10 vlerat morale që duhet t’u mësoni fëmijëve tuaj - Bota Sot
10 vlerat morale që duhet t’u mësoni fëmijëve tuaj

Life style

10 vlerat morale që duhet t’u mësoni fëmijëve tuaj

Më: 14 gusht 2020 Në ora: 16:06
Foto ilustrim

Prindërimi nuk ka të bëjë vetëm me kujdesin për rritjen fizike të një fëmije, por ka të bëjë edhe me rritjen mendore. Prindërit, me siguri, luajnë rolin më të madh në formimin e karakterit të fëmijës së tyre dhe kanë ndikimin më të madh në atë se si fëmija rezulton të jetë ndërsa ai / ajo rritet.

Disa njerëz argumentojnë se fëmijët e mësojnë vetë moralin, ose se mosha parashkollore është shumë herët që fëmijët të mësojnë për vlerat dhe idetë morale. Sidoqoftë, kjo nuk është e vertetë, pasi e mira është që t’u mësoni fëmijëve vlerat që kur ata janë të vegjël, në mënyrë që të formohet një pjesë e personalitetit të tyre ndërsa rriten.

Mënyrat për të transmetuar vlerat morale te fëmijët tuaj

Praktikoni atë që predikoni

Fëmijët mësojnë nga njerëzit përreth tyre, kështu që për t’u mësuar fëmijëve tuaj vlera të mira, së pari duhet t’i modeloni ato në jetën tuaj. Ju mund të shpjegoni me gojë vlera të shumta, por fëmija juaj do të marrë vetëm ato që shfaqni përmes sjelljes tuaj.

Tregoni përvojat personale

Përvojat personale janë si histori, dhe të gjithë fëmijët i duan tregimet. Ndani histori të jetës tuaj, ku duke iu përmbajtur një vlere morale pati një përvojë pozitive në jetën tuaj, dhe fëmija juaj është i detyruar të kuptojë më mirë.

Shpërbleni sjelljen e mirë

Qasuni me një sistem, ku ju shpërbleni fëmijën tuaj për përdorimin e këtyre vlerave në jetën e tij / saj. Falënderimet dhe shpërblimet janë forcë pozitive që funksionon jashtëzakonisht mirë në formimin e fëmijëve.

Komunikoni në mënyrë efektive

Bisedoni çdo ditë me fëmijën tuaj, se si funksionojnë këto vlera morale në jetën e përditshme. Për shembull, mund të diskutoni për një artikull në gazetë dhe të pyesni fëmijën tuaj se çfarë do të kishte bërë ai në të njëjtën situatë.

Monitoroni televizorin dhe përdorimin e internetit

Nuk ka shpëtim nga televizori dhe interneti, por patjetër që mund të monitoroni atë që shikon fëmija juaj. Sigurohuni që shfaqja promovon vlera dhe moral të mirë, dhe është e përshtatshme për moshën e tij/saj.

10 vlera morale që duhet t’u mësohen fëmijëve për të udhëhequr një jetë të shkëlqyeshme

Respekt

Shumë prindër gabojnë kur u mësojnë fëmijëve vetëm respektin për të moshuarit. Të gjithë meritojnë respekt, pavarësisht nga mosha apo gjendja sociale. Respekti është një vlerë thelbësore morale për të cilën fëmija juaj duhet të informohet në moshë të re, pasi luan një rol të rëndësishëm në sjelljen e tij/saj rreth të huajve dhe pleqve. Fëmijët që mësojnë të respektojnë moshatarët dhe të rriturit do të përfitojnë nga kjo në të ardhmen. Edhe kur kohët të vështirësohen, fëmija juaj do të jetë më kërkues ndaj të tjerëve.

Familja

Familja është një pjesë integrale e jetës së fëmijëve. I formëson dhe i ushqen ata. Prandaj, është e rëndësishme t’u jepni fëmijëve tuaj një ndjenjë familjare dhe t’i ndihmoni ata të kuptojnë pse familja është e rëndësishme. Bëjeni atë dhe ka më shumë të ngjarë që fëmijët tuaj të rriten duke respektuar dhe dashuruar familjen e tyre.

Rregullimi dhe kompromentimi

Është e rëndësishme që fëmijët të dinë se jo gjithçka shkon ashtu siç ata duan. Mësojini atyre që kur diçka është absolutisht e nevojshme, ata duhet të përpiqen dhe ta rregullojnë. Fëmija juaj duhet të mësohet të rregullojë dhe të bëjë kompromis, vetëm nëse nuk vihet në diskutim jeta e tyre personale. Ndërsa rregullimi tingëllon shkëlqyeshëm në parim, ekziston një vijë e hollë ku kalon për të bërë kompromis. Nëse fëmija përfundon në fundin humbës për shkak të një kompromisi, kjo jo vetëm që është e dëmshme, por frenon edhe formimin e identitetit.

Ndihma

Fëmija juaj duhet të mësohet të ndihmojë të tjerët, edhe nëse mund të jetë një i huaj. Ju duhet ta mësoni fëmijën tuaj pse të ndihmoni të tjerët është kaq e rëndësishme. Për të qenë një pjesë funksionale e shoqërisë, është e rëndësishme që fëmija juaj të jetë empatik ndaj nevojave të të tjerëve.

Respektimi i fesë

Kur të rritet, fëmija juaj duhet jo vetëm të respektojë fenë e tij, por edhe të kuptojë se çdo person ka të drejtë të zgjedhë fenë e tij/saj. Mësojini fëmijëve tuaj, që në moshë të re, se të gjithë njerëzit janë të barabartë, pavarësisht fesë së tyre ose festave që festojnë.

Drejtësi

Një busull morale dhe një ndjenjë e drejtësisë janë dy nga vlerat më të rëndësishme që çdo fëmijë duhet të ketë. Fëmijët tuaj gjithmonë duhet të inkurajohen të flasin kur kuptojnë një veprim të gabuar, për përfitimin e tyre ose për përfitimin e të tjerëve.

Ndershmëria

Që në moshë të re, ndershmëria duhet të futet si një nga vlerat më të rëndësishme për fëmijët. Ndershmëria është gjithmonë politika më e mirë, dhe fëmija juaj duhet të inkurajohet të tregojë të vërtetën, pavarësisht nga gabimet që ai / ajo mund të ketë kryer.

Asnjëherë mos lëndoni askënd

Shpjegojini fëmijës suaj se dëmtimi i dikujt nuk është thjesht një problem fizik – çdo lëndim mund të ketë një efekt psikologjik dhe emocional. Mos harroni të mësoni fëmijët tuaj si të kërkojnë falje dhe inkurajojini ata që të kërkojnë falje menjëherë nëse ata lëndojnë dikë, qoftë fizikisht, qoftë me gojë.

Vjedhja

Vjedhja është e gabuar, pa marrë parasysh se cila mund të jetë arsyeja – kjo është një nga vlerat e mira për fëmijët. Mësojini fëmijës tuaj që vjedhja është një gjë e gabuar, jo vetëm juridikisht, por edhe moralisht, pasi kjo do të thotë se ai/ajo do të marrë diçka që i përket dikujt tjetër.

Kultivoni dashurinë për arsimin

Edukimi është arma më e madhe që mund të keni dhe gjëja që ka ndikimin më të madh në vendin ku përfundoni në jetë. Një dashuri për arsimin duhet të kultivohet tek fëmija, pikërisht nga parashkollori, dhe gjithashtu duhet të përpiqeni ta detyroni fëmijën tuaj të kuptojë rëndësinë e edukimit në jetë.

Vlerat morale duhet të ushqehen tek fëmijët që në fillim dhe asnjëherë nuk është shumë herët për të filluar. Ato luajnë një rol të madh në ndërtimin e personalitetit të fëmijës dhe kanë ndikimin më të madh në atë se si fëmija juaj formon jetën e tij/saj.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat