E bërtitura shkakton dëmtime të trurit të fëmijëve - Bota Sot
E bërtitura shkakton dëmtime të trurit të fëmijëve

Life style

E bërtitura shkakton dëmtime të trurit të fëmijëve

Më: 15 qershor 2020 Në ora: 15:39
Ilustrim

Nga injoranca ne biem në skllavëri, përmes edukimit marrim lirinë. Megjithatë, edukimi i fëmijëve nuk ka të bëjë fare me imponimin dhe bërtitjen. Në të vërtetë, të bërtiturat mund të shkaktojnë dëme të konsiderueshme në trurin e fëmijës. Edukimi me të bërtitur nuk sjell ndonjë përfitim për fëmijët, ose të paktën kjo është ajo që tregojnë disa studime.

Pas të bërtiturave fshihet pamundësia e prindërve për të transmetuar informacionin që ata duan. E bërtitura është një çlirim energjie dhe nuk mund të përcjell mesazhin që prindërit duan t’i imponojnë fëmijëve.

Thirrjet e impotencës

Disa autorë, si Aaron Jakovi, thonë se duke bërtitur nuk jep arsye dhe nuk i jep përparësi argumentimit. Kjo u konfirmua nëpërmjet studimeve të tij, duke iu referuar gjithashtu presidentit aktual të Shteteve të Bashkuara, Donald Trump. Nëse duam të kemi të drejtë, ulëritja nuk do të na ndihmojë aspak. Përkundrazi, duhet të diskutojmë në vend që të ngremë zërin.

Zakonisht e bërtitura shfaqet kur dikush humb kontrollin. Në këtë mënyrë, gjendja emocionale ndërhyn me shprehjen e mesazhit, duke shtrembëruar informacionin. Nëse është e vështirë për të rriturit të përballen me të, imagjinoni fëmijët.

Të bërtiturat kanë një efekt shkatërrues në trurin e fëmijës

Sipas një studimi të ri nga Universiteti i Pitsburgut, u zbulua se të bërtiturat, veçanërisht nëse bëheshin rregullisht, ndikojnë në trurin e fëmijës dhe përfshijnë një numër rreziqesh për zhvillimin e tij psikologjik.

Në fakt, për shkak të ulëritjes fëmijët zhvillojnë një sjellje agresive ose mbrojtëse. Ky studim u krye me 1,000 familje me fëmijë të moshave midis një dhe dy vjeç. Hulumtuesit zbuluan se fëmijët që jetonin me prindërit, të cilët për t’i edukuar ata bërtisnin, zhvilluan simptoma depresive dhe probleme të sjelljes në vitet e adoleshencës, 13 dhe 14 vjeç.

Në fakt, ata kanë arritur në përfundim se e bërtitura nuk i minimizon problemet, por i rëndon ato. Për shembull, në lidhje me mosbindjen, prindërit që kujdesen për fëmijët e tyre mund të minimizojnë këtë lloj sjelljeje.

Studime të mëtejshme mbi këtë temë

Janë bërë shumë studime mbi këtë temë. Shkolla prestigjioze e Mjekësisë së Harvardit, përmes studimeve të kryera nga departamenti i psikiatrisë, thotë se abuzimi verbal, britmat, poshtërimi ose kombinimi i tre elementeve ndryshojnë përgjithmonë strukturën e trurit të fëmijës.

Pas analizimit të më shumë se 50 fëmijëve me çrregullime psikiatrike të shkaktuar nga problemet familjare dhe krahasuar me pothuajse 100 fëmijë të shëndetshëm, hulumtuesit bënë një zbulim alarmues: ata kuptuan se kishte një reduktim serioz të callosum corpus, përkatësisht pjesa që lidh dy hemisferat cerebrale.

Në këtë mënyrë, ndryshimet në personalitetin dhe gjendjen shpirtërore janë më të theksuara, duke rrezikuar stabilitetin emocional. Një tjetër pasojë e kësaj është shpërqendrimi.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat