Panteoni, ndërtesa e lashtë përdoret ende pas dy mijë vitesh

Historia

Panteoni, ndërtesa e lashtë përdoret ende pas dy mijë vitesh

Më: 13 maj 2021 Në ora: 09:12
Foto ilustrim

Panteoni ishte një mrekulli arkitektonike e Perandorisë Romake. Okulusi – latinisht  “sy” , shtrihet 30 metra. “Okulusi në qendër duket se dhe e lë Panteonin të hapur drejt qiellit”, tha Ochsendorf. “Por kjo gjithashtu tregoi një zotërim të gjeometrisë dhe ndërtimit, që ata mund të ndërtonin kupola në atë shkallë dhe të linin një okul të hapur në qendër”. Gjatë Mesjetës, udhëheqësit fetarë, të cilët nuk ishin besnikë për këtë arritje, hodhën dyshime mbi shenjtërinë e Panteonit, duke besuar se ishte vepër e djallit. Por nuk ishte Satani – ishte inxhinieria

Kur vizitorët hyjnë në Panteonin e Romës dhe ndeshen me kupolën e tij kolosale, ata mund të përjetojnë të njëjtën teatralitet si të ftuarit e saj gati dy mijë vjet më parë. “Kushdo që futet brenda në Panteon menjëherë ndjen peshën dërrmuese të historisë njerëzore, por edhe lehtësinë e jashtëzakonshme të krijimtarisë njerëzore”, tha John Ochsendorf, profesor i arkitekturës në MIT dhe ish-drejtor i Akademisë Amerikane në Romë. “Ju vini në këtë hapësirë ​​madhështore, shikoni lart dhe shihni qiellin ose një re që kalon. E sigurt që mendoni: ‘Si mund ta kishin bërë këtë gati dy mijëvjeçarë më parë?’”

Image

Panteoni është ndërtesa më e vjetër në botë që është ende në përdorim sot. Që nga shekulli i 7-të, ajo ka qenë një kishë katolike romake. E ndërtuar rreth vitit 125 pas Krishtit nga perandori Romak Publius Aelius Hadrianus, ishte në të vërtetë përsëritja e tretë e strukturës. Panteoni i parë mori flakë rreth vitit 80 pas Krishtit dhe u rindërtua pak më vonë, por u godit nga rrufeja dhe u dogj përsëri rreth vitit 110 Pas Krishtit. Fati i sëmurë i ndërtesave çoi në zëra se Panteoni ishte mallkuar. Fasada e strukturës së përfunduar u ritifikua në motive të lashta greke, me një hyrje portiku që përmban një pediment, një majë trekëndësh dhe dy rreshta kolona korintiane. Brendësia ishte gjithëpërfshirëse dhe e ajrosur, e mbuluar nga një kupolë që edhe sot e kësaj dite është akoma kupola më e madhe e betonit e pambështetur në botë.

Image

PËR ÇFARË ËSHTË PËRDORUR?

Panteoni do të thotë “të gjithë perënditë”, dhe megjithëse zakonisht mendohet se struktura ishte një vend adhurimi kushtuar hyjnive romake, qëllimi i saj origjinal është në të vërtetë i panjohur. Me përmendje të pakta të tij në tekstet e lashta, historianët janë lënë disi në errësirë. “Megjithëse mund të ishte një tempull, ndërtesat romake ishin tipike struktura me shumë qëllime”, tha Lynne Lancaster, një historiane arkitekture dhe një edukatore e shkencave humane. “Dhe kështu që ajo që ndodhi në të vërtetë në Panteon është e vështirë të thuhet”.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat