Austria ka dështuar në luftën kundër korrupsionit, thotë Këshilli i Evropës

Evropë

Austria ka dështuar në luftën kundër korrupsionit, thotë Këshilli i Evropës

Më: 1 mars 2021 Në ora: 14:14
Sebastian Kurz

Austria ka bërë përparim “të përgjithshëm të pamjaftueshëm” në luftën kundër korrupsionit, sipas një raporti të ri nga Këshilli i Evropës.

Sipas Euronews, Grupi i Shteteve Kundër Korrupsionit (GRECO) thotë se Austria nuk ka arritur të zbatojë rekomandimet e saj për të trajtuar sjelljen e keqe gjyqësore dhe politike.

Katër vjet më parë, organi i Këshillit të Evropës kishte lëshuar rekomandime për shtetin anëtar të BE-së për të parandaluar korrupsionin midis anëtarëve të parlamentit, gjykatësve dhe prokurorëve.

“[Por] Austria ka zbatuar në mënyrë të kënaqshme ose është trajtuar në mënyrë të kënaqshme vetëm dy nga 19 rekomandimet e bëra në 2017”, citohet të ketë thënë GRECO të hënën.

Pas zgjedhjeve parlamentare të vitit 2019, Austrisë iu kërkua të “merrej seriozisht” me korrupsionin politik duke krijuar një kod të sjelljes mbi konfliktet e interesit ose deklarimet e pasurive.

Kështu, vë në pah Euronews, vendit gjithashtu iu kërkua të bëjë procesin e tij legjislativ më transparent.

Por raporti i ri thotë se “niveli shumë i ulët i pajtueshmërisë” së Austrisë me rekomandimet “nuk ka evoluar”.

“[Ne] ndjejmë keqardhje për mungesën e vazhdueshme të përparimit” që Austria ka bërë në zbatimin e masave anti-korrupsion në lidhje me deputetët, tha GRECO.

Ndërkohë, në lidhje me gjykatësit dhe prokurorët, organi gjithashtu shqetësohej se një “numër i konsiderueshëm i masave” të parashikuara që nga viti 2018 “nuk janë përfunduar ende”.

Në përgjithësi, organi tha se niveli i përputhshmërisë së Austrisë me rekomandimet ishte “globalisht i pakënaqshëm”.

Sidoqoftë, raporti vuri në dukje se gjyqtarët austriakë tani janë të ndaluar të mbajnë pozicione politike në të njëjtën kohë.

Gjetjet vijnë vetëm dy javë pasi shtëpia e Ministrit austriak të Financave, Gernot Blümel, u kontrollua nga autoritetet.

Gjykatat kishin dyshuar se Blümel – një aleat i ngushtë i Kancelarit Sebastian Kurz – ishte përfshirë në financimin sekret të partisë konservatore nga gjigandi global i lojërave të fatit Novomatic. Blümel ka mohuar çdo keqbërje.

Siç shkruan më tej Euronews, Kancelari gjithashtu ka mbrojtur ministrin e tij të financave, duke akuzuar prokurorët për politizimin e procesit gjyqësor.

GRECO – e cila bashkon 47 shtetet anëtare të Këshillit të Evropës, si dhe Bjellorusinë, Kazakistanin dhe Shtetet e Bashkuara – thotë se Austria renditet nën Turqinë dhe pak më lartë se Serbia në zbatimin e rekomandimeve të saj anti-korrupsion.

Euronews shkruan se ka kontaktuar qeverinë austriake për një përgjigje të raportit.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat