Ndihmoni fëmijën tuaj të ndërtojë vetëbesim të mirë: Këto janë mënyrat se si mund ta bëni

Life style

Ndihmoni fëmijën tuaj të ndërtojë vetëbesim të mirë: Këto janë mënyrat se si mund ta bëni

Më: 25 shkurt 2021 Në ora: 23:55
Foto ilustrim

Vetëbesimi nuk është një tipar me të cilin lindim. Ai fitohet dhe ndërtohet mbi bazën e vëzhgimit, përvojës sonë, nga situata në situatë, por gjithashtu edhe humbet

Baza të vetëbesimit të fortë dhe sigurisë janë, në rend të parë, marrëdhëniet e shëndetshme dhe të ngrohta familjare dhe marrëdhëniet me moshatarët.

Mos i lini pas dore shenjat e vogla me të cilat fëmija ju lut për ndihmë, sepse më vonë ka gjasa të shëroni probleme shumë më të mëdha.

Prindërit do të duhej t’i kushtojnë më shumë kujdes zhvillimit të vetëbesimit te fëmijët e tyre, sepse ai është i rëndësishëm për jetën e tyre në të ardhmen.

Mirëpo, meqenëse prindërimi është një punë e vështirë, një qëllim i tillë është i komplikuar të realizohet në mënyrë adekuate. Prindërit kryesisht përpiqen të përkrahin fëmijët e tyre në çdo gjë, me qëllim që t’ua zhvillojmë vetëbesimin.

Fëmija duhet të ketë pavarësi në veprimet e tij, sepse nxitet përpjekjet e vazhduara dhe e bën të mos heq dorë. Shprehja e lavdërimit dhe e krenarisë te fëmija, e mbush atë me pozitivitet dhe besim në vete.

Marrja e mendimit dhe përfshirja në vendimmarrje e fëmijës në familje, është një tjetër pikë ku duhet të fokusohen prindërit, për të rritur vetëbesimin e fëmijës.

Një rregull i artë thotë: “Të kesh besim te fëmija yt është hapi i parë i besimit të tij në vetvete.”

Disa veprime në dukje të thjeshta, kane një ndikim shumë të madh te fëmijët, i cili i ndihmon ata të rrisin vetëbesimin. Ju mund të bëni pjesë të komunikimit me fëmijët tuaj:

Zhvilloni aktivitete për fëmijën

Një fëmijë që nuk ka besim në vetvete do të refuzojë atë që i propozojmë, jo sepse i mungon dëshira, por nga frika se nuk do të jetë në lartësinë e duhur. Ndihmojeni fëmijën të marrë pjesë në aktivitete të reja apo të pranojë ato që i propozojnë shokët.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat