Dhuna ndaj partneres: Vrasësit "ndjekin tetë hapa"

Life style

Dhuna ndaj partneres: Vrasësit "ndjekin tetë hapa"

Më: 4 shtator 2019 Në ora: 15:52
Ilustrim

Burrat që vrasin partnerë ndjekin një "linjë vrasjeje", e cila mund të ndiqet nga policia për t'i parandaluar ato, sipas një hulumtimi.

Ekspertja e kriminologjisë Jane Moncton Smith ka zbuluar një model tetë-hapësh, duke studiuar 372 vrasje në Britani të Madhe.

Ajo thotë se kontrollimi i sjelljes së dikujt tjetër mund të jetë një tregues kryesor i potencialit të dikujt për të vrarë një partner. Babai i një viktimë thotë se gjetjet mund të "shpëtonin jetë". Në vitin 2017, rreth 30,000 gra në të gjithë botën u vranë nga partnerë aktualë ose të mëparshëm.

Smith thotë se gratë përbëjnë rreth 80 për qind të viktimave të vrara nga partnerët - dhe në shumicën e rasteve, partneri është mashkull. Për të realizuar hulumtimin, ajo analizoi raste në faqen e internetit Counting Dead Women - të cilat paraqitnin gra që kishin lidhje me vrasësin. Ajo gjithashtu referoi disa raste të burrave të vrarë nga partnerët e tyre meshkuj. Ajo ka zbuluar tetë hapa karakteristikë të pothuajse secilës vrasje, transmeton KosovaPress.

-Histori e rasteve të mëparshme të përndjekjes ose ngacmimit të kryesit

-Një romancë që u zhvillua shpejt në një marrëdhënie serioze

-Marrëdhënia bëhet mbizotëruese dhe nën kontrollin shtrëngues

-Diçka që mund të kërcënojë kontrollin e kryesit të veprës penale - për shembull, përfundimin ose pasiguri të papritur financiare

-Shkallëzim - intensitet i rritur i taktikave të kontrollit të partnerit, të tilla si persekutimi ose kërcënime për vetëvrasje

-Autori i dhunës ndryshon mendimin e tij - zgjedh të lëvizë përmes hakmarrjes ose vrasjes

-Planifikimi - kryesi mund të blejë një armë ose të kërkojë mundësinë që të jetë vetëm me viktimën

-Vrasja - kryesi vret një partner dhe ndonjëherë plagos njerëz të tjerë, siç janë fëmijët e viktimës.

Smith thotë se sapo oficerët e policisë të kenë mësuar tetë hapat, ata do të jenë në gjendje të gjurmojnë autorët e mundshëm - ndërsa viktimat do të kenë më lehtë të kontaktojnë profesionistët dhe t'u shpjegojnë atyre se cila është situata.

Ajo gjithashtu shtoi se duhet të bëhen më shumë hulumtime se si viktimat mund të lënë në mënyrë të sigurt marrëdhëniet kontrolluese dhe çfarë i bën njerëzit të përpiqen për kontroll në marrëdhëniet e dashurisë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat