Nis edicioni i shtatë i Panairit të Karrierës në UP

Kosova

Nis edicioni i shtatë i Panairit të Karrierës në UP

Më: 23 maj 2017 Në ora: 13:27
Ilustrim

Në oborrin e Rektoratit është hapur edicioni i shtatë i Panairit të Karrierës organizuar nga Universiteti i Prishtinës, përkatësisht Qendra për Zhvillim të Karrierës e UP-së.

Në këtë panair po marrin pjesë kompani, institucione dhe organizata të ndryshme të cilat po ofrojnë për studentët,  informacione rreth punësimit, punës praktike, trajnimeve, bursave etj.

Në hapjen zyrtare të Panairit të Karrierës, Rektori i Universitetit të Prishtinës Marjan Dema tha se Universiteti i Prishtinës  përkundër vështirësive që ka, ekzistojnë kapacitete solide në zhvillim.

Dema: Qëllimi i Panairit Virtual është vendosja e kontakteve ndërmjet studentëve dhe kompanive

“Qëllimi i Panairit  Virtual të Karrierës është vendosja e kontakteve ndërmjet përfaqësueseve  të tregut të punës dhe studentëve të Universitetit të  Prishtinës. Këto kontakte do të mundësojnë një angazhim në punë ose punë praktike të studentëve tanë por edhe punë në orientim për zhvillim në karrierë përmes mësimit joformal siç janë kurset , trajnimet që do të jenë pikërisht nga kjo platformë”, tha ai.

Më tej, Dema theksoi se kjo platformë shërben si mundësi që studentët të tregojnë përgatitjen e tyre profesionale të përfituar  gjatë studimeve.

Ai njëherit tha se punësimi është kërkesë edhe e Kartës së Bolonjës në të cilën Kosova pretendon të anëtarësohet.

Dema: Punësimi  është  kërkesë e Kartës së Bolonjës

“Punësimi është njëra ndër tri kërkesat themelore të Kartës së Bolonjës në të cilën Kosova ka kohë që synon të anëtarësohet. Andaj bashkëpunimi i Universitetit të Prishtinës me tregun e punës dhe krijimi i mundësive për çasje të studentëve në këtë treg është tregues i asaj sa kemi arritur që kurrikulën tonë t’ia përshtatshim kërkesave të punës dhe të kuptojmë se në çfarë mase duhet të bëjmë  ndryshime që të jemi të suksesshëm në të ardhmen”, u shpreh ai.

Teuta Pustina, Prorektore për zhvillim dhe cilësi në Universitetin e Prishtinës  tha se platforma virtuale mundëson që studentët në kohë reale të  marrin informatat dhe të  njihen me mundësitë që ofron tregu i punës.

Pustina: Moto e këtij edicioni: Komuniko virtualisht, krijo mundësitë e zhvillimit të karrierës

“Platforma virtuale është një mundësi e re që në kohë reale studentët dhe të diplomuarit të marrin informata për mundësit që ofron tregu i punës dhe për këshillat për edukim dhe orientim në karrierë. Moto e këtij edicioni qëndron: komuniko virtualisht, krijo mundësitë e zhvillimit të karrierës”, u shpreh ajo.

Për sa i përket cilësisë së arsimit në Kosovë,  Pustina vlerësoi se janë studentët ata që e kanë rol kyç  në ngritjen e nivelit arsimor duke u shprehur se studentët janë katalizatorët e ruajtjes së cilësisë në Universitet.

Në hapjen e Panairit të Karrierës folën edhe përfaqësues nga kompanitë dhe institucionet që kishin ardhur të prezantojnë veten.

Shpresim Gashi, nga Kompania “Arbëria” tregoi se kjo kompani është themeluar në vitin 1992 dhe ka të punësuar 70 persona. Ai tha se tash kanë filluar të eksportojnë ujin e Alpeve edhe në Arabinë Saudite.

Gashi: T’i përkrahim të gjithë për dije

“Kompania jonë mirret me prodhimin e ujit të Alpeve me një lartësi mbidetare prej 1200 metrave dhe është I vetmi ujë bio në regjion. Dhe duke iu falënderuar së pari natyrës dhe cilësisë së ujit kemi filluar eksportin edhe në Arabinë Saudite. Poashtu na gëzon fakti se mund të mbështesim çdo herë panaire të këtij lloji pasiqë edhe moto e kompanisë është t’I përkrahim  të gjithë për dije”, tha Gashi.

Agron Gashi nga  “Meridian” u shpreh se kanë bashkëpunim shumë të mirë me Universitetin e Prishtinës.

Gashi: Studentët kanë mundësi të gjejnë punë afatgjate në panairet që po mbahen për ta

“Mua më vjen mirë që organizime të tilla iu mundësojnë studentëve tanë, rinisë tonë që të besojnë më shumë në këtë vend që gjejnë një vend afatgjatë të punës të cilat po iu mundësohen nga bizneset këto ditë”, u shpreh ai.

Nga institucionet prezentë në panairin e sotëm ishin edhe përfaqësues nga Administrata Tatimore e Kosovës Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale që kishin ardhur për të informuar  studentët me mundësitë që ofrohen për ta dhe të diplomuarit .  

Panairi Virtual i Karrierës do të zgjas tri ditë më ç’rast studentët do të kenë rastin të njihen nga afër me mundësitë që ndërmarrjet ofrojnë ta.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat