E-BY105970 – Kodi gjenetik i Kelmendaseve

Kultura

E-BY105970 – Kodi gjenetik i Kelmendaseve

Nga: Fahri Xharra Më: 28 shkurt 2021 Në ora: 07:16
Kelmendasit Katolik, Shqipëri Veriore 1912

Një studim gjenetik, të cilin e morra për përgatitje për shtyp  i cili mu duk shumë i sakët edhe pse është nga instituti gjenetik i Bosnes ( Paramendoni dy shtetet shqiptare nuk kanë institut gjenenetik )

Gjenetika Kodi- BY105970  është me prejardhje nga E-Z16988  proto kelte , me siguri prejardhje ilire
Europa qendrore (deri në vitin 900 900 para epokës se re

Sipas teorisë së degëzimit të pasardhësve Z16988, në përudhen 1000 deri 900 BC, ndahet dega  Z 27131 në Europën Qendrore e cila i korrespondon ndarjes në tri nëndegë:

BY4222  europiane

Z27131* alpine

Z27131* skandinave

Migrimet e epokës së vjetër nga viti 900 deri në vitin 1 B.C.  në Europën Qendrore, shpjegohen me ndarjen e BY4222 në dy grupe

-BY105970 ballkanike – Fisi Kelmendas

-BY4223  i Evropës qendrore –skandinave  ( dy shembuj  Sllovak, 1 Gjerman, 1 norvegjez.

Fisi i kelmendasve dhe ata skandinav, sipas të gjitha gjasave e  kanë par-ardhësin e njëjte, ndoshta Kelte, që janë shpërndarë në veri dhe në jug.

Image
1497. – Emri Kelmendas se pari shënohet në Defterët Osman , atëherë kur Kelmendit e pranojnë sundimin Otoman dhe bëhen vazal të cilët paguajnë edhe tatim.. Ishin të besimit katolik.

Si  dhe kur lindi kodi gjenetik BY1095970?

BY105970, kodit  gjenetik që janë kelmendasit u formua nga shek. 1 deri 15 AD.

Duhet të cekët një gjë me shumë rëndësi që Perandoria Romake i pushton fiset iliro-kelte Retët diku në vitin 16 para Krishtit, Kurse fisi kelt i Bojve nënshtrohet rreth vitit 193 BC. ( Kultura Laten ( lexoni “Roma fliste shqip “, Fahri Xharra)

Ju kujtohen fisit ilire-kelte  Karnët dhe Helvetet në vitet 52 B.C.? Pra, grupi gjenet BY4222 migroi në Veri nëritoret gjermane dhe më vonë nordike kurse një pjesë tjetër e vazhdoi jetën në Ilirikum

NAHIJA KLIMENTI – Katun Liceni – Selo Selcisa

Knez Rabjan, i biri Kola; Djordjal,i biri  Rabjana; Vuk, i biri Kola; Vuksan, i biri Kola; Kole, i biri Licena; Petro, i biri Marasa; Vojko, i biri Petrov; Maras, i biri Radasa; Djuras,i biri Petrov; Marko, i biri Petrov; Vukic,i biri Lazarev; Lazar, i biriVuka; Martin, i biri Vuka; Martin,  i biri Lazara; Djerdjas i biri Martina; Vukic, i biriMartina; Ulic, i biriLazara; Djon, i biri  Klemendita; Vukca, i biri Klemendita; Vuceta, i biri Martina; Niko,i biri Bracov; Deda, i biri Nikov; Jovan,  i biri Nikov; Vuk,  i biri Braca; Radenko,  i biri Vuka, samac; Niko, i biri Vuka, samac; Melko,  i biri Vuka, samac; Kole,  i biri Martina; Vuk, i biri Martina; Deda, i biri Martina; Vlad,  i biri Licena; Vuk, i biri Vlada; Petro,  i biri Vlada; Vuk, i biri Martina; Petro,  i biri Martina; Lubko,  i biriMartina; Vlad,  i biriKlemendita; Vuk,  i biri Mana; Petro,  i biri Mana; Mihalj,  i biriMana, samac; Rajko, i biri Bojkov; Vukale,  i biri Bojkov; Radko,  i biri Bojkov; Vuksan,  i biri Vukov; Pejo, i biri Djordjev; Novak, i biri Djurov;”

Image
Kelmendasit e Shqipërisë Veriore 1912

Defter Skadarskog pašaluka, 1485. god. (Vukčević)

Më vonë kelmendasit, një pjesë u muslimanizua, dhe te tjerët mbeten katolik.

 Por më keqja ishte edhe kur Kelmendet të dy feve luftuan ndër veti. Kelmendasit katolik u detyruan të ikin në Shumadi dhe të shpërndahen nën Serbinë e kohës. ( 1742 )>

Është i njohur edhe ky fenomen që nën një kulm jetonin dy vëllezër, njëri katolik e tjetri mysliman

Kryesorja e këtij shkrimi është  të tregon që jemi kombi më i vjetër në Europë.

Image
Kelmendasit musliman të Sanxhakut, 1932
Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat