Llojet e marrëdhënieve nënë e bijë dhe si ndikojnë në jetën e vajzës

Life style

Llojet e marrëdhënieve nënë e bijë dhe si ndikojnë në jetën e vajzës

Më: 28 shkurt 2021 Në ora: 12:29
Foto ilustrim

Ne nuk mund të zgjedhim familjen në të cilën kemi lindur dhe ky fakt na jep themelet e së ardhmes sonë dhe formon personalitetet tona. Njerëzit janë të ndryshëm dhe nënat nuk bëjnë përjashtim. Disa janë kundër fëmijëve të tyre dhe disa formojnë një ekip perfekt. Por, pa marrë parasysh situatën, ne gjithmonë do t’i duam nënat tona, sepse kjo lloj dashurie është e pakushtëzuar.

Më poshtë gjeni llojet e marrëdhënieve nënë-bijë:

Motra

Në këtë rast, nëna dhe vajza janë të barabarta, duke u sjellë më shumë si motra. Ato madje mund të garojnë me njëra-tjetrën dhe nëna e dëshiron këtë në mënyrë që ajo të shmangë amësinë. Mund të ndodhë edhe një ndryshim i roleve, kur vajza merr rolin mbështetës dhe bëhet “nëna” e nënës së saj, duke qenë përgjegjëse, e kujdesshme dhe duke siguruar sjellje të tjera prindërore.

Si ndikon tek vajza: Vajzat e rritura nga këto nëna shpesh janë më të përgjegjshme dhe bëhen udhëheqëse. Ato vlerësojnë kufijtë midis njerëzve, por në të njëjtën kohë, ato mund të ndjehen të padenjë, të lënë pas dore emocionet dhe të kenë frikë nga refuzimi.

Shoqe të ngushta

Kjo marrëdhënie është ndërtuar mbi besimin dhe nëna është personi i parë që një vajza i tregon mendimet dhe problemet e saj. Kjo nënë është shumë e përfshirë në jetën e vajzës së saj dhe e mbështet atë, gjithmonë duke ditur se çfarë të thotë.

Si ndikon tek vajza: Vajzat me këto nëna nuk kanë frikë të përballen me sfida dhe të ndërmarrin rreziqe. Meqenëse ndjehen të dashura dhe të kuptuara, ato fillojnë marrëdhënie dhe nuk kanë frikë nga refuzimi.

Të huaja

Nëse preferoni ta mbani nënën tuaj jashtë jetës tuaj dhe ajo të jetë e fundit që dëgjon për ato që po ndodhin me ty, marrëdhënia juaj ndoshta i përket këtij lloji. Në këtë rast, nëna dhe vajza nuk përfshijnë njëra-tjetrën në jetën e tyre dhe nuk ndajnë asnjë problem apo mendim, të paktën ato me të vërtetë të rëndësishme, përveç nëse është e nevojshme.

Si ndikon tek vajza: Fëmijët me marrëdhënie të shkëputura me prindërit e tyre kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë depresion, ankth dhe kanë më shumë të ngjarë të kenë vetëbesim të ulët. Përveç kësaj, ajo gjithashtu mund të çojë në një marrëdhënie zhgënjyese me partnerin e tyre të jetës. Në të njëjtën kohë, vajza rritet për të qenë shumë e përgjegjshme dhe e pavarur, pasi gjithmonë mund t’i zgjidh problemet e vetvetes.

Tifozja

Në këtë rast nëna është nxitësja më e mirë e së bijës, duke dashur që ajo të përfitojë sa më shumë nga jeta dhe të përjetojë gjithçka. Kjo nënë është shumë e përfshirë në jetën e vajzës së saj dhe dëshiron të jetë pjesë e saj, duke refuzuar të pranojë çdo lloj kufijsh mes tyre. Ajo jeton përmes arritjeve të së bijës, duke qenë mbështetëse dhe kërkuese.

Si ndikon tek vajza: Me këtë lloj nëne, një vajzë mund të humbasë ndjenjën e vetvetes dhe mund të bëhet e varur nga njerëzit, gjithmonë duke pasur nevojë për dikë krah saj dhe duke mos qenë në gjendje të marrë vetë vendimet e saj.

Autoritare

Ky është një rast që përfshin një nënë tepër kontrolluese që e detyron vazhdimisht vajzën e saj, duke qenë e sigurt se do të dështojë pa udhëzimin e saj. Ajo kurrë nuk i jep vajzës një zgjedhje, as nuk i vlerëson fjalët ose mendimet e saj. Në të njëjtën kohë ajo është shumë kërkuese, duke thënë se e bën atë për të mirën e vajzës së saj.

Si ndikon tek vajza: Vajzat me këto nëna janë shumë kritike ndaj vetvetes, kanë një vetëvlerësim të ulët dhe kanë tendencë të zhvlerësojnë mendimet e tyre, gjë që mund të çojë në depresion. Në një këndvështrim pozitiv, këto vajza janë shumë përgjegjëse dhe të përkushtuara në marrëdhëniet e tyre.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat