Ata që ju duan, ju bëjnë të lumtur

Life style

Ata që ju duan, ju bëjnë të lumtur

Më: 12 shtator 2019 Në ora: 11:31
Ilustrim

“Kush të do të bën të qash”. Me siguri e keni dëgjuar këtë fjali gjatë jetës suaj. Edhe pse është e vërtetë që fjalët e urta zakonisht përshtaten, me këtë rast mbase shprehja duhet të riformulohet.

SHARE

 

TWEET

 

SHPERNDAJ

 

EMAIL

 

COMMENTS

“Kush të do të bën të qash”. Me siguri e keni dëgjuar këtë fjali gjatë jetës suaj. Edhe pse është e vërtetë që fjalët e urta zakonisht përshtaten, me këtë rast mbase shprehja duhet të riformulohet.

“Kush të do, do të bëjë të lumtur”. Pse duhet që njerëzit që i duam të na ofrojnë vuajtje dhe lot? Kjo ide, e menduar në të vërtetë nga dashuria romantike, nënkupton edhe një herë konceptin pothuajse të pashmangshëm të dashurisë si një sinonim i vuajtjes.

Është zakon të thuhet se dashuria është ndjenja më irracionale që ekziston: është pasion, çmenduri dhe obsesion dhe si e tillë, vuajtja është pjesë e këtij emocioni njerëzor dhe verbues. Duke marrë parasysh këto vizione klasike të konceptit të dashurisë dhe marrëdhënieve romantike, ne jemi përballur me përparësinë për të analizuar këtë ide për të mirën tonë, për ekuilibrin tonë personal dhe emocional.

Dashuria nuk duhet të jetë kurrë e verbër, ne kurrë nuk duhet ta hedhim veten në një marrëdhënie me një zemër të hapur, një verbëri dhe vetëvlerësim në xhepin e personit tjetër. Është e nevojshme të ndërtohet një dashuri e vetëdijshme, e pjekur dhe e përgjegjshme. Është e rëndësishme të mos harrojmë kurrë që ata që na duan nuk dëmtojnë, se ata që na duan me integritet dhe respekt do të përpiqen të na bëjnë të lumtur në çdo kohë.

Dashuria që ndërtohet ditë pas dite na bën të lumtur

Mendoni për dashurinë si një flakë të vogël që ju e gjeni… që ju gjen. Është një zjarr që na ndriçon dhe na ngushëllon, por që duhet të ringjallet çdo ditë në mënyrë që të mbetet, në mënyrë që të na mbështjellë me intensitet dhe përsosmëri më të madhe përmes dritës, nxehtësisë së tij, në mënyrë që të na bëjë të ndjehemi edhe më të lumtur. Dashuria duhet të jetë fryti i pjekurisë së dy personave që ndjehen të plotë, të cilët nuk shohin sakrifica, por akte të sinqerta që forcojnë lidhjen, të cilët lënë mënjanë egon për t’i dhënë përparësi bashkimit të çiftit.

Mbani mend se nëse pranojmë idenë se dashuria nënkupton vuajtje, do të jemi menjëherë më të lejueshëm me gjëra të caktuara, kufij të caktuar, manipulime dhe egoizëm. Ne mund të shqetësohemi për personin tjetër dhe të vuajmë për mirëqenien e tij nëse paraqitet situata. Sidoqoftë, kjo vuajtje nuk duhet të na shtyjë të shkelim vullnetarisht marrëdhënien në çift.

Ai që sot të thotë se të do dhe ikën nesër dhe pastaj kthehet pas dy ditësh nuk të do. Dashuria nuk bëhet nga justifikime ose qortime dhe as ironi që përpiqen të lëndojnë me fjalë. Asnjë nga këto nuk na bën të lumtur dhe as nuk vijnë nga një zemër që njeh respekt, dashuri autentike, e pjekur dhe e përgjegjshme. Të duash do të thotë të jesh i lumtur me ekzistencën e personit tjetër. Të duash dikë do të thotë të jesh i gëzuar brenda dhe të kërkosh mënyra për t’i bërë të tjerët të lumtur çdo ditë.

Unë kundërshtoj të vuaj përsëri nga dashuria

Ne e dimë që ka shumë që kanë vendosur të mbyllin derën e dashurisë, sepse janë lodhur nga vuajtjet, sepse në zemrat e tyre ka plot plagë të shkaktuara nga zhgënjimi, gjurmë të lëna nga zhgënjimi dhe boshllëqe të zhgënjimit. Për të dashur me vetëdije dhe siguri, duhet së pari të dimë të duam veten. Edhe një vetmi dinjitoze do të jetë gjithmonë më e mirë se një shoqëri e përbërë nga mangësi, një “Të dua” nga një person i sinqertë do të jetë në gjendje të kurojë zhgënjimet e së kaluarës.

Të gjithë kemi frikërat tona, dhembjet tona të së kaluarës. Sidoqoftë, dashuria është një aventurë, kështu që gjithmonë do të jetë me vlerë të luftojmë në çdo kohë në jetën tonë. Për këtë arsye, disa aspekte duhet të mbahen në mend:

Ne duhet të jemi të qartë se ndonjëherë dashuria nuk është e përjetshme. Për këtë arsye, përpiquni të mos i jepni vetes gjithçka për asgjë, kushtojini vëmendje rritjes tuaj personale, mos lini mënjanë punën, ëndrrat dhe miqtë. Mos braktisni atë që ju përcakton, përndryshe në një moment mund të humbisni gjithçka.

Dashuroni pa u varur: varet nga ju, por kurrë mos ndaloni së ndërtuari dashuri për çdo detaj, duke e ushqyer atë me çdo gjest, me çdo fjalë. Krijoni, por edhe inkurajoni vetëvlerësimin tuaj, identitetin tuaj.

Ofroni veten me liri dhe integritet, pa frikë, pa mëri nga dje, pa pasiguri që të tjerët duhet të zgjedhin ty. Jini të guximshëm dhe tregoni guxim për atë që doni; ajo që dëshironi është të jeni të lumtur, jo të lënduar.

Mos kërkoni një dashuri të përsosur ose një marrëdhënie ideale. Nuk ekziston: marrëdhënia ndërtohet çdo ditë, që përputh qoshet e tua me hapësirat e mia, ashpërsinë tënde me ëmbëlsinë time, hijet e mia me dritat e tua.

Të dashurosh vërtetë nënkupton të rriteni së bashku në vështirësi, do të thotë të duash dhe të kuptosh, të mbijetosh me miqësi, të shijosh pasionin dhe të ndërtosh një bashkëpunim të thjeshtë, pa falsitet. Kush ju do nuk ju lëndon dhe nuk pëlqen lotët tuaj, sepse kushdo që ju do, do t’ju bëjë të lumtur.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat