Zgjedhjet 2020 në Amerikë: Barack Obama për vendin e ndarë dhe teoritë e komplotit

Intervista

Zgjedhjet 2020 në Amerikë: Barack Obama për vendin e ndarë dhe teoritë e komplotit

Nga: B.S. Më: 19 nëntor 2020 Në ora: 09:50
Barack Oabama

Amerika po përballet me detyrën e madhe për të ndaluar kulturën polarizuese të "teorive të çmendura të konspiracionit" që kanë thelluar përçarjen në vend, thotë Barack Obama.

Në një intervistë për BBC-në, ish-presidenti thotë se Shtetet e Bashkuara janë edhe më të ndara se katër vjet më parë, kur Donald Trumpi fitoi zgjedhjet presidenciale.

Dhe Obama sugjeron që fitorja e Joe Bidenit në zgjedhjet e SHBA-së në vitin 2020 është vetëm fillimi i tejkalimit të këtyre ndarjeve.

"Do të duhen më shumë se një zgjedhje për ta ndryshuar këtë prirje," thotë ai.

Ballafaqimi me një vend të polarizuar, thotAmerika po përballet me detyrën e madhe për të ndaluar kulturën polarizuese të "teorive të çmendura të konspiracionit" që kanë thelluar përçarjen në vend, thotë Barack Obama.

Në një intervistë për BBC, ish-presidenti thotë se Shtetet e Bashkuara janë edhe më të ndara se katër vjet më parë, kur Donald Trump fitoi zgjedhjet presidenciale.

Dhe Obama sugjeron që fitorja e Joe Biden në zgjedhjet e SHBA në 2020 është vetëm fillimi i tejkalimit të këtyre ndarjeve.

"Do të duhen më shumë se një zgjedhje për ta ndryshuar këtë prirje," thotë ai.

Ballafaqimi me një vend të polarizuar, thotë ai, nuk mund t'i lihet vetëm vendimeve të politikanëve, por gjithashtu kërkon ndryshime strukturore dhe që njerëzit të fillojnë të dëgjojnë njëri-tjetrin, të pajtohen për "grupet e përbashkëta të fakteve" përpara se të diskutojnë se çfarë të bëjnë me to.

Mirëpo, ai thotë se sheh "shpresë të madhe" në qëndrimet "e sofistikuara" të brezit të ardhshëm, duke i nxitur të rinjtë të "ushqejnë atë optimizëm të kujdesshëm se bota mund të ndryshojë" dhe "që ata të mund të jenë pjesë e këtij ndryshimi".

Si ushqehen ndasitë në Amerikë?

Zemërimi dhe intoleranca midis Amerikës rurale dhe asaj urbane, imigracioni, padrejtësitë si pabarazia dhe "teoritë e çmendura të konspiracionit -  që disa e kanë quajtur zhdukje e të vërtetës" janë intensifikuar në disa media amerikane dhe në "mediat sociale të të turbo-elektrizuara", i ka thënë Obama historianit David Olusog në një intervistë për BBC Arts me rastin e promovimit të memoareve të tij të reja.

"Jemi shumë të ndarë në këtë moment, sigurisht më shumë sesa ishim kur unë garova për herë të parë në detyrë në 2007 dhe fitova zgjedhjet presidenciale të 2008," thotë ish-presidenti.

Ai sugjeron që kjo mund t'i atribuohet, pjesërisht, gatishmërisë së Trumpit për "ndezjen e ndasive sepse është mirë për politikat e tij".

Diçka tjetër që ka kontribuar shumë për këtë problem, thotë Obama, është përhapja e keqinformimit në internet, ku "faktet nuk janë më të rëndësishme".

"Miliona njerëz besojnë në shfaqjen që Joe Bideni është socialist, se Hillary Clinton është pjesë e një Kabale të ligë që është aktive në rrjetet pedofile", thotë ai.

Shembulli që ai citon këtu me Hillary Clintonin i referohet teorisë së rreme se politikanët demokratë drejtojnë një rrjet pedofilësh në një piceri në Uashington.

"Mendoj se në një moment do të jetë e nevojshme të kombinohen rregulloret dhe standardet brenda profesioneve individuale për t'u kthyer në pikën ku të paktën do të pranojmë një grup të përbashkët të fakteve para se të fillojmë të diskutojmë se çfarë duhet të bëjmë rreth tyre."

Obama thotë se ndërsa shumë shtëpi konvencionale të medias kanë futur kontrollimin e fakteve në vitet e fundit në një përpjekje për të ndaluar përhapjen e dezinformatave në Internet, kjo shpesh nuk është e mjaftueshme sepse "informacioni i rremë ka udhëtuar tashmë në planet para se të vërtetohet dhe të lëshohet e vërteta". "

Ai shton se ndarjet janë gjithashtu rezultat i faktorëve socio-ekonomikë siç janë pabarazia në rritje dhe ndryshimet midis Amerikës rurale dhe urbane.

Probleme të tilla, shton ai, janë "të zakonshme në Mbretërinë e Bashkuar dhe në të gjithë botën", me njerëz "që ndjehen sikur po humbin hapat e tyre në shkallët e zhvillimit ekonomik dhe mund të binden se ky apo ai grup është fajtor". në Amerikë?

Zemërimi dhe intoleranca midis Amerikës rurale dhe asaj urbane, imigracioni, padrejtësitë si pabarazia dhe "teoritë e çmendura të konspiracionit - ajo që disa e kanë quajtur zhdukjen e së vërtetës" janë intensifikuar në disa media media amerikane dhe në "mediat sociale të turbulluara", i tha Obama historianit David Olusoga në një intervistë. për BBC Arts me rastin e promovimit të kujtimeve të tij të reja.

"Ne jemi shumë të ndarë në këtë moment, sigurisht më shumë sesa ishim kur unë garova për herë të parë në detyrë në 2007 dhe fitova zgjedhjet presidenciale të 2008," tha ish-presidenti.

Ai sugjeron që kjo mund t'i atribuohet, pjesërisht, gatishmërisë së Trump për "ndezjen e ndarjeve sepse është mirë për politikat e tij".

Diçka tjetër që ka kontribuar shumë për këtë problem, thotë Obama, është përhapja e keqinformimit në internet, ku "faktet nuk janë më të rëndësishme".

"Miliona njerëz besojnë në nocionin që Joe Biden është një socialist, ata besojnë në nocionin që Hillary Clinton është pjesë e një Kabala të ligë që është aktive në rrjetet pedofile", thotë ai.

Shembulli që ai citon këtu me Hillary Clinton i referohet teorisë së rreme se politikanët demokratë drejtojnë një rrjet pedofilësh në një piceri në Uashington.

"Unë mendoj se në një moment do të jetë e nevojshme të kombinohen rregulloret dhe standardet brenda profesioneve individuale për t'u kthyer në pikën ku të paktën do të pranojmë një grup të përbashkët të fakteve para se të fillojmë të diskutojmë se çfarë duhet të bëjmë rreth tyre."

Obama thotë se ndërsa shumë shtëpi konvencionale të medias kanë futur kontrollimin e fakteve në vitet e fundit në një përpjekje për të ndaluar përhapjen e dezinformatave në Internet, kjo shpesh nuk është e mjaftueshme sepse "informacioni i rremë e ka qarkuar tashmë planetin para se të vërtetohet dhe të lëshohet e vërteta". "

Ai shton se ndarjet janë gjithashtu rezultat i faktorëve socio-ekonomikë siç janë pabarazia në rritje dhe ndryshimet midis Amerikës rurale dhe urbane.

Probleme të tilla, shton ai, janë "të zakonshme në Mbretërinë e Bashkuar dhe në të gjithë botën", me njerëz "që ndjehen sikur po humbin hapat e tyre në shkallët e zhvillimit ekonomik dhe mund të binden se ky apo ai grup është fajtor".

Çka po ndodh me lëvizjen "Jetët e Zeza kanë rëndësi" dhe racizmi?

Obama, i cili hyri në histori si presidenti i parë me ngjyrë, thotë se çështja e racës "është një nga ndarjet kryesore burimore në historinë amerikane - mëkati ynë i parë".

Ngjarjet gjatë verës, përfshirë vdekjen e George Floydit - i ziu që vdiq në paraburgim nga policia - dhe reagimet ndaj vdekjes së tij në komunitete jo vetëm në ShBA por në të gjithë botën, çuan në momente dëshpërimi dhe optimizmi, tha ai.

"Dëshpërimi sepse roli kronik i vazhdueshëm i racës dhe paragjykimit në sistemin tonë të drejtësisë penale vazhdon në një formë kaq të hapur ... dhe optimizmi i madh, të cilin ju e keni parë të burojë nga aktivizmi protestues dhe interesat që shkojnë shumë më larg se çdo gjë që kemi parë deri më tani - dhe atë më shumë paqësore ".

Është e rëndësishme që protestat ishin multiraciale, thotë ai, duke shtuar se reagimi ishte i ndryshëm nga vrasja e Trayvon Martinit në 2012, një adoleshent i paarmatosur nga Florida, i cili u vra në vend nga një roje vullnetare i lagjes, George Zimmerman.

Zimmerman më vonë u shpall i pafajshëm për vrasjen e këtij 17-vjeçari në një çështje gjyqësore të profilit të lartë.

Obama gjithashtu përmend vrasjen e një njeriu të zi të paarmatosur, Michael Brown, nga 2014, i cili u qëllua gjashtë herë nga një oficer i bardhë policie në Ferguson, Misuri.

Ai thotë se megjithëse këto incidente kanë nxitur pasione në të gjithë Amerikën, duke shkaktuar një debat mbi garën dhe drejtësinë, përsëri dukej sikur kishte "rezistencë midis pjesëve të mëdha të komunitetit të bardhë ndaj idesë se ishte më shumë se një incident i vetëm ose një rast i disa mollëve me krimba".

"Këtë verë, keni mundur të shihni komunitete me numër të papërfillshëm të zezakëve që dalin në rrugë dhe të thonë se jeta e zezakëve është e rëndësishme dhe duke pranuar nocionin se ndryshimi i vërtetë duhet të vijë."

Obama foli para botimit të memoareve të reja - Toka e Premtuar - të cilat përcjekkub bgritjen e tij nga Senati i  SHBA-ve dhe mandatin e tij të parë si president.

Është paralajmëruaruar se do të botohet më 17 nëntor dhe është i pari nga dy librat që mbulojnë kohën e tij të kaluar në Shtëpinë e Bardhë.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat