Cila është koha mesatare e provës për një foshnjë bazuar në moshën tuaj?

Këshilla mjekësore

Cila është koha mesatare e provës për një foshnjë bazuar në moshën tuaj?

Më: 18 shkurt 2021 Në ora: 09:43
Foto ilustrim

Nuk ka një formulë të thjeshtë për të mbetur shtatzënë dhe ndërsa disa njerëz e arrijnë herën e parë që provojnë, për të tjerët, mund të zgjasë shumë më shumë sesa pritej.

Dr Ellie Rayner, një obstetër dhe gjinekologe ka krijuar një udhëzues të thjeshtë për atë sa kohë mund të duhet të mbetet shtatzënë, shkruan Glamour.

Mos harroni, ky nuk është një udhëzues përfundimtar dhe çdo rast është kaq i ndryshëm dhe gjithmonë duhet të kërkoni këshilla mjekësore nëse po luftoni të mbeteni shtatzënë.

Cila është koha mesatare për të mbetur shtatzënë?

Në Mbretërinë e Bashkuar, shumica e çifteve do të mbeten shtatzënë brenda një viti nëse kryejnë marrëdhënie të rregullta dhe nuk po përdorin kontraceptivë.

Këtu janë disa fakte kryesore rreth kësaj:

Nëse jeni nën 40 vjeç dhe keni marrëdhënie dy-tre herë në javë gjatë gjithë ciklit tuaj:

Një në tre çifte, pra 33 për qind, do të mbeten shtatzënë brenda muajit të parë të provës

Tetë në dhjetë çifte, pra 80 për qind, do të mbeten shtatzënë brenda vitit të parë që provojnë

Prej atyre çifteve që nuk mbesin shtatzënë në vitin e parë, rreth gjysma, do të mbeten shtatzënë në vitin e tyre të dytë të përpjekjes, që do të thotë se përgjithësisht 90 për qind e çifteve do të mbeten shtatzënë në dy vitet e tyre të para të përpjekjeve.

Nëse jeni duke përdorur fekondim intrauterin (IUI), mbi 50 për qind e grave të moshës nën 40 vjeç do të mbesin shtatzënë brenda gjashtë cikleve të IUI dhe rreth 50 për qind do të mbeten shtatzënë brenda 6 cikleve të tjera.

A ka ndikim mosha në pjellori dhe shanset për shtatzëni?

“Ndërsa mosha juaj rritet, pjelloria juaj ulet”, shpjegon Dr Ellie. Këtu, ajo ka treguar shanset e shtatzënisë në varësi të moshës tuaj:

Mosha 19-26 vjeç: 92 për qind shans për shtatzëni brenda 1 viti dhe 98 për qind brenda 2 viteve

Mosha 27-29 vjeç: 87 për qind shans për shtatzëni brenda 1 viti dhe 95 për qind brenda 2 viteve

Mosha 30-34 vjeç: 86 për qind shans për shtatzëni brenda 1 viti dhe 94 për qind brenda 2 viteve

Mosha 35-39 vjeç: 82 për qind shans për shtatzëni brenda 1 viti dhe 90 për qind brenda 2 viteve 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat