Këto dy fjalë do t’i ndalonte t’i shqiptosh çdo psikolog i fëmijëve – sidomos këtë vit

Life style

Këto dy fjalë do t’i ndalonte t’i shqiptosh çdo psikolog i fëmijëve – sidomos këtë vit

Më: 22 dhjetor 2020 Në ora: 14:33
Ilustrim

Rritja e fëmijëve nuk është e lehtë, veçanërisht në mes të kësaj pandemie globale.

Nuk është e lehtë të jetosh në pasiguri dhe shqetësim, kështu që tensionet shpesh rriten.

Psikologët shpjegojnë se cilat fjalë të thjeshta, pavarësisht nga gjithçka, duhet t’i përdorim me kujdes.

Një fjalë e thjeshtë ka fuqinë të transformojë kuptimin e një fjalie të tërë në një moment. Gjuha është e fuqishme dhe kjo është arsyeja pse ndonjëherë vetëm përshtatjet e vogla bëjnë një ndryshim të madh. Edhe kur bëhet fjalë për rritjen e fëmijëve. Psikologët e fëmijëve shpjegojnë se cilat fjalë duhet t’i përdorim menjëherë me më shumë vetëdije.

“E thjeshtë”

Nga një perspektivë e të rriturve, shumë nga sfidat me të cilat përballen fëmijët duken të thjeshta dhe ne shpesh as nuk e kuptojmë problemin. Nëse një fëmijë ka vështirësi të mësojë në shtëpi për shkak të mbylljes së shkollës, është e lehtë për dikë të thotë: “Thjesht, duhet të ulesh dhe të shikosh në librin tënd, gjithçka shkruan aty!” Por kjo “e thjeshtë” dhe “vetëm” nuk është aq e lehtë për një fëmijë madje për arsye të ndryshme. Në vend të shembullit të mësipërm, ju mund të thoni kështu: “Duket se kjo është një detyrë e vështirë për ju, le të përpiqemi ta zgjidhim së bashku”.

“Por”

Kjo fjalë ka një ndikim të madh te një fëmijë dhe në të vërtetë është një formë negative për “dhe”. Kur thoni: “Djali im është një fëmijë i mrekullueshëm, por ai duhet të mësojë të sillet më mirë”, ju po mohoni gjithçka që u tha më parë. Për të shmangur këtë, duhet të zëvendësoni “por” me “dhe” sa më shpesh të jetë e mundur. Për shembull: “Djali im është një fëmijë i mirë dhe duhet të mësojë se si t’i përballojë shpërthimet e tij”. Nëse bëni vetëm një ndryshim të vogël të fjalëve, do të bëni një hap të madh drejt një edukate pozitive, plot dashuri.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat