Një nip të ndryshon jetën: nuk është fëmija yt, por sidoqoftë, është pjesë e jotja

Life style

Një nip të ndryshon jetën: nuk është fëmija yt, por sidoqoftë, është pjesë e jotja

Më: 15 gusht 2020 Në ora: 11:43
Foto ilustrim

Thuhet shpesh që “një fëmijë ndryshon jetën” dhe asgjë nuk është më e vërtetë se kjo: me ardhjen e një qenieje të re jetësore, kaq të vogël dhe me nevojë për kujdes dhe dashuri, nuk do të jetë kurrë më si më parë. Kjo deklaratë është aq e vërtetë saqë ka të bëjë jo vetëm me prindërit, por edhe me vëllezërit dhe motrat e tyre, të cilët që nga ky moment do të jenë xhaxhallarë, halla, teze apo dajë.

Mund të themi se është një status gëzimi i pastër, sepse ata kanë përparësinë e të qenit në gjendje të gëzojnë pjesën më të mirë të një fëmije dhe nuk presin tjetër përveçse të jenë në gjendje të tregojnë dashurinë e tyre.

Por ajo që ata nuk dyshojnë është se sa nipi do ta transformojë vetë ekzistencën e tyre – pikërisht në këto (dhe të tjera) 7 mënyra:

Forcohet marrëdhënia me motrën / vëllain, prindin e nipit. Ardhja e një anëtari të ri të vogël dhe të butë tërheq të gjithë të tjerët për t’i mbajtur pranë tij dhe, duke vepruar kështu, të takohen dhe të jenë së bashku më shumë se më parë. Në këtë mënyrë, jo vetëm që mund të bekohet me foshnjën, por edhe të ndihmojë prindërit e tij të lodhur, gjë e cila do të përforcojë lidhjet ndërmjet tyre.

Rizgjon fëmijën brenda nesh. Një fëmijë është imagjinatë e pastër: sepse gjithçka sillet rreth tij është habi, duke qenë i panjohur për të. Një perspektivë e fuqishme dhe krejtësisht çarmatosëse, e cila infekton ata rreth tij, sidomos xhaxhallarët, hallat, tezet apo dajat, të cilët mund të shfaqin gjithë kreativitetin dhe dëshirën e tyre për të luajtur në sajë të – dhe me arsyetimin e – nipit.

Krijon një obsesion të ri. Në epokën e telefonave inteligjentë, do të përfundoni me një telefon plot me fotografi të nipit: për të mos i humbur ato momente argëtuese dhe progresin e tij, dhe thjesht për t’u zhytur në mjaltin e fytyrës së tij të vogël, të ëmbël, do të keni kaq shumë për të të besuar se jeni ju prindi.

Fuqia e një emri. Ashtu si nëna dhe babai, së shpejti dhe ju do ta zbuloni këtë. Kur? Herën e parë që do të dëgjoni t’ju thërrasë “xhaxha”…, atëherë zemra juaj do të shkrihet, ashtu edhe dita – do të shkëlqejë me magji gëzimi dhe ëmbëlsia.

Ju bën krenar. Si prindërit, xhaxhallarët, hallat, tezet, dajat gjithashtu, janë të etur të shohin çdo hap të vogël të nipit të tyre, gjë që i bën ata krenarë dhe të gatshëm ta shpërblejnë atë me çdo lojë / veshje/ çdo gjë që ka në dorë (dhe portofolin).

Ju bën të ndiheni të veçantë. Mënyra se si ndriçon fytyra e nipit tuaj, me buzëqeshje të gëzuar, kur ai ju sheh, dhe përpiqet të kërcejë mbi ju dhe nuk dëshiron të largohet prej jush – këtu, e gjithë kjo ju bën të ndiheni si yje, unikë, të veçantë – dhe për ta, me të vërtetë jeni.

Do t’ju mësojë kuptimin e dashurisë së pakushtëzuar. Kur ta shihni për herë të parë, nuk do të keni rrugëdalje: do të jeni përgjithmonë të burgosur të dashurisë që do të lëshohet tek ju, sepse ai do të zërë menjëherë një vend të veçantë në zemrën tuaj.

Të qenit , xhaxhallarë, halla, teze dhe daja, është me të vërtetë një përvojë unike, sepse edhe pa qenë prindërit e tyre, secili prej tyre do të jetë gjithmonë pjesë e tjetrës. Pra, duhet të përfitoni nga kjo dhuratë e mrekullueshme që vëllezërit dhe motrat do t’ju japin!

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat