10 këshilla që ju ndihmojnë të çliroheni nga marrëdhënia me një narcist manipulues - Bota Sot
10 këshilla që ju ndihmojnë të çliroheni nga marrëdhënia me një narcist manipulues

Life style

10 këshilla që ju ndihmojnë të çliroheni nga marrëdhënia me një narcist manipulues

Më: 14 gusht 2019 Në ora: 20:26
Ilustrim

Marrëdhënia me një narcist manipuluese është një përvojë që shënon thellësisht ata që e përjetojnë atë, sepse ajo largon çdo ditë energjitë dhe dëshirën për të jetuar, duke shkatërruar një realitet që ishte imagjinuar si i përsosur.

SHARE

 

TWEET

 

SHPERNDAJ

 

EMAIL

 

COMMENTS

Marrëdhënia me një narcist manipuluese është një përvojë që shënon thellësisht ata që e përjetojnë atë, sepse ajo largon çdo ditë energjitë dhe dëshirën për të jetuar, duke shkatërruar një realitet që ishte imagjinuar si i përsosur.

Narcisti josh, krijon iluzionin e dashurisë romantike, por me kalimin e kohës, ato që menduam se ishin vetëm ndjesi të paqarta, marrin tone gjithnjë e më të përcaktuara derisa nuk e kuptojmë se po përballemi me një person të paaftë për të dashur.

Ne jemi të shqetësuar, të paqartë në lidhje me reagimet e tij, ne vëmë në dyshim gjithçka për veten tonë. Puna e narcistit është duke goditur, dhe ka për qëllim marrjen në pyetje të vetëvlerësimit të partnerit, duke insinuuar një ndjenjë të papërshtatshmërisë së përhershme për t’u përballur me çdo situatë në jetë.

Ne jemi vazhdimisht të mbytur në dyshim, nëse mund të bëjmë ndonjë gjë tjetër, përpiqemi gjithnjë e më shumë, por kurrë nuk është e mjaftueshme. Kur përjetojmë një ndjenjë të fortë faji dhe pranojmë me shumë vështirësi sjelljen e dhunshme të partnerit tonë, narcisti manipuluese ka zbatuar tashmë makinën e ferrit për të na shkatërruar. Por ne kemi ende kohë për t’u larguar prej tij. Hapi i parë është të pranojmë se sjellja e tij na shqetëson, na bën të vuajmë dhe të kuptojmë se ai ka ndryshuar gjatë marrëdhënies sonë.

Marrëdhënia me një narcist manipuluese karakterizohet nga një marrëdhënie e varësisë dhe manipulimit. Mjeshtri / ekzekutuesi e konsideron prenë e tij si një objekt, një mjet për të konfirmuar epërsinë e tij, ndërsa skllavi / viktima gradualisht varfërohet nga çdo burim për të kënaqur gjithnjë e më shumë ekzekutuesin. Paradoksalisht, në këtë skemë figura e viktimës / skllavit ka një avantazh, atë të të qenit në gjendje të çlirohet nga zinxhirët e dashurisë manipuluese.

Mos prisni që narcisisti të ndryshojë ose të kuptojë, pasi ai e konsideron viktimën si një instrument për të kënaqur nevojat e tij dhe mbi të gjitha nuk vuan nga pasojat e veprimeve të tij. Viktima e një narcisti manipulues nuk ishte në gjendje të mbronte veten dhe të identifikonte rrezikun, kështu që hapi i parë është heqja dorë nga dëshira për të shpëtuar veten.

Përballja me një manipuluesi nuk është e lehtë, sepse ai është një ekspert i vërtetë për këtë çështje, ai do t’ju bëjë të ndjeheni fajtor, ai do të ndikojë në ndjenjat tuaja, ose do t’ju sulmojë duke ju poshtëruar, duke futur në ju dyshimin se keni bërë diçka të gabuar për t’u kthyer prapa dhe për t’u afruar. Sido që të përgjigjeni nuk do të shkojë mirë, për një narcist manipulues nuk ka përgjigje të drejtë, për të ju gjithmonë do të përgjigjeni gabim, sepse jeni ju që nuk e kuptoni.

10 këshilla se si të çliroheni nga një marrëdhënie me një narcist manipulues:

1. mos filloni të diskutoni me të, sepse çdo diskutim do të kthehet në një luftë apo shantazh, komunikimi është gjithmonë i mbushur me manipulime, kështu që pas fjalëve të tij ekziston gjithmonë nevoja për t’iu nënshtruar nevojës së tij.

2. sjellja e tij e butë dhe e sjellshme është manovrimi manipulues, e pasuar nga periudha e dhunës dhe agresionit verbal dhe joverbal.

3. vlerësoni vetëm veprimet dhe jo fjalët, pasi këto të fundit i përdor me aftësi në mënyrë që të krijojë një realitet imagjinar që synon t’ju kapë, por së shpejti sjelljet tuaja të zakonshme negative do t’ju sjellin përsëri në tokë.

4. ruhuni nga gjithçka që ju detyron të bëni ose ju kërkon, narcisti manipulues është i aftë të krijojë brenda jush idenë se të qenit çift nënkupton kënaqjen e tij dhe të çdo kërkese. Kur kjo nuk ndodh, ju bën të ndiheni keq dhe fajtorë.

5. pranoni idenë se kurrë nuk mund të jeni një partner i përsosur, të gjithë kanë dobësitë e tyre por kjo nuk do të thotë të mos jetë i dashur apo të mos jeni në gjendje të doni. Një narcist manipulues gjithmonë do t’iu gjykojë ju.

6. komunikimi duhet të jetë i thjeshtë, i qartë dhe jo-agresiv, shmangni kritikat e drejtpërdrejta që nuk janë asgjë më shumë se një shkak për të cilën ai do të marrë përsipër krijimin e diskutimeve të pafundme. Narcisti manipulues nuk krijon dialog por vetëm monolog.

7. marrëdhënia me një narcis manipuluese karakterizohet nga mbivendosja e partnerit ndaj tij, kjo do të thotë që viktima kurrë nuk ka kohë për vete, por duhet t’i përkushtohet ekskluzivisht atij. Filloni të krijoni kohë për veten tuaj pa justifikuar zgjedhjet, vendosni dhe veproni në përputhje me rrethanat.

8. mos reagoni ndaj provokimeve

9. kërkoni pavarësi ekonomike

10. rindërtoni një rrjet miqësish dhe kontaktesh nga të cilat narcisti mban larg viktimat e tij. Marrëdhëniet janë një mbështetje e vlefshme në momentet kur ekzekutuesi sulmon viktimën dhe i zbraz ato nga të gjitha aftësitë dhe vetëdijesimi.

Një marrëdhënie duhet të garantojë autonominë e anëtarëve që e përbëjnë. Në vend të kësaj, mjeshtri / ekzekutuesi i çiftit dhe viktima / skllavi karakterizohet nga një nyje shkatërruese, në të cilën e para përdor partnerin si një burim nga i cili mund të tërheqë energji për të plotësuar veten, duke mos e lejuar kurrë vetveten të shkojë shumë afër. Paradoksi narcisist konsiston në kërkimin e tjetrit, duke përthithur energjinë dhe duke mohuar ekzistencën e tij në të njëjtën kohë.

Midis dy komponentëve të çiftit krijohet një shtojcë që shkatërron viktimën, dëshirat dhe aspiratat e tij sa herë që nuk i kënaq kërkesat e manipulatorit. E vetmja mënyrë për të mos u kapur në një marrëdhënie të tillë është të qëndroni vetëm, të vendosni kufizime dhe të kërkoni respekt.

Nëse nuk jeni në gjendje të largoheni nga një narcis manipulues është e këshillueshme që të kërkoni ndihmë nga një specialist i psikoterapistëve në mënyrë që të mos vazhdoni të jeni viktima e tij dhe të merrni përsëri në dorë jetën tuaj.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat