:45
Foto ilustrim

Borxhi publik i Federatës Ruse gjatë vitit 2020 është rritur me 5.4 trilionë rubla apo 73.5 miliardë dollarë, rritje e cila nëse shprehet në përqindje i bije rreth 40%. Këto rezultate dalin nga publikimi i Dhomës së llogarive të Federatës Ruse.

Në rritjen e borxhit publik në Rusi ka ndikuar rënia e të hyrave buxhetore, ku të hyrat buxhetore të vitit 2020 ishte për 9.1% më pak se ato të planifikuara.

Nëse i krahasojmë të hyrat e vitit 2020 me ato të vitit 2019, atëherë të hyrat buxhetore gjatë vitit 2020 ishin më të ulëta për 7.3%.

Ndër sektorët që kishte më së shumti rënie te të hyrave ishte Industria e naftës dhe gazit, industri e cila merr pjesë në formimin e buxhetit rus me rreth 50%. Të hyrat nga nafta dhe gazi kishin rënie prej 2.2 trilionë rubla (rreth 30 miliardë dollarë), shprehur në përqindje 30.4%.

Kjo ka ndikuar që deficiti buxhetorë në Rusi, gjatë vitit 2020 të jetë më i larti në 10 vitet e fundit, duke arritur në 3.8% të Produktit të Brendshëm Bruto (PBB).

Zvogëlimi i të hyrave buxhetore dhe rritja e deficitit ka ndikuar në rritjen e borxhit publik të Federatës Ruse, borxh i cili në fund të vitit 2020 ka arritur në 18.9 trilionë rubla (258 miliardë dollarë) apo rreth 17.8 të PBB.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat