​Zakoni i gjenive: Përqendrimi në detaje është një aftësi shumë e dëshirueshme, ja pse

Life style

​Zakoni i gjenive: Përqendrimi në detaje është një aftësi shumë e dëshirueshme, ja pse

Më: 21 prill 2021 Në ora: 12:58
Foto ilustruese

Ndërsa të tjerët nxitojnë të zgjidhin problemet që gabimisht mendojnë se janë të thjeshtë, gjenitë presin në prapavijë, që “pluhuri” të qetësohet. Ata e dinë që gjërat bëhen më të qarta vetëm kur “pluhuri” qetësohet.

Nëse e keni zakon t’i kushtoni vëmendje detajeve, atëherë keni mundësinë të përmirësoni të gjitha aspektet e jetës suaj - nga puna te private, marrëdhëniet e dashurisë dhe familjes. Psikologu Hanan Parvez shpjegoi pse është një aftësi shumë e vlerësuar midis punëdhënësve të sotëm, pse është një aftësi e shekullit 21, siç e quajnë disa.

“Le të flasim së pari për vëmendjen e njeriut. Paraardhësit tanë nuk do të kishin marrë shumë nëse do t'i kishin kushtuar vëmendje çdo detaji të vogël në mjedisin e tyre. Problemet e tyre ishin të thjeshta: ata shmangën grabitqarët, gjetën partnerë, u kujdesën për mbrojtjen e familjes ... Prandaj, sistemi ynë i përqendrimit është përqendruar në disa stimuj të rëndësishëm evolucionarisht”, shpjegon Parvez.

“Në dekadat e fundit, teknologjia ka përparuar me shpejtësi. Situata në të cilën ndodhemi është e pashembullt. Truri ynë i 'Epokës së Gurit' po përpiqet të vazhdojë me shkëmbimin e shpejtë të informacionit dhe disponueshmërinë e tij. Vëmendja jonë “shtrihet” në drejtime të ndryshme çdo ditë, njësoj si një kukull tërheq teli dhe kështu kontrollon një kukull. Shumë njerëz ngadalë po zbulojnë se vëmendja e tyre është shpërndarë kudo”, shton ai.

“Herën tjetër kur të ndieni vëmendjen tuaj duke u shpërndarë, ndaloni dhe mendoni se çfarë po ju tërheq vëmendjen. Këto më shpesh do të jenë tema të rëndësishme evolucionare si dhuna, seksi, ushqimi, thashethemet ...”, vuri në dukje Parvez duke shtuar se qëllimi nuk është të shmangni tema të tilla, por të jeni të vetëdijshëm dhe të zhytur në mendime në trajtimin e tyre.

“Nuk është diçka që na vjen natyrshëm”

Ai thotë se njerëzit në shekullin 21, nga njëra anë, “kapen” lehtësisht nga tema të rëndësishme evolucionare, dhe nga ana tjetër, problemet me të cilat përballen në punë po bëhen më komplekse, veçanërisht duke pasur parasysh disponueshmërinë e të dhënave masive.

“Për të zgjidhur shumë probleme komplekse të jetës moderne, duhet të përqendrohemi dhe t'i kushtojmë vëmendje detajeve. Por nuk është diçka që na vjen natyrshëm. Kjo nuk është ajo për të cilën jemi programuar. Për ironi, mekanizmat psikologjikë të krijuar për të na ndihmuar të zgjidhim problemet në kohërat antike, tani po gjejnë mënyra për të zgjidhur problemet e epokës moderne”, thotë psikologu Parvez.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat