Phubbing, sa e dëmton çiftin

Life style

Phubbing, sa e dëmton çiftin

Më: 26 shtator 2020 Në ora: 18:03
Foto ilustrim

Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet në çift është shumë e rëndësishme të jesh gjithmonë i vëmendshëm në disa pika të tilla si sinqeriteti, besimi dhe, ndër shumë të tjera, dialogu. Pavarësisht sa shumë e doni njëri-tjetrin, në fakt, ka mangësi që në planin afatgjatë mund të prishin marrëdhëniet dhe të çojnë në një krizë çifti. Për këtë arsye, është gjithmonë shumë e rëndësishme të flasim me njëri-tjetrin në mënyrë që të njohim gjendjen shpirtërore të personit tjetër.

Phubbing është një term i shpikur kohët e fundit që tregon ata njerëz që kur janë në shoqëri kanë tendencë të anashkalojnë ata që janë para tyre për t’u përqëndruar në smartphone-in e tyre. Një situatë që do t’i ketë ndodhur të gjithëve dhe që ndoshta do të jetë përjetuar nga të dyja palët. Megjithatë, nëse vazhdon me kalimin e kohës, mund të bëhet një pengesë e vërtetë për marrëdhëniet në çift. Pra, le të zbulojmë se si funksionon phubbing-u në çift dhe si të rimarrim frenat e marrëdhënies para se të jetë tepër vonë.

Phubbing: si ndikon në marrëdhënie

Siç është përmendur tashmë, phubbing është fjala që përdoret për të identifikuar përdorimin e vazhdueshëm të smartphone-it, kur je në shoqërinë e dikujt. Me fjalë të tjera, kjo ndodh kur dikush anashkalon bashkëbiseduesin e tij për t’i kushtuar vëmendje smartphone më shumë sesa bisedës.

Një qëndrim që çdokush do ta ketë pësuar të paktën një herë, por që brenda marrëdhënies në çift mund t’i vërë vërtet gjërat në rrezik.

Qëndrimet tipike të phubbing janë:

Dëgjoni dhe përgjigjeni pa hequr sytë nga ekrani

Shpërqendroheni vazhdimisht për të vëzhguar smartphone-in

Kontrolloni njoftimet e ndryshme ndërsa flisni

Vështroni vazhdimisht telefonin, edhe kur nuk ka asnjë mesazh

Kërkoni për gjëra të rastësishme në internet ndërsa personi tjetër flet

Qëndrime që sigurisht janë të njohura. Epo, kur këto mënyra bëhen normë, ju përballeni me një problem. Sepse, siç mund ta imagjinoni me lehtësi, ato i heqin hapësirën dhe rëndësinë komunikimit, duke e vendosur bashkëbiseduesin në plan të dytë.

E gjithë kjo brenda çiftit mund të ketë efekte edhe më të këqija sepse i jep fund dialogut. E njëjta gjë është e domosdoshme për marrëdhëniet midis dy personave dhe për mirëmbajtjen e marrëdhënieve. Kur jeni me një partner që e ka gjithmonë telefonin në duar, ndiheni të largët edhe nëse jeni në të njëjtën dhomë. Dikush ndihet i injoruar, i refuzuar dhe dikush ka ndjesinë e të folurit me veten, veçanërisht nëse vazhdimisht shpërqendrohet duke humbur fillin e bisedës.

Të gjitha efektet që dëmtojnë çiftin, nëse nuk shërohen në kohë, mund t’i çojnë ata në krizë. Për fat të mirë, nëse marrëdhënia është mjaft e fortë, ata që e vërejnë problemin mund ta bëjnë të ditur, duke vendosur rregulla të reja për mirëqenien e çiftit. Në fakt, ekziston mundësia që të dilni nga kjo formë e varësisë dhe ta bëni atë së bashku do të jetë më e lehtë.

Si të zgjidhni një problem phubbing brenda çiftit

Siç është përmendur tashmë, të kesh një partner që kalon më shumë kohë duke parë në smartphone sesa tek personi i dashur është padyshim një problem që duhet të zgjidhet. Për ta bërë këtë, është e nevojshme të merret situata kokë më kokë por pa e ekzagjeruar. Në fakt, është e rëndësishme të përdorni të gjithë ndjeshmërinë në dispozicion në mënyrë që partneri të mos ndihet i gjykuar për qëndrimin e tij.

Atëherë, si ta zgjidhim problemin? Para së gjithash duke biseduar së bashku, ndoshta pa telefona. Të thoni se si ndiheni duhet të paktën ta bëjë personin tjetër të kuptojë se po kaloni një periudhë të vështirë. Megjithatë, nëse kjo nuk do të mjaftonte, ka disa rregulla të vogla shtëpie që duhet të përfshihen në jetën tuaj të përditshme në mënyrë që të dëboni praninë e smartphone-it për pak kohë.

Shpjegoni se si ndihesh kur neglizhoheni

Vendosni që të dy ta lini smartphone-in në një dhomë tjetër kur flisni ose bëni diçka së bashku

Mos e mbani smartphone-in tuaj në tryezë kur hani

Përpiquni të kuptoni se çfarë e shtyn tjetrin në përdorimin e vazhdueshëm të smartphone-it

Gjeni më shumë momente për të besuar dhe folur për veten tuaj (padyshim pa praninë e telefonit inteligjent)

Mos e prekni smartphone-in kur dilni së bashku

Ndonjëherë mund të ndodhë që phubbing t’u takojë të dyve. Në këtë rast, ka të ngjarë që asnjëri prej tyre të mos jetë i sëmurë nga përdorimi jo i duhur nga personi tjetër. Megjithatë, kjo është edhe më alarmante. Një çift që nuk e kupton problemin që po përjeton në të vërtetë do të përfundojë duke u larguar plotësisht pa e kuptuar. Nëse e njihni veten në këto qëndrime dhe kuptoni se jeni të dy që i zbatoni ato, është mirë të përpiqeni të ndaleni duke zhvilluar strategjitë e përmendura më lart. Çifti sigurisht që do të përfitojë prej tij.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat