Shekulli XX ishte varr kolektiv për shqiptarët e Kosovës, Serbia i quante "turq të mbetur" nga Perandoria Otome

Historia

Shekulli XX ishte varr kolektiv për shqiptarët e Kosovës, Serbia i quante "turq të mbetur" nga Perandoria Otome

Nga: Skënder Karaçica Më: 26 mars 2021 Në ora: 10:24
Skënder Karaçica

Shekulli XX ishte i rëndë dhe varr kolektiv për shqiptartët e Kosovës.Në shekullin e kaluar,tërë kalvari i shfarosjes ishte mbi supet e tij dhe,në luftëra të pa rreshtura shqiptarët i mbijetuan skenarëve të regjimeve të Serbisë për të qëndruar gjithmonë në tokën e vet etnike.

Duke lexuar librin shkencor ,,Reforma agrare kolonizuese në Kosovë,,(1918-1941)të  Marenglen Verli(Botim:Akademia e Shkencave të Republikës së Shqipërisë,Tiranë,1992),thuhet se në mbrojtje të tokës shqiptare nga kolonizimi i regjimit fashist të Serbisë,kanë vdekur tremijë shqiptarë.

Në këtë kohë kur Serbia e pushtoi Kosovën,regjimi i tij përballë diplomacisë ndërkombëtare dhe para syve të Evropës,shqiptarët i quante,,turq të mbetur,,nga Perandoria Otomane,e cila në vitin 1912 mezi arriti e lodhur dhe me gjysëm shpirti të lërë Kosovën dhe shqiptarët në mëshirën e kohës,që,në rrjedhën historike të Ballkanit për Serbinë dhe fqinjët u bë kafshatë për grabitje  të tokës shqiptare.

Plot një shekull regjimet e Serbisë,gënjyen botën dhe para syve të Evropës,masakruan shqiptatrët dhe kolonizuan tokën dhe përmes skenarëve shpërngulen shqiptarët(lexo:muslimanët-S.K.)për në Anadoll dhe për të bërë Kosovën,,Serbia e Jugut,,[1].

_____________

[1]M.Verli,Reforma agrare kolonizuese në Kosovë,Tiranë,1992.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat