Të varur nga hulumtimi i narcizmit? Ja 5 shenjat që duhen parë pas një ndarjeje

Life style

Të varur nga hulumtimi i narcizmit? Ja 5 shenjat që duhen parë pas një ndarjeje

Më: 17 prill 2021 Në ora: 10:40

Ndërsa të gjitha marrëdhëniet kanë uljet dhe ngritjet e tyre, një marrëdhënie me një narcizist mund të jetë veçanërisht e trazuar. Për të përballuar traumën ekstreme emocionale të këtij lloji abuzimi emocional, trupi juaj aktivizon tendencat e tij natyrore të “luftës ose ikjes”, duke çliruar hormone të stresit si adrenalina, kortizoli dhe epinefrina.

Kjo është një përgjigje primitive që ka për qëllim të na mbrojë nga rreziku, por, në rastin e një marrëdhënie abuzive, është e mundur të bëheni të varur nga këto ndjenja dhe biokimikat e tyre shoqëruese. Kur një marrëdhënie abuzive mbaron, sa mirë t’i përballoni ato – ose jo – mund të çojë në probleme më komplekse.

Ushqimi i varësisë me kërkime obsesive

Pas një ndarjeje, ka të ngjarë të filloni të përfshiheni në aktivitete që krijojnë stres për të stimuluar lirimin e hormoneve nga të cilat jeni bërë të varur. Këto aktivitete mund të jenë vendime të vetëdijshme, ose mund të mos e kuptoni as se çfarë po bëni ose pse. Një mënyrë për të rikrijuar përgjigjen ndaj stresit është kërkimi i detyruar i narcizmit. Leximi në lidhje me abuzimin narcistik dhe dëmtimet emocionale të të tjerëve mund të bëjë që ju të përjetoni një traumë dytësore. Kjo çliron hormonet e stresit dhe lehtëson simptomat e tërheqjes. Kjo lloj sjellje nuk është e pazakontë kur jeni duke përpunuar diçka aq emocionale sa një ndarje. Në fakt, arsimi është një fazë e natyrshme dhe e domosdoshme e procesit të shërimit.

Por mund të bëhet serioze nëse fillon të pushtojë aspekte të tjera të jetës tuaj dhe nuk arrini të përparoni në faza më të larta të rimëkëmbjes. Për shembull, nëse keni qenë jashtë një marrëdhënieje për vite me radhë dhe ende jeni duke studiuar narcizmin dhe po rrini në forume abuzimi, është një tregues serioz që ju jeni bllokuar në shërimin tuaj.

Identifikimi i një problemi serioz

Nëse jeni duke luftuar me prishjen e një marrëdhënieje dhe e shihni veten duke kryer kërkime obsesive, bëni një pauzë. Këtu janë pesë gjëra që tregojnë se mund të keni të bëni me një problem serioz.

Obsesionet

Obsesionet janë mendime, ide ose imazhe mendore të vazhdueshme që nuk do të zhduken pa marrë parasysh sa përpiqeni. Ato nuk janë mendime normale dhe mund të jenë dobësuese. Disa fiksime që mund të krijoni pas ndarjes mund të përfshijnë pyetjet se si mund të kishit reaguar ndryshe për të ndryshuar mendjen e ish-it tuaj. Një shembull tjetër është kujtimi i përsëritur i gjërave që ish-i juaj ju tha dhe duke menduar nëse mund të kishit bërë diçka më shumë për të shpëtuar marrëdhënien.

Ndërsa versionet e buta të këtyre mendimeve janë disi tipike pas një ndarjeje, ato fillojnë të bëhen anormale kur nuk mund të përqendroheni në asgjë tjetër. Nëse po mendoni për ish partnerin tuaj aq shumë sa nuk mund të përqendroheni në punë, të humbni afatet ose të injoroni përgjegjësitë tuaja, mund të keni një problem më serioz. Mënyra se si i përballoni këto mendime mund të jetë një shenjë se po përjetoni fiksime.

Detyrimet

Një detyrim është një sjellje e përsëritur e kryer për të zvogëluar stresin dhe ankthin. Detyrimet shpesh shkojnë dorë për dore me fiksimet sepse ato bëhen mënyra juaj e përballimit. Nëse keni mendime obsesive për ish-in tuaj dhe po përpiqeni të shpjegoni sjelljen, ju do të filloni të hulumtoni në përpjekje për të kuptuar pse ata vepruan ashtu. Ajo që po kërkoni është një shpjegim që do t’ju ndihmojë të kuptoni dhe ndaloni mendimet obsesive.

Shembuj të tjerë të sjelljeve detyruese përfshijnë kontrollimin e mediave sociale të ish-it ose mediave sociale të partnerit të tyre të ri, bashkimin me një numër të tepruar të forumeve të abuzimit narcizist, ose kërcimin nga një program në tjetrin, duke mos mbaruar kurrë asnjë nga fillimi në fund. Ironikisht, detyrimet nuk i eliminojnë mendimet obsesive, ato janë vetëm lehtësim i përkohshëm. Më tej, vazhdimi i zakoneve detyruese thellon rrugët nervore të lidhura me ato impulse, duke ju bërë që të përfshiheni në sjellje negative pa menduar se çfarë po bëni.

Nëse jeni bllokuar në këtë cikël dhe po neglizhoni përgjegjësitë tuaja të përditshme për shkak të tij, duhet të kërkoni ndihmë për të përballuar situatën tuaj. Për shembull, nëse jeni prind dhe e kaloni gjithë kohën duke hulumtuar narcizmin dhe duke biseduar në forume në vend që të kaloni kohë cilësore me fëmijët tuaj, është koha për të bërë ndryshime.

Ndotja mendore

Nëse ndërveprimet tuaja me ish-in tuaj përfshinin kritika, poshtërime ose tradhti, ka të ngjarë që keni të bëni me ndotje mendore. Kjo është një ndjenjë e brendshme e papastërtisë e sjellë nga ndërveprimet negative shoqërore. Nuk është e vështirë të shohësh se si një marrëdhënie me një narcizist mund të çojë në ndotje mendore. Kalimi i gjykimit dhe dhënia e kritikave është sjellje tipike narciziste me të cilën jeni marrë gjatë gjithë marrëdhënies tuaj. Si një viktimë dhe dikush që punon gjatë një ndarjeje, ju ndoshta do të vuani nga ndotja mendore. Nëse kjo ndjenjë vazhdon, ju do të ktheheni përsëri duke u mbështetur në ndonjë sjellje të detyruar që keni zhvilluar si mekanizma përballimi. Ju do t’i ktheheni hulumtimit tuaj obsesiv duke u përpjekur të gjeni një shpjegim.

Ripërtypja

Nëse e shihni veten duke përsëritur debate midis jush dhe ish-it tuaj pa pushim, ju mund të vuani nga ripërtypjet. Ato janë më shumë se thjesht të pyesni se çfarë ju mund të kishit bërë ndryshe në një situatë, por përkundrazi lejojnë këtë mendim të zgjasë shumë dhe e largojnë atë shumë.

Nëse jeni duke u kënaqur me hulumtimin e detyruar të narcizmit, ripërtëritjet tuaja do t’ju drejtojnë përsëri në përpjekjen e dëshpëruar për të gjetur një përgjigje. Ju mund të lexoni artikuj në lidhje me psikologjinë e narcizmit ose duke u bashkuar në forume të njerëzve me situata të ngjashme. Qëllimi juaj është të mësoni gjithçka mundeni në lidhje me arsyen pse ish-i juaj u soll ashtu dhe çfarë mund të kishit bërë ndryshe.

Ripërtypjet mund të keqkuptohen. Ju mund ta bindni veten se jeni duke u përpjekur vetëm të zgjidhni një problem; megjithatë, problemi që po përpiqeni të punoni është ai që nuk ka zgjidhje reale. Kështu, sjellja vazhdon derisa të fillojë të ketë një ndikim në jetën tuaj të përditshme dhe të ushqehet në hulumtimin tuaj të detyruar të narcizmit. Për shembull, nëse hulumtoni narcizmin në punë në vend që të përmbushni detyrat tuaja, e vendosni veten në rrezik për të humbur punën tuaj, gjë që do të kishte një ndikim shkatërrues në jetesën tuaj.

Mendime ndërhyrëse

Ndërsa të gjithë vuajnë herë pas here nga mendime ndërhyrëse, ato mund të jenë veçanërisht shqetësuese nëse vuani nga ankthi emocional dhe mendor i një ndarjeje me një narcizist. Mendimet ndërhyrëse janë ide të padëshirueshme, shpesh të tmerrshme dhe shqetësuese që vazhdojnë të shfaqen në kokën tuaj. Ato janë shqetësuese dhe nuk mund t’i ndaloni të ndodhin. Shembuj të mendimeve ndërhyrëse janë duke imagjinuar ish-in tuaj me partnerin e tyre të ri dhe duke qenë të bindur se ata kanë ndryshuar; duke imagjinuar se keni një karakteristikë të neveritshme që bëri që ish-i juaj të largohet nga ju; duke u ndjerë të sigurt se jeni shumë të moshuar për të gjetur më shumë; duke ndjerë një përgjegjësi dërrmuese për të informuar partnerin e ri të ish-it tuaj se kush është narcizisti në të vërtetë.

Ekziston një dallim i mirë midis mendimeve ndërhyrëse dhe fiksimeve. Mendimet obsesive janë gjëra për të cilat nuk mund të ndaloni së menduari ndërsa mendimet ndërhyrëse janë të pavullnetshme dhe mund të përfshijnë dëmtimin e dikujt tjetër ose vetvetes. Nëse nuk trajtohet si duhet, mendimet ndërhyrëse mund të shndërrohen në fiksime të cilat do t’ju çojnë në të njëjtin cikël të kthimit në kërkimet tuaja detyruese.

Ndërmarrja e hapave shërues

Për të filluar shërimin dhe për të marrë përsëri jetën tuaj, së pari duhet të identifikoni këto zakone dhe pastaj të ndërmerrni hapa për t’i ndaluar ato. Për shkak të aspekteve të shtuara emocionale të një marrëdhënieje me një narcizist dhe prishjes pasuese, kjo nuk është gjithmonë e lehtë për tu bërë. Ju duhet të punoni shumë për të krijuar zakone të reja dhe për të thyer ciklin e kthimit në kërkime obsesive për t’i dhënë kuptim gjërave.

Sigurisht që është e mundur të kapërcehen këto sjellje – thjesht duhet të kërkoni ndihmën që ju nevojitet për të formuar zakone të reja dhe për të ndryshuar mënyrën e reagimit të trurit tuaj.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat