Statistikat thonë se paga mesatare në Kosovë është rritur - Bota Sot
Statistikat thonë se paga mesatare në Kosovë është rritur

Kosova

Statistikat thonë se paga mesatare në Kosovë është rritur

Më: 6 shtator 2019 Në ora: 21:11
Foto ilustrim

Në vitin 2012 pagat mesatare bruto në Kosovë ishin 431 euro, derisa në vitin 2018 ishin 558 Euro, një rritje prej 127 euro ose 29.6%, thekson Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK), në raportin e publikuar për nivelin e pagave në Kosovë për periudhën 2012-2018.

Ndërsa, paga neto nga 384 euro, sa ishte në vitin 2012, është rritur në 498 euro në vitin 2018, një rritje me 114 euro më shumë, ose 29.8%.

Paga mesatare bruto në sektorin publik në vitin 2012 ishte 407 euro, derisa në vitin 2018 ishte 573 euro, që është një rritje për 166 euro ose 40.8%, kurse paga mesatare neto nga 353 euro, sa ishte në vitin 2012, u rrit në 509 euro, një rritje prej 156 eurosh ose 44.1%.

Sektorit privat kishte një pagë bruto mesatare prej 367 eurosh, në vitin 2012, ndërsa në vitin 2018 ishte rritur në 401 euro, një rritje prej 34 eurosh ose 9.3%. Derisa, paga neto nga 333 euro, sa ishte në vitin 2012, u rrit në 364 euro, një rritje prej 31 eurosh, ose 9.3 %.

Paga mesatare bruto në sektorin e ndërmarrjeve publike në vitin 2012 ishte 518 euro, derisa në vitin 2018 ishte 699 euro, që është një rritje prej 181 eurosh ose 34.9%. Ndërkaq, paga neto nga 465 euro, sa ishte në vitin 2012, u rrit në 620 euro në vitin 2018, një rritje prej 155 eurosh ose 33.3%.

Niveli i pagave më të larta në Kosovë ishte te sektori i ndërmarrjeve publike, derisa me paga më të ulëta ishte sektori privat.

Paga mesatare bruto në vitin 2018 sipas aktiviteteve ekonomike më e lartë ishte te: Furnizimi me energji elektrike, gaz, avull dhe ajër të kondicionuar (843 euro); informimi dhe komunikimi (717 euro); xehetaria dhe gurëthyesit (639 euro); derisa paga më e ulët ishte te bujqësia, pylltaria dhe peshkataria (256 euro).

Paga mesatare neto në vitin 2018 sipas aktiviteteve ekonomike ka të njëjtën renditje: Furnizimi me energji elektrike, gaz, avull dhe ajër të kondicionuar (743 euro); informimi dhe komunikimi (635 euro); xehetaria dhe gurëthyesit (569 euro); derisa paga më e ulët ishte te bujqësia, pylltaria dhe peshkataria (237 euro).

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat