Si ta ndihmoni një fëmijë të shërohet nga trauma

Life style

Si ta ndihmoni një fëmijë të shërohet nga trauma

Më: 16 prill 2021 Në ora: 17:46
Foto ilustrim

Para se t’i përgjigjemi kësaj pyetjeje, le të shohim përkufizimin e traumës. Sipas McCann dhe Pearlman (1990), “Një përvojë konsiderohet si një traumë nëse është e papritur, jo-normative, tejkalon aftësinë e perceptuar të individit për të përmbushur kërkesat e tij dhe prish kornizën e referencës së individit dhe nevojat e tjera qendrore psikologjike dhe skemat e lidhura”.

Prandaj, trauma mund të marrë forma të ndryshme si në fëmijëri ashtu edhe në moshë të rritur. Në moshën e rritur, trauma ka tendencë të lidhet me situata të dhunës ekstreme siç janë sulmet ose vdekja, ndër të tjera. Sidoqoftë, në fëmijëri, traumat lidhen më shpesh me raste të ngacmimit, abuzimit, vdekjes ose largimit të një të dashuri, frika e refuzimit dhe poshtërimit, etj.

Ky artikull adreson traumën në mënyrë gjenerike. Sidoqoftë, duhet të keni parasysh se trauma mund të ndryshojë nga rasti në rast. Këtu janë disa ide për të ndihmuar një fëmijë të shërohet nga trauma. Është e vetëkuptueshme që marrja parasysh e ndihmës profesionale duhet të jetë gjithmonë hapi i parë. Sidoqoftë, secili rast është i ndryshëm dhe duhet të merret parasysh individualisht. Më e rëndësishmja, sigurohuni që të jeni në çdo hap me fëmijën.

Kërkoni ndihmë profesionale

Hapi i parë për të ndihmuar një fëmijë të kapërcejë traumën është të kërkojë ndihmë profesionale. Një psikolog i fëmijëve mund ta ndihmojë fëmijën të përqendrohet në problem. Më e rëndësishmja, ata mund t’i ndihmojnë të integrojnë përvojën traumatike që kishin.

Në të vërtetë, në vend që të kapërcejë përvojën traumatike, fëmija mëson ta integrojë atë si pjesë e përvojës së tij. Sidoqoftë, kjo mund të arrihet vetëm me ndihmën e një profesionisti të specializuar në këtë fushë të veçantë. Kjo është shumë e rëndësishme, pasi shëndeti mendor është një çështje serioze.

Në varësi të vetë traumës dhe efektit që ka pasur tek fëmija, ju mund të dëshironi të vlerësoni nëse në të vërtetë keni nevojë të konsultoheni me një profesionist. Për shembull, nëse trauma ishte e lehtë dhe nuk ka pasur ndonjë efekt në jetën e fëmijës ose në mirëqenien e tij, ndihma mund të mos jetë e nevojshme. Nga ana tjetër, nëse është ndikuar jeta dhe mirëqenia e tyre, duhet të kërkoni ndihmë profesionale.

Ndihmojeni fëmijën të shprehet

Hapi i parë për të ndihmuar një fëmijë të kapërcejë traumën është t’i inkurajojnë ata të shprehen. Kjo nuk do të thotë që ata duhet të flasin për këtë kur dhe si të doni. Në fakt, ju duhet të miratoni disa strategji në mënyrë që ta ndihmoni fëmijën të shprehë ndjenjat e tij. Për më tepër, ju duhet të krijoni një hapësirë të rehatshme për ta që të ndihen të sigurt dhe të qetë.

Një mjet i mirë është vizatimi, pasi fëmijët janë të aftë të shprehin botën e tyre të brendshme përmes vizatimit në një mënyrë që nuk është shumë ndërhyrëse për ta. Kjo i lejon ata të shprehin, jo vetëm se si ndihen, por edhe se si ishte trauma për ta. Në të vërtetë, kujtimi i traumës shpesh mund të ndihmojë. Kjo mund të bëhet gjithmonë me mbikëqyrje profesionale, nëse është e nevojshme.

Shprehja e asaj që ata kanë provuar do t’ju ndihmojë të kuptoni se si ndihen dhe si trauma ndikoi në jetën e tyre. Ata mund ta shprehin këtë përmes fjalëve, vizatimeve, filmave, librave ose gjesteve, me çfarëdo që ndihen më mirë. Përveç kësaj, edhe pse mund të jetë mjaft e kufizuar, çdo informacion që ata arrijnë të ndajnë me ju mund të provojë se është jashtëzakonisht i vlefshëm.

Mirëmbajtja e një rutine do ta ndihmojë një fëmijë të shërohet nga trauma

Rutinat i ndihmojnë fëmijët të ndihen të sigurt. Lidhur me traumën, ato mund t’i ndihmojnë ata të rimarrin ato ndjenja të të jetuarit në një mjedis të kontrolluar ku janë të mbrojtur. Ndjenja të tilla i ndihmojnë ata gjithashtu të shprehen. Si pasojë, oraret dhe rregullat familjare mund të jenë të dobishme për të ndihmuar fëmijën të kthehet në momentin e tanishëm, në të njëjtën kohë duke përpunuar ngjarjen traumatike. Ju mund të kërkoni ndihmë profesionale nëse keni nevojë për të.

Praktikoni frymëmarrjen me ta

Ushtrimet e frymëmarrjes ndihmojnë në uljen e ankthit dhe simptomave të tjera të hiperaktivitetit në trup. Në fakt, pas një përvoje traumatike është e zakonshme që trupi dhe mendja të vuajnë këto lloj simptomash. Për shembull, fëmija mund të jetë në gatishmëri të vazhdueshme, “duke pritur” për traumën tjetër, ose mund të ndjehen të irrituar dhe të shqetësuar. Në këto raste, frymëmarrja e vetëdijshme mund të jetë e dobishme. Për më tepër, nëse e bëni atë së bashku, fëmija nuk do të ndihet vetëm. Sidoqoftë, mund të jetë diçka që ata përfundimisht mund ta praktikojnë vetë.

Përdorni përforcime

Kur bëhet fjalë për të ndihmuar një fëmijë të kapërcejë traumën është e rëndësishme që ata të ndihen më të dashur dhe të vlerësuar se kurrë më parë. Kjo sepse është normale që një situatë traumatike të ndikojë në vetëvlerësim. Për këtë arsye, është e rëndësishme që ju të dëgjoni fëmijën, të kaloni kohë me të dhe mbi të gjitha t’i bëni ata të ndihen të dashur dhe më të vlerësuar se kurrë.

Ju duhet të përfitoni nga rastet kur ata bëjnë diçka të duhur për të forcuar dhe shpërblyer sjelljet e tyre. Nuk ka pse të jetë me gjërat materiale. Përforcimi është një akt dashurie. Mund të jetë një përqafim, një puthje, një “ne do ta kalojmë pasditen së bashku”, etj. Nga ana tjetër, përforcimi mund të përfshijë gjithashtu vlerësimin e aftësive dhe përpjekjeve të tyre. Në këtë mënyrë, ata nuk do të duhet të bëjnë gjithmonë diçka “të duhur” për të ditur se janë vlerësuar dhe se gjithçka është në rregull.

Një shënim i fundit se si ta ndihmojmë një fëmijë të rikuperohet nga trauma

Është gjithmonë e rëndësishme që njerëzit të flasin për traumën dhe si i bëri ata të ndihen. Kjo i lejon ata të ripunojnë përvojën dhe ta integrojnë atë si një pjesë të jetës së tyre. Sidoqoftë, kjo nuk është e lehtë për fëmijët. Nëse vini re se jeta dhe mirëqenia e fëmijës suaj janë prekur, duhet të kërkoni ndihmë profesionale.

Përveç sa më sipër, zbatimi i disa udhëzimeve që ndamë mund të ndihmojë fëmijën të përpunojë përvojën traumatike dhe gradualisht të kthehet në normalitet. Për më tepër, ata do të rimarrin kontrollin e jetës së tyre dhe do të përmirësojnë mirëqenien. Ata duhet të jenë në gjendje të shprehin dyshimet dhe frikën e tyre dhe të kuptojnë se nuk janë vetëm. Kjo do t’i lejojë ata të ndjehen të mbrojtur dhe të rimarrin ndjenjën e tyre të sigurisë.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat