​Ky lloj i pijes rrit rrezikun e kancerit të zorrës së trashë te gratë nën 50-vjeç

Këshilla mjekësore

​Ky lloj i pijes rrit rrezikun e kancerit të zorrës së trashë te gratë nën 50-vjeç

Më: 17 maj 2021 Në ora: 23:55
Foto ilustrim

Diagnostikimet e kancerit kolorektal janë rritur në gratë nën moshën 50-vjeç vitet e fundit. Një studim i ri nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit në St. Louis gjeti një lidhje midis pirjes së pijeve të ëmbëlsuara me sheqer dhe një rreziku në rritje të zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë.

Përfundimet sugjerojnë që konsumimi i madh i pijeve me sheqer gjatë adoleshencës, midis moshës 13 dhe 18-vjeç, mund të rrisë rrezikun e sëmundjes. Studimi, i botuar më 6 maj në revistën Gut, mbështet përpjekjet e shëndetit publik që inkurajojnë njerëzit të ulin sasinë e sheqerit që ata konsumojnë.

"Kanceri i zorrës së trashë në të rriturit e rinj mbetet relativisht i rrallë, por fakti që normat janë rritur gjatë tri dekadave të fundit është një shqetësim i madh për shëndetin publik dhe një përparësi në parandalimin e kancerit," tha Yin Cao, profesor i asociuar i kirurgjisë dhe mjekësisë pranë Departamentit të Shkencave të Shëndetit Publik, Universiteti i Uashingtonit.

"Për shkak të rritjes së kancerit të zorrës së trashë në një moshë më të re, mosha mesatare e diagnozës së zorrës së trashë ka rënë nga 72 në 66 vjet. Këto kancere janë më të avancuar në diagnozë dhe kanë karakteristika të ndryshme krahasuar me kanceret në popullatat më të vjetra. Laboratori ynë financohet nga Instituti Kombëtar i Kancerit dhe Rrjeti Kombëtar Gjithëpërfshirës i Kancerit për të identifikuar faktorët e rrezikut, ndikimin molekular të peizazheve dhe strategjitë e shqyrtimit preciz në mënyrë që kanceret të zbulohen dhe madje të parandalohen më herët", tha Cao, i cili gjithashtu ka një master në shëndetin publik. Ne kemi treguar se dieta e dobët shoqërohet me një rrezik në rritje të kancerit të hershëm të zorrës së trashë, por më parë nuk kemi testuar disa ushqime".

Simptomat e kancerit të zorrës së trashë te personat nën 50-vjeç

Krahasuar me gratë që pinë më pak se 250 ml pije të ëmbëlsuara me sheqer në javë, ato që pinin dy ose më shumë gota në ditë kishin një rrezik të dyfishtë për të zhvilluar kancer të zorrës së trashë në fazë të hershme, i cili do të ishte diagnostikuar para moshës 50-vjeç. Studiuesit llogaritën një rritje të rrezikut prej 16% për çdo shërbim 250 ml në ditë. Dhe nga mosha 13 deri në 18-vjeç, një kohë e rëndësishme për rritje dhe zhvillim, çdo shërbim ditor shoqërohej me 32% rritje të rrezikut të zhvillimit të mundshëm të kancerit të zorrës së trashë para moshës 50-vjeç.

Konsumi i pijeve të ëmbëlsuara me sheqer ka qenë i lidhur me probleme të shëndetit metabolik, të tilla si diabeti tip 2 dhe mbipesha. Por më pak dihet nëse pijet me shumë sheqer mund të luajnë një rol në rritjen e incidencës së kancerit të zorrës së trashë te të rinjtë, dhe përqindja e hershme e kancerit kolorektal dhe konsumi i pijeve të tilla është rritur gjatë 20 vjetëve të fundit, me nivelin më të lartë të konsumit tek adoleshentët dhe të rinjtë e moshës 20 deri në 34-vjeç.

Studiuesit analizuan të dhënat nga Studimi i Shëndetit të Infermierëve II, një studim i madh i bazuar në popullatë që gjurmoi shëndetin e gati 116.500 infermierëve nga 1991 në 2015. Çdo katër vjet, pjesëmarrësit iu përgjigjën sondazheve që përfshinin pyetje në lidhje me të ushqyerit, duke përfshirë llojet dhe shumat e vlerësuara të pije ata pinë. Nga numri i përgjithshëm i pjesëmarrësve, mbi 41.000 u kërkua gjithashtu të kujtojnë zakonet e tyre të pirjes gjatë adoleshencës së tyre. Studiuesit identifikuan 109 diagnoza të kancerit të hershëm të zorrës së trashë në gati 116.000 pjesëmarrës.

"Pavarësisht nga numri i vogël i rasteve, ka ende prova të forta që sugjerojnë se marrja e sheqerit, veçanërisht në moshë të hershme, luan një rol të rëndësishëm në rritjen e rrezikut të kancerit të zorrës së trashë dhe kancerit para moshës së rritur dhe para moshës 50-vjeç, respektivisht", tha Cao, gjithashtu anëtar i Qendrës së Kërkimit të Kancerit Siteman. "Ky studim, i kombinuar me punën tonë të mëparshme që lidh mbipesha dhe kushtet metabolike me një rrezik më të lartë të zhvillimit të hershëm të kancerit kolorektal, sugjeron që problemet metabolike, të tilla si rezistenca ndaj insulinës, mund të luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e këtij kanceri te të rriturit e rinj."

Në funksion të rritjes së normave, Shoqata Amerikane e Kancerit kohët e fundit uli moshën e rekomanduar për kolonoskopinë e parë të shqyrtimit në 45, krahasuar me moshën e rekomanduar më parë 50-vjeç për njerëzit me rrezik mesatar. Ata me faktorë shtesë të rrezikut, siç është historia familjare e sëmundjes, duhet të fillojnë më herët, sipas udhëzimeve shëndetësore. Meqenëse studimi mbulonte vetëm infermierët, shumica e të cilëve ishin të bardhë, duhet më shumë punë për të shqyrtuar këtë marrëdhënie në njerëz të racave, kombësive dhe gjinive të ndryshme.

Si të zvogëloni rrezikun e kancerit të zorrës së trashë?

Megjithëse pijet e ëmbëlsuara me sheqer shoqëroheshin me një rrezik në rritje të kancerit të zorrës së trashë me fillim, disa pije të tjera, përfshirë qumështin dhe kafenë, shoqëroheshin me një rrezik të reduktuar. Ky studim vëzhgues nuk mund të provojë se pirja e pijeve me sheqer e shkakton këtë lloj kanceri ose që pirja e qumështit dhe kafesë parandalon kancerin, por studiuesit kanë thënë që zëvendësimi i pijeve të ëmbla me pije të pa ëmbëlsuar, të tilla si qumështi dhe kafeja, është një zgjedhje më e mirë për shëndetin afatgjatë.

"Duke pasur parasysh këto të dhëna, ne rekomandojmë që njerëzit të shmangin pijet e ëmbëlsuara me sheqer dhe të zgjedhin pije si qumështi dhe kafe pa ëmbëlsues", tha Cao.

Bashkë-autorët e studimit përfshijnë Ebunoluwa Otegbeye, Ph.D. i Kirurgjisë së Përgjithshme nga Universiteti i Uashingtonit që punon në Laboratorin Cao. Otegbeye mbështet Programin e Trajnimit për Shkencat Themelore dhe Kërkime në Onkologjinë Kirurgjikale. Bashkëpunëtorët përfshijnë studiues nga Harvard T.H. Shkolla Chan e Shëndetit Publik dhe Shkolla Mjekësore e Harvardit.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat