9 mënyra se si të kujdeseni për ankthin dhe shqetësimet e ndryshme emocionale

Këshilla mjekësore

9 mënyra se si të kujdeseni për ankthin dhe shqetësimet e ndryshme emocionale

Më: 31 mars 2021 Në ora: 15:38
Foto ilustrim

Disa situata që duhet të kaloni janë veçanërisht të vështira për ju. Kjo bën që ju të ruani ankthin dhe një përzierje emocionesh që nuk dini si t’i trajtoni. Për fat të mirë, ka disa mënyra për t’u kujdesur për plagët emocionale.

“Një pamje e jashtme e shëndetshme fillon nga brenda”. -Robert Urich-

Çfarë është një plagë emocionale?

Plagët emocionale janë kur përvojat e pakëndshme ose lënduese lënë plagë në jetën tënde. Zakonisht ju bëjnë të ndjeni dhimbje të thellë por gjithashtu mund të gjenerojnë emocione shqetësuese, të tilla si frika ose zemërimi. Ju i përjetoni këto situata vazhdimisht dhe prandaj është thelbësore të kërkoni të krijoni shtigje mirëkuptimi dhe dashurie në mënyrë që të luftoni zhgënjimin e madh që mund të na shkaktojnë.

Nëntë mënyra për t’u kujdesur për plagët emocionale

Plagët emocionale mund të shërohen, por ato më të thella priren të kthehen në jetën tuaj në momente specifike dobësie. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të mësoni se si t’i trajtoni ato.

Njohja e vetvetes

Kur njihni veten, njihni se kush jeni, çfarë doni dhe ku doni të shkoni; ose, të paktën, po i arrini ato qëllime. Kjo është thelbësore, sepse në këtë mënyrë, ju do të jeni në gjendje të njihni se çfarë ju shkakton kaq shumë dëm dhe më pas të punoni në të. Përveç kësaj, nëse e njeh veten, atëherë e di se si ke tendencë të reagosh ndaj ngjarjeve të caktuara, dhe kjo mund të përdoret si një mënyrë për të mësuar të jesh më i sigurt në situatat e ardhshme.

Nga ana tjetër, duke u njohur më mirë me veten, jeni më afër të bërit një person autentik. Kjo ndodh sepse, gradualisht, filloni të hidhni ato maska pas të cilave fshiheni. Ju filloni të tregoni veten ashtu siç jeni me të vërtetë.

Pranimi i plagëve emocionale si pjesë e juaja

Do të ketë gjithmonë momente të vështira për t’u përballur në jetë dhe duhet t’i pranoni në mënyrë që t’i përpunoni. Ndonjëherë, ju nuk e bëni atë, sepse besoni se mund të përballoni gjithçka. Apo ndoshta mendoni se është e papranueshme të ndiheni të trishtuar, të zemëruar ose fajtor, ose ndoshta nuk jeni në gjendje të dalloni emocionet që kanë filluar të zënë rrënjë tek ju. Të kujdesesh për plagët emocionale do të thotë t’i pranosh ato. Për ta arritur këtë, duhet të jeni të vetëdijshëm për plagët tuaja, t’i eksploroni ato dhe t’i vëzhgoni nga afër. Në këtë mënyrë, ju do të filloni t’u jepni emocioneve leje të lulëzojnë.

Të shprehësh plagë emocionale do të thotë të kujdesesh për to

Duhet të theksojmë se asnjë emocion nuk është plotësisht negativ. Ato janë të gjithë të nevojshëm dhe në këtë mënyrë është e rëndësishme t’i shprehni ato. Për ta bërë këtë, është e rëndësishme të lidheni me secilin dhe t’i lini të lulëzojnë.

Si mund t’i shprehni plagët emocionale? Thjesht duke e lënë veten të ndjejë emocionet që ju vijnë në mendjen tuaj, situatat që janë të dhimbshme për ju. Ne mund të shprehim plagë emocionale përmes fjalëve, mendimeve ose veprimeve.

Ju mund t’i shprehni ato përmes fjalëve duke i shkruar ose duke ia thënë dikujt, ose duke folur për situatën me zë të lartë me veten tuaj.

Ju mund t’i shprehni ato me mendime thjesht duke evokuar situatën në mendjen tuaj.

Dhe, së fundmi, me veprime, ju mund të kryeni aktivitete për të shprehur atë që ndieni, për shembull, duke medituar.

Duke e lënë të rrjedhë

Ndonjëherë, ndiheni të paaftë të vazhdoni sepse doni të kontrolloni gjithçka, ose sepse ndaloni së jetuari të tashmen dhe kaloni shumë kohë duke menduar për të kaluarën ose të ardhmen. Kjo mund të bëjë që ankthi i madh dhe depresioni të zënë rrënjë në jetën tuaj. Për shkak të kësaj, është e rëndësishme ta lini të rrjedhë. Mos luftoni kundër rrjedhës, thjesht lejoni që gjërat të ndodhin. Mos u dil përpara dhe mos u mbërthe në gjërat që të kanë ndodhur. Kuptoni se nuk mund ta kontrolloni të ardhmen dhe as nuk mund të ndryshoni atë që ka ndodhur në të kaluarën.

Menaxhimi i emocioneve tuaja për t’u kujdesur për plagët emocionale

Menaxhimi emocional është çelësi dhe kujdesi për plagët emocionale është bllokimi. Kështu, duke qenë pohues me emocionet tuaja, do të krijoni një mirëqenie më të madhe për veten tuaj. Të jesh këmbëngulës me emocionet e tua do të thotë të përdorësh situatat në të cilat ndodhesh dhe të komunikosh atë që ndjen në mënyrën më të mirë të mundshme. Për ta bërë këtë, duhet të mësoni nga përvojat tuaja të së kaluarës dhe të mësoni se kush jeni në të vërtetë. Në këtë mënyrë, ju do të jeni në gjendje të veproni në një mënyrë më të shëndetshme në të ardhmen.

Menaxhimi i emocioneve tuaja nuk do të thotë që nuk mund të ndiheni keq, por do të thotë se gjeni momentin e duhur për ta shprehur atë. Mos u tregoni të fortë me veten tuaj, nëse, në një moment, emocionet tuaja dalin jashtë kontrollit. Mos harroni që jeni njerëz dhe gabimet janë normale, pasi nga to mësoni.

Qëndrueshmëria

Elasticiteti është aftësia për të kapërcyer fatkeqësinë. Disa prej nesh janë të bekuar me këtë aftësi, por të tjerët nuk janë. Sidoqoftë, lajmi i mirë është që ju mund ta kultivoni atë. Për ta bërë këtë, ju duhet të:

Pranoni ndryshimin.

Të bëni optimizmin aleatin tuaj më të mirë.

Të kultivoni sensin tuaj të humorit.

Të kujdeseni për marrëdhëniet tuaja.

Të merrni pjesë në aktivitete që ju bëjnë të rriteni dhe të ndjeheni mirë.

Është e rëndësishme të gjesh kuptim në jetën tënde. Kjo është një trashëgimi e mrekullueshme që Viktor Frankl na la në librin e tij Man’s Search for Meaning. Gjithçka ka të bëjë me gjetjen e një kuptimi të jetës që krijon kënaqësi dhe inkurajim; kjo do të jetë e ndryshme, në varësi të personit. Elasticiteti është një aleat i shkëlqyeshëm, sepse ju ndihmon të kapërceni rrethanat e dhimbshme. Kjo nuk do të thotë që i harroni, por do të thotë që ju ecni përpara pavarësisht dhimbjes së madhe që mund t’ju kenë shkaktuar.

Motivimi

Ndonjëherë, mund të jetë e vështirë të mendosh për gjëra që mund të të motivojnë. Këtu janë disa këshilla që mund të krijojnë rezultate vërtet pozitive. Le të shohim:

Bëni ushtrime fizike. Kjo është një mënyrë për tu kujdesur për plagët emocionale sepse, duke vepruar kështu, trupi juaj çliron endorfina. Këto janë neurotransmetues që gjenerojnë një ndjenjë të mirëqenies.

Arti. Kryerja e çdo lloj arti ose të parit e asaj që mund të jetë e dobishme është një mënyrë për të transformuar ankthet. Ne mund ta përdorim atë për të reflektuar në to, për t’u identifikuar me atë që shohim ose për t’i projektuar drejt veprimtarisë.

Meditim. Kjo është një derë e vetëdijes, e cila do t’ju ndihmojë të filloni t’i shihni gjërat që ju kanë ndodhur nga një këndvështrim tjetër.

Sidoqoftë, çdo aktivitet tjetër që ju bën të ndiheni mirë mund të jetë shumë i dobishëm. Ndonjëherë, në mënyrë që të kujdeseni për plagët tuaja emocionale, është e rëndësishme të shkëputeni ose të shihni se çfarë po ju shkakton dëm nga një këndvështrim tjetër. Kjo është arsyeja pse përfshirja në të tilla aktivitete është shumë e favorshme.

Kërkoni ndihmë

Shpesh është e vështirë të pranoni se nuk mund të përballoni gjithçka – nuk jeni të gjithëfuqishëm! Një pjesë e rëndësishme e kujdesit për plagët emocionale është njohja se ndonjëherë, mund të përdorni një dorë ndihme. Edhe kur jeni ai që kujdeseni për plagët emocionale të dikujt tjetër, ju mund të mos dini si të veproni.

Është një ide e mirë të kërkoni ndihmë profesionale në përpjekje për të shëruar plagët emocionale ose të paktën, të kujdeseni për to. Kujdesi i vazhdueshëm do t’ju bëjë të ndiheni më mirë dhe do të përmirësojë cilësinë e jetës suaj.

Psikologët janë ekspertë të sjelljeve, qëndrimeve, mendimeve dhe emocioneve njerëzore. Për shkak të kësaj, ata mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni ato gjëra që ju dëmtojnë aq shumë dhe t’ju mundësojnë të rrisni ose mbani zakone të shëndetshme.

Ndjeshmëria, thelbësore për t’u kujdesur për plagët emocionale

Mos harroni se nuk jeni vetëm në atë që po ndjeni. Pra, ndërsa kujdeseni për plagët tuaja emocionale, ju gjithashtu mund të kujdeseni për ato të njerëzve të tjerë. Për ta bërë këtë, duhet të lidhesh me ta. Empatia konsiston në vendosjen e vetes në vend të personit tjetër. Vetëm në këtë mënyrë mund të kuptoni thellësisht se çfarë po ndodh me ta, të jeni në një mendje me ta dhe të kërkoni mënyrat më të mira që mund t’i ndihmoni ata.

Të kujdesesh përmes ndjeshmërisë do të thotë të japësh më të mirën nga vetja, duke marrë parasysh atë që personi tjetër po ndjen dhe ka nevojë. Kjo do të thotë të përdorësh dhembshuri, këmbëngulje dhe mirëkuptim për t’i dhënë të tjerëve kujdesin më të mirë të mundshëm dhe për të vepruar si një mbështetje emocionale për ta.

Të kujdesesh për plagët e tua emocionale nuk është e lehtë, por është e mundur. Është e rëndësishme për ju të jeni të qëndrueshëm në jetën tuaj të përditshme, në mënyrë që të ndiheni më mirë. Të qenit i vëmendshëm ndaj vetes dhe ndaj të tjerëve është i dobishëm për cilësinë e jetës suaj.

Lidhuni me pjesën tuaj më të thellë, jini në një mendje me veten tuaj, lëreni jetën të rrjedhë dhe jini këmbëngulës me emocionet tuaja. Mos kini turp të kërkoni ndihmë kur e konsideroni të nevojshme. Bëjeni ndjeshmërinë një mjet për të bashkëvepruar me të tjerët, për të kultivuar qëndrueshmëri dhe për të motivuar veten me aktivitetet që ju pëlqejnë më shumë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat