Të falësh do të thotë të jesh në gjendje të udhëtosh në të kaluarën dhe të kthehesh pa dhimbje - Bota Sot
Të falësh do të thotë të jesh në gjendje të udhëtosh në të kaluarën dhe të kthehesh pa dhimbje

Life style

Të falësh do të thotë të jesh në gjendje të udhëtosh në të kaluarën dhe të kthehesh pa dhimbje

Më: 12 korrik 2020 Në ora: 11:37
Foto ilustrim

Zemërimi është helm, por vendosni ju nëse do ta punësoni apo jo

Kur na lëndojnë, reagimi ynë i menjëhershëm nuk është që të falim. Ne ndihemi të ofenduar, të zhgënjyer dhe në disa raste thellësisht të pikëlluar, por ky reagim i natyrshëm gjithashtu ka vështirësitë e tij.

Është e vërtetë që mbajtja e një qëndrimi, për një afat të shkurtër, mund të parandalojë vazhdimin e dëmit, prandaj zakonisht nuk e falim menjëherë personin që na ka bërë të vuajmë. Por nëse vazhdojmë të mbajmë qëndrim për një person për një kohë të gjatë, është sikur të ishim të burgosur mendërisht të një situate që nuk ekziston më. Kjo do të na i bëjë të gjitha llojet e ndjenjave intensive, të cilat mund të çojnë në vuajtje të panevojshme.

Dy nga gjërat më negative që mendja mund të mbajë dhe që ndodhin sepse nuk fal me kalimin e kohës, janë urrejtja dhe zemërimi. Seneca ka përshkruar urrejtjen dhe zemërimin si emocionet më të tmerrshme dhe më të furishme. Në shumë raste, dëmi që na shkaktojnë është shumë më i madh se përfitimet e mundshme që mund të shkaktohen nëse vazhdojmë të grindemi.

Falja e atyre që na kanë dëmtuar, nuk është aq e lehtë. Sapo të pranojmë efektet negative të ruajtjes së urrejtjes dhe dëshirojmë t’i falim njerëzit që na kanë bërë të vuajnë në të kaluarën, pyetja që lind është: si mund të arrijmë?

Nëse dikush takon një person të lënduar nga një shigjetë, ai nuk e humb kohën duke pyetur se nga ai erdhi apo duke analizuar se nga çfarë lloj druri është bërë; përkundrazi, ai do të përqëndrohet në përpjekjen për ta nxjerrë atë menjëherë për të minimizuar dëmtimet. Ne duhet të bëjmë të njëjtën gjë me vuajtjen, duke e eliminuar atë sa më parë që të jetë e mundur, duke mos lënë hapësirë që ajo të vazhdojë të na dëmtojë. Më poshtë do të përshkruajmë disa nga arsyet më të forta se përse duhet të filloni praktikimin e faljes.

Falja është një shenjë e forcës

Në mentalitetin perëndimor, durimi dhe toleranca konsiderohen vlera të rëndësishme deri në një pikë të caktuar. Kur dikush na lëndon, përgjigjja me durim dhe tolerancë duket se transmeton dobësi dhe pasivitet. Kjo është një nga arsyet kryesore pse është kaq e vështirë për ne që të falim të tjerët.

Meqenëse këto dy virtyte janë përbërës të domosdoshëm të emocioneve, të tilla si falja ose dashuria, ne nuk duhet t’i konsiderojmë ato shenja të dobësisë. Përkundrazi, duhet të fillojmë t’i kuptojmë ato si një shenjë e forcës, e cila rrjedh nga një kapacitet i thellë për të qëndruar i palëkundur në vlerat tona.

Përgjigjja ndaj një situate të dhimbshme me durim dhe tolerancë është një shenjë e forcës emocionale dhe do të na ndihmojë të afrohemi më shumë me faljen sesa reagimin e zemërimit dhe urrejtjes. Përveç kësaj, përballja me një situatë të vështirë me këtë qëndrim nënkupton faktin e ushtrimit të kontrollit mbi ndjenjat tona, që do të thotë të kesh vetëbesim të mirë dhe inteligjencë emocionale.

“Në jetë mëson të falësh vetëm kur duhet të falemi shumë”.

Falja është uji që shuan zjarrin e shpirtit

Teoria U na mëson se ne nuk mund ta jetojmë të ardhmen me peshën e së kaluarës mbi supet tona. Me mirësi, duke kërkuar falje për atë që ka ndodhur dhe duke falur gabimet e të tjerëve krijon hapësirë për mundësi të reja.

Siç vë në dukje Otto Scharmer, krijuesi i Teorisë U, “Energjia ndjek vëmendjen. Për këtë arsye, ne nuk duhet ta përqendrojmë vëmendjen tonë në atë që përpiqemi t’i shmangemi, por në atë që duam të ndodhë”. Për shembull, një person i neveritur nga deluzionet e së kaluarës do të arrijë të njëjtat rezultate në të gjitha veprimet e tij dhe në të gjitha marrëdhëniet e tij, sepse ai është i ankoruar në ciklin e asaj që ka ndodhur dhe jo në mundësitë e reja.

Ndër të tjera, Teoria U thotë: ‘Për sa kohë që nuk e çlirojmë veten nga frika dhe paragjykimet e vjetra, nuk do të lëmë hapësirë për të bërë diçka të re në jetën tonë. Nëse nuk e braktisim të kaluarën, nuk do të ketë vend që jeta të na surprizojë me përvoja të reja.

Siç kemi parë, falja e dikujt kur na lëndon mund të jetë shumë e vështirë. Pikërisht për këtë arsye, është thelbësore të kuptoni arsyet pse ia vlen të mësohet ta bëni këtë. Mos harroni se ju duhet të largoheni nga e kaluara, duke u çliruar nga një barrë emocionale që nuk ju lejon të ecni përpara.

“Falja na lejon të jemi të lumtur dhe të përfitojmë nga jeta, sepse gabimi është njerëzor”.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat