Pse është kaq e rëndësishme të festosh ditëlindjet e fëmijëve - Bota Sot
Pse është kaq e rëndësishme të festosh ditëlindjet e fëmijëve

Life style

Pse është kaq e rëndësishme të festosh ditëlindjet e fëmijëve

Më: 17 shkurt 2020 Në ora: 18:40
Ilustrim

Kur afrohet ditëlindja e një fëmije, disa prindër shpesh entuziazmohen dhe përgatiten paraprakisht për ta festuar këtë rast. Por ka edhe prindër që preferojnë të kursejnë të gjitha shpenzimet që përfshin një festë për ditëlindjen dhe vendosin të mos e bëjnë fare. Bërja e kësaj mund të jetë kundërproduktive.

Të bësh apo të mos bësh festë

Po, gjithçka ka ndryshuar. Ajo që kemi përdorur për të konsideruar një festë të thjeshtë për ditëlindjen, tani është bërë zhvillimi i një feste të tërë me mbi 50 të ftuar, tryeza të personalizuara dhe dekorime të shtrenjta që do të përfundojnë në plehra. Sidoqoftë, Dr. Jacqueline Woolley mbron rëndësinë e festimit të ditëlindjeve në një mënyrë kuptimplotë, pasi fëmijët, si të rriturit, kërkojnë shpjegime për ngjarje personale.

Rëndësia e festimit të një ditëlindjeje

Dr.Woolley kreu një studim mes koncepteve të moshës dhe ditëlindjeve te fëmijët e vegjël. Për hulumtim u morën në pyetje 99 fëmijë amerikanë mes moshës 3 dhe 5 vjeç. Procedura ishte e thjeshtë, pasi të gjithë u prezantuan me të njëjtin skenar: 3 fëmijë 2-vjeçar ishin gati të ktheheshin 3 vjeç. I pari ishte në gjendje të bënte një parti, i dyti jo, dhe i treti bëri një festë, por në 2 pjesë. Vullnetarët u pyetën që të tregojnë se sa vjeç do të ishte çdo fëmijë. Rezultatet zbuluan se shumë prej tyre thanë se ai që nuk kishte bërë një festë do të ishte akoma 2 vjeç, dhe ata gjithashtu iu përgjigjën se ai që kishte 2 festa do të ishte 4 vjeç.

Më shumë se vetëm matematikë…

Testet e Dr.Woolley zbuluan se, për fëmijët në moshë parashkollore, përvoja vjetore e ndryshimit në dukje e papritur nga një herë në tjetrën është me rëndësi të madhe, pasi nuk ka ndonjë shkak fizik të dukshëm ose të menjëhershëm, si me llojet e tjera të ndryshimeve, fëmijët e konsiderojnë një festë për ditëlindjen si një ngjarje që ndodh rregullisht, duke treguar rritjen.

Përparësitë e festimit të një ditëlindjeje, sipas psikologjisë së zhvillimit

Doktor Woolley beson se nëse për një 4-vjeçar, qëllimi i një feste është të mbushë 5 vjeç, atëherë është festimi që llogaritet. Kështu që prindërit mund të marrin parasysh avantazhet e mëposhtme të këtyre ngjarjeve:

Ato rrisin vetëvlerësimin e tyre. Kur një fëmijë feston, ai gjithashtu ndjehet i dashur dhe domethënës në rolin e tij familjar. Ditëlindja e tyre bëhet e rëndësishme në jetën e prindërve të tyre.

Ato forcojnë lidhjet familjare. Të kesh tradita familjare është pozitive. Pavarësisht se cila është madhësia e festimit, çfarë është e rëndësishme, është ndjenja e të qenurit së bashku për të festuar diçka të veçantë.

Ato vendosin marrëdhëniet shoqërore. Duke ftuar miq, gjyshër ose gjithë familjen në një festë ditëlindjeje ndihmon fëmijën të lidhet më mirë përmes ndjenjave të shoqërimit dhe mirësisë.

Ato krijojnë kujtime pozitive. Një studim i kujtimeve parashkollore thotë se shumica e kujtimeve të fëmijërisë nuk janë me të vërtetë kujtime, por përkundrazi një kujtim i krijuar nga shumë të dhëna të mbledhura nga burime të ndryshme në një mënyrë të pavetëdijshme, si ndjesi, erë dhe muzikë. Pra, krijimi i kujtimeve nga një festë mund të jetë diçka me kuptim.

I ndihmon ata të kenë një perceptim të kohës. Fëmijët nuk janë të vetëdijshëm për rritjen e tyre nëse nuk bëhet përmes të tjerëve. Kjo është arsyeja pse ditëlindjet janë një mënyrë e shkëlqyeshme për ta të zbulojnë procesin e rritjes.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat