Pse njerëzit me ndjeshmëri të lartë ndihen keq pranë disa individëve? - Bota Sot
Pse njerëzit me ndjeshmëri të lartë ndihen keq pranë disa individëve?

Life style

Pse njerëzit me ndjeshmëri të lartë ndihen keq pranë disa individëve?

Më: 13 gusht 2019 Në ora: 16:30
Ilustrim

Njerëzit shumë të ndjeshëm janë ata njerëz të veçantë që kanë ndjeshmëri ekstreme emocionale. Ky koncept tashmë është theksuar nga psikologu Elaine Aron në vitin 1991. Mjeku ka specifikuar se vetëm 15/20% e popullsisë botërore posedon këtë lloj ndjeshmërie të lartë.

“Truri i njerëzve shumë të ndjeshëm përpunon informacionin ndijor në një mënyrë tjetër”, shpjegon mjeku.

Disa i quajnë edhe empatik. Dhe ata që bien në këtë kategori të njerëzve të veçantë, janë të gjithë ata që janë më të ndjeshëm ndaj emocioneve. Për sjelljet. Për energjitë e njerëzve dhe vendeve. Prania e disa njerëzve ose hyrja në vende të veçanta mund ta bëjë perceptimin e tyre jashtëzakonisht negativ. Njerëzit shumë të ndjeshëm mund të përjetojnë parehati, siklet të rëndë dhe ankth.

Ndjeshmëria ekstreme dhe ajo që mund ta shkaktojë

Zakonisht njerëzit shumë të ndjeshëm e konsiderojnë dhuratën që posedojnë dhe jetojnë në mënyrë paqësore pozitive. Ata zakonisht janë dëgjues të shkëlqyer, njerëz bamirësie me qartësi të madhe mendimi, njihen për dhënien e këshillave të mira. Por ndjeshmëria e tyre e lartë mund të ndikohet nga mjedisi rrethues, nga njerëzit. Njerëzit shumë të ndjeshëm janë në gjendje të zbulojnë energjitë negative dhe pozitive. Kuptojnë mashtrimin. Dhe gënjeshtrat.

Sjelljet dhe situatat në të cilat njerëzit shumë të ndjeshëm ndjehen të sëmurë

Herët ose vonë ne të gjithë mund t’i identifikojmë shenjat e gënjeshtrës në gjuhën njerëzore. Njerëzit shumë të ndjeshëm i dallojnë menjëherë. Ballafaqimi me një hipokrit, me një gënjeshtar, mund të jetë i tolerueshëm për njerëzit e zakonshëm. Për njerëzit e ndjeshëm është një lloj torture. Ata ndiejnë një ndjenjë të fortë të lodhjes, ata ndiejnë se energjia e tyre është tharë. Duart djersijnë, zemra rreh si e çmendur, ata përjetojnë një ndjenjë frustrimi. Këto janë reagimet më të shpeshta.

Disa situata që shkaktojnë shqetësime të rënda:

Komplimente të rreme: ata shpejt zbulojnë gënjeshtrën dhe mezi arrijnë të fshehin zhgënjimin e tyre.

Kur dikush ekzagjeron sukseset e tyre për miratim dhe njohje.

Nëse dikush heq dorë nga personaliteti i tij dhe përpiqet të jetë dikush tjetër.

Kundër dhuratave dhe mirësjelljeve që kanë për qëllim të marrin diçka në këmbim.

Në prani të atyre që inkurajojnë zilinë, thashethemet, pakënaqësinë.

Kontakti me ata që veprojnë fort dhe pa ndjeshmëri ndaj dhimbjes së të tjerëve.

Reaksione të zakonshme ndijore në këto situata

Shpesh njerëz shumë të ndjeshëm nuk mund të shpjegojnë pse ata ndjehen keq dhe çfarë ndodh brenda tyre. Dikush është në gjendje të kuptojë arsyen e sëmundjes, të tjerët kërkojnë arsyen. Ndërkohë të tjerët janë ende nervozë dhe e kanë të vështirë të formulojnë fjali dhe mendime të qarta. Lënia e njerëzve dhe vendeve negative, i bën njerëzit shumë të ndjeshëm që të ndihen fajtorë, por është e nevojshme t’i kapërcejmë ato. Për mirëqenien e tyre psikofizike. Dhe vazhdoni të shkëlqeni për njerëz të denjë në jetën tuaj.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat