Prindër, nëse fëmijët tuaj lëndohen, kjo ndodh sepse ju hutoheni me smartphone-n tuaj

Life style

Prindër, nëse fëmijët tuaj lëndohen, kjo ndodh sepse ju hutoheni me smartphone-n tuaj

Më: 26 shkurt 2020 Në ora: 15:58
Foto ilustrim

Po shtohen gjithnjë e më shumë prindërit që janë të hutuar pas telefonave, sot teknologjia mbretëron në mënyrë supreme. Por nga këto qëndrime mund të lindin pasoja të shumta që mund të përhapen tek të vegjlit. Dihet që fëmijët pëlqejnë të jenë në qendër të vëmendjes së nënës dhe babait, sepse dashuria dhe ndjenja e mbrojtjes është themelore për gjendjen e tyre emocionale.

Kështu që, duhet të shkëputeni gjithnjë e më shumë nga smartphoni juaj dhe të përqendroheni te fëmijët. Një studim i kohëve të fundit ka zbuluar se më shumë se 6,000 fëmijë ndjehen të lënë pas dore nga prindërit e tyre për shkak të varësisë së tepruar nga smartphone.

Ky hulumtim i kryer nga AVG Technologies, një kompani kompjuterike për sigurinë e kompjuterave, ka analizuar më shumë se 6,000 fëmijë mes moshës 8 dhe 13 vjeç nga kombësi të ndryshme. Studimi tregoi se 32% e fëmijëve nuk ndjejnë vëmendjen e prindërve të tyre sepse shpesh ata shpërqendrohen nga telefoni celular. Të njëjtët fëmijë kanë thënë se për të tërhequr vëmendjen e mamit dhe babit janë të detyruar të konkurrojnë me pajisjet e lëvizshme.

Edhe një baba i intervistuar për hulumtimin theksoi se sot ekziston një çekuilibër i fortë midis përdorimit të smartphone, kohës për familjen dhe punën. Por jo vetëm kaq, përdorimi i tepërt i telefonit celular, përveç që shkakton shqetësime emocionale për të vegjlit, mund të përfshijë edhe rreziqe. Në fakt, sa herë ekziston rreziku që fëmija juaj, veçanërisht nëse është shumë i vogël dhe eksplorues, mund të lëndohet ndërsa vëmendja e nënës dhe babit është thithur plotësisht nga ky aksesor teknologjik dhe mjaft joshës? Pra, teknologjia, sado e përshtatshme dhe fitimprurëse, mund të dëshmojë gjithashtu se është një armik i përsosur si për prindërit ashtu edhe për fëmijët.

Potenciali i këtyre pajisjeve teknologjike nuk duhet të nënvlerësohet, pasi ato arrijnë të kapin gjithë vëmendjen dhe përqendrimin, duke shkëputur plotësisht mendjen brenda disa çastesh. Prandaj, një pakujdesi e thjeshtë është e mjaftueshme për të përballuar rreziqe ose probleme serioze. Pra, aq sa teknologjia mund të magjepsë dhe tërheqë individë të të gjitha moshave, nganjëherë është thelbësore ta lini atë mënjanë dhe t’i kushtoni kohë fëmijëve tuaj, mbase përmes lojërave krijuese që mund të luhen së bashku në familje.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat