E diel, 27 shtator 2020
 • Qyteti i të vdekurve në Egjipt fsheh mumiet që nuk janë njerëz

  Megjithëse shkencëtarët kanë eksploruar "botën e lashtë të të vdekurve" në Sakara, Egjipt për më shumë se 150 vjet, ky vend enigmatik mendohet të ketë ende shumë mistere dhe tërheq shumë studiues e turistë.

  Arkeologët vazhdojnë të ekzaminojnë "nëntokën" nën qytetin e famshëm Sakara, i cili nuk është vetëm vendi i piramidës së famshme Joser, e konsideruar më e vjetra në botë, por edhe një varrezë gjigande, sipas serialit televiziv ‘Thesari i madh egjiptian’ i televizionit britanik Canal 5.

  Udhëheqësja Bethany Hughes e quajti lokacionin "një qytet egjiptian të të vdekurve" dhe "një thesar arkeologjik". Sipas saj, mijëra ndoshta miliona trupa të mumifikuar janë aty. Ajo theksoi se disa nga gjetjet ishin të vështira për t’u shpjeguar.

  "Të gjitha këto mumie janë të jashtëzakonshme, por arkeologët kanë zbuluar diçka tjetër. Jo vetëm trupat e njerëzve janë varrosur, por edhe kafshët. Ka tetë milionë qen të varrosur në një varr masiv, dhe katër milionë zogj në tjetrin, "tha ajo, duke shtuar se aty kishte edhe mace, majmunë, krokodilë, peshq.

  Zbulimi u bë nga August Mariet në 1850, kur ai vuri re një kokë sfinksi në mes të dunave të shkretëtirës.

  Pas disa tuneleve nëntokësore, gjeti një varr të paprekur të bërë me granit të fortë me peshë rreth 90 tonë. Ai bëri një zbulim të çuditshëm kur theu një arkivol që strehonte një dem të madh të mumifikuar.

  "Ai e kuptoi që egjiptianët e lashtë bënin arkivole të mëdha dhe se i gjithë lokacioni ishte një varrezë nëntokësore, ku u varrosën dema të mëdhenj të çmuar," tha Bethany Hughes.

  Me përjashtim të historianëve, ky vend është magnet edhe për turistët. Në gusht të këtij viti, Ministria e Antikiteteve dhe Ministria e Planifikimit Urban të Egjiptit nënshkruan një protokoll për ruajtjen e trashëgimisë arkeologjike dhe kulturore, i cili përfshin zhvillimin e shërbimeve të ekspertëve në këtë lokacion arkeologjik.

1 / 5