Pesë hapat që ju ndihmojnë të mësoni të dëgjoni…

Life style

Pesë hapat që ju ndihmojnë të mësoni të dëgjoni…

Më: 18 prill 2021 Në ora: 08:41
Ilustrim

Të jesh në gjendje të komunikosh në mënyrë efektive me një person tjetër, të mësosh të dëgjosh është një nga aftësitë më të rëndësishme që duhet të kesh. Për fat të mirë është një aftësi e zbatueshme dhe e papërmirësueshme.

Të dëgjuarit është një aftësi jetësore që mund (dhe duhet!) ta kultivoni dhe forconi. Në mënyrë që të bashkëveprojmë në mënyrë autentike me njerëzit e tjerë, të mësuarit për të dëgjuar ka një rëndësi ekstreme. Në fund të ditës, kujt nuk i pëlqen të dëgjohet me vëmendje dhe interes? Jam i sigurt që të gjithë e duan këtë.

Një e metë vërtet e madhe, të cilën e kanë shumë njerëz është se ata kalojnë më shumë kohë duke folur sesa duke dëgjuar. Ata nuk e kuptojnë se sa efekt mund të ketë kjo në marrëdhëniet e tyre, kështu që ata vazhdojnë ta bëjnë atë. Të dëgjuarit me vëmendje është një virtyt që mund t’ju lejojë të kapni thelbin e asaj që personi tjetër po ju thotë. Ju bën të mundur që të analizoni informacionin që merrni. Duke mësuar të dëgjoni, ju mund të jeni më të sigurt për vendimet që merrni dhe mendimet që jepni. Është një proces themelor për krijimin e një komunikimi të mirë dhe pasurimin e marrëdhënieve tuaja.

Të dëgjuarit nënkupton ndjeshmërinë

Deri tani është mjaft thelbësore që të posedoni një shkallë të caktuar të aftësive komunikuese, aftësi që jo vetëm përfshijnë të folurit, por kryesisht edhe të dish të dëgjosh ata përreth jush. Por diçka që duket shumë e thjeshtë për shumë njerëz, mund të mos jetë për ju.

Në përgjithësi, të dëgjuarit është një aftësi që përfshin krijimin e një lidhjeje me një person tjetër dhe vëmendjen e vërtetë ndaj informacionit që ndajnë. Me fjalë të tjera, të dëgjuarit nënkupton ndjeshmërinë, një aftësi që kërkon kohë, praktikë dhe përkushtim.

Në realitet, shumica e njerëzve nuk janë të izoluar në mënyrë rigoroze. Ajo që ndodh ndonjëherë është që komunikimi i thellë dhe autentik bën të mundur që të zhvillohet një komunikim më praktik dhe funksional. Në të, ndjenjat mund të bëhen më pak të rëndësishme dhe bashkëbiseduesi priret të dëgjohet më pak.

Pesë çelësa për të mësuar të dëgjosh

Psikologu Daniel Goleman identifikoi se të mësuarit për të dëgjuar është një nga aftësitë kryesore tek njerëzit me inteligjencë të mirë emocionale. Sipas tij, ky është çelësi për menaxhimin e marrëdhënieve me të tjerët. Kështu, nëse doni të zhvilloni artin e të mësuarit për të dëgjuar në mënyrë aktive, kushtojini vëmendje çelësave që do të ndajmë më poshtë.

Mundohuni të shmangni shpërqendrimet

Ne jemi vazhdimisht të ekspozuar ndaj burimeve të shumta të shpërqendrimit. Për shembull, zhurma e jashtme siç janë tingujt e pajisjeve tuaja dixhitale deri te zhurma e brendshme siç janë mendimet tuaja (të cilat mund të jenë shumë të larta). Për të dëgjuar në mënyrë të përshtatshme, është e rëndësishme të shmangni të gjitha llojet e shpërqendrimeve në mënyrë që të mund të përqendroni vëmendjen tuaj në ato që thotë personi tjetër. Ka të bëjë me përqendrimin në momentin e tanishëm, në atë që po bën dhe të jesh atje për personin tjetër.

Bëni pyetje të hapura

Një pyetje e hapur e fton personin tjetër të tregojë më shumë për historinë e tij, pasi i motivon ata të përgjigjen me më shumë se një fjalë. Këto pyetje mund të krijojnë një hapësirë për një përgjigje më të gjerë; ato demonstrojnë që ju të ndjeheni mirëdashës me personin tjetër dhe se ju intereson ajo që po ju thonë. Bërja e pyetjeve të hapura është thelbësore për të mësuar të dëgjoni, pasi duke e bërë atë, i inkurajoni ata që t’ju japin më shumë informacion.

Mundohu të mos e ndërpresësh

Nëse e keni të vështirë të shmangni ndërprerjen e bisedës dhe të futni tema të reja, kushtojini vëmendje! Nëse shqetësoheni vetëm për të folur për veten tuaj, personi tjetër nuk do të ndihet shumë rehat. Në thelb, ata do të mendojnë se ju nuk jeni të interesuar të dini rreth tyre. Kështu, të mësosh të dëgjosh me vëmendje dhe ndjeshmëri është me të vërtetë e rëndësishme. Mundohuni të mos rrini në pritje për të prerë fillin e bisedës. Kur e lini personin tjetër të flasë, i tregoni se interesoheni për atë që po transmetojnë. Për më tepër, është jetike të respektohet kthesa për të folur, por mbi të gjitha, vëmendja ndaj asaj që ato ju tregojnë është thelbësore për të komunikuar dhe për të shmangur të qenit pjesë e një monologu.

Praktikoni dëgjimin aktiv

Është mjaft paradoks që mungesa e komunikimit dhe izolimit që shumë njerëz përjetojnë sot është kryesisht për shkak të dëgjimit të dobët. Gjithashtu, shumë njerëz besojnë se të dëgjuarit është një proces automatik.

Dëgjimi aktiv në thelb përfshin:

Duke i kushtuar vëmendje bashkëbiseduesit.

Duke bërë një përpjekje për të kuptuar mesazhin e tyre.

Të jesh në gjendje ta deshifrosh atë me saktësi.

Dëgjimi aktiv i referohet aftësisë për të dëgjuar jo vetëm personin që flet, por edhe për të deshifruar ndjenjat, idetë dhe mendimet që qëndrojnë në themel të asaj që po thonë.

Lëri mënjanë paragjykimet

Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm se, kur keni një person para jush, ata nuk janë të përjashtuar nga marrja e një gjykimi dhe një mendimi nga ju pavarësisht nga çështja për të cilën po flisni.

Gjykimi i fjalës së bashkëbiseduesit në kokën tuaj mund të bëjë që ju të humbni fillin e asaj që po thonë. Në atë mënyrë, ju do të injoroni shumë nga informacioni që po ju japin. Prandaj, është e rëndësishme të përpiqesh të mos gjykosh tjetrin ose të paktën të shmangësh hyrjen në një dinamikë negative të paragjykimeve dhe kritikave.

Si përfundim, të folurit dhe të dëgjuarit janë dy procese të nënkuptuara në çdo akt të komunikimit. Siç mund ta shihni, të mësuarit për të dëgjuar mund të thotë shumë për ju si person. Është një mënyrë për të treguar interes dhe shqetësim për tjetrin. Për më tepër, është një akt bujarie dhe vetëmohimi.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat