Fëmijët që janë të rrethuar nga dashuria bëhen të rritur që dinë të duan - Bota Sot
Fëmijët që janë të rrethuar nga dashuria bëhen të rritur që dinë të duan

Life style

Fëmijët që janë të rrethuar nga dashuria bëhen të rritur që dinë të duan

Më: 14 janar 2020 Në ora: 14:33
Ilustrim

Aftësia jonë për të dashur varet nga ambienti emocional në të cilin kalojmë vitet e para të jetës. Është pikërisht periudha e fëmijërisë momenti kur krijohet një hartë konceptuale mes mendjes dhe trupit që do të ndikojë në aftësinë tonë për të dashur dhe përjetuar emocione.

Ajo që na rrethon gjatë fëmijërisë do të lërë një gjurmë që do të zgjasë gjithë jetën dhe nga e cila do të varet qëndrimi ynë për të krijuar lidhje emocionale dhe sociale. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për aftësinë tonë për të dashur dhe për t’u dashur.

Dashuria e treguar nga prindërit rrit vetëvlerësimin e fëmijës dhe promovon zhvillimin e një personaliteti harmonik. Përmes dashurisë, prindërit transmetojnë se si të menaxhojnë frikën, duke promovuar aftësinë adaptive të fëmijës për të përballuar emocione të ndryshme. Realizimi i kësaj na bën të kuptojmë rëndësinë e dashurisë së fëmijëve tanë dhe t’i edukojmë ata për të respektuar, empatinë, menaxhimin e zemërimit, përshtatjen, vetëbesimin.

Si të rritni fëmijë të lumtur?

Personaliteti i një fëmije bazohet në procese të lindura, të pranishme që nga lindja. Këto modele biologjike mund ose nuk mund të jenë të përshtatshme, kështu që një mjedis emocional pozitiv bëhet edhe më i rëndësishëm për zhvillimin e shëndetshëm emocional të fëmijës. Lidhjet e shëndetshme të dashurisë formohen përmes dashurisë dhe edukimit emocional.

Për shembull, nëse një fëmijë i trembur është i rrethuar nga të rritur që e mbrojnë atë shumë, për shkak të ndrojtjes së tij, ai nuk do të jetë në gjendje ta kapërcejë frikën dhe nuk do të mësojë të menaxhojë emocionet.

Përkundrazi, i rrituri duhet të inkurajojë zhvillimin e shëndetshëm psikik dhe emocional të fëmijës. Këtu janë disa ide:

– Mësojini fëmijët të flasin për emocionet e tyre që të kuptojnë dhe të njihen me veten dhe të tjerët. Së bashku me fjalët, është e rëndësishme të mësojmë gjithashtu të gjithë ata elementë që përbëjnë komunikim jo verbal siç janë sjellja, shprehjet e fytyrës, toni i zërit.

– Për të inkurajuar vetëvlerësimin e fëmijës, mos u mbështetni vetëm në lëvdata. Falënderimet dhe shpërblimet janë pozitive vetëm nëse ato rezultojnë nga situata specifike dhe fitimi i aftësive të reja.

– Prindërit mësojnë shumë përmes shembullit të tyre. Ne e dimë se sa shpesh stresohen të rriturit. Stresi është i dëmshëm për fëmijën por është një element i jetës me të cilin duhet të merren. Në vend që t’i mbroni ata shumë, mësojini të përballen me vështirësitë fiziologjike të mjedisit ku ata jetojnë dhe të përshtaten me të.

Edukimi i fëmijëve, si për prindërit, ashtu edhe për të gjithë të afërmit ose edukatorët që e gjejnë veten duke e bërë atë, është shumë kompleks dhe variablat janë të shumta. Sidoqoftë mund të themi se nëse fëmijët ndjehen të dashur, jo të llastuar, ka shumë të ngjarë që ata do të priren të jenë njerëz që do jenë në gjendje të duan.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat