Burrat i stresojnë gratë e tyre dy herë më shumë sesa fëmijët e tyre

Life style

Burrat i stresojnë gratë e tyre dy herë më shumë sesa fëmijët e tyre

Më: 14 maj 2021 Në ora: 16:59
Foto ilustrim

Kush thotë grua … thotë shumë detyra

Kur njerëzit ju pyesin sa fëmijë keni, ju pa dyshim përgjigjeni tre… mëkat që keni vetëm dy fëmijë. I treti është burri juaj. Sado që e doni dhe e vlerësoni atë, ndonjëherë ai ju duket si fëmijë, ju tendos nervat dhe ju vë në një pozitë më të keqe sesa një i porsalindur. Epo, dije që nga sot ka një lajm të mirë që e gjen themelin e tij në një proverb të lashtë: sëmundja e zakonshme do të thotë gëzim. Sipas një studimi të kryer nga revista amerikane Today, gratë e martuara vuajnë nga një vlerësim stresi prej 8.5 pikësh në një shkallë prej 10 dhe deri në 46% thonë se fëmijët e tyre krijojnë më pak stres dhe ankth sesa burrat e tyre.

Lodhja, zemërimi dhe dhimbja e kokës janë vetëm disa nga simptomat që kapin gratë, të përkushtuara për të treguar gjithmonë veten fitimtare dhe të afta për të kontrolluar në mënyrë të shkëlqyeshme ekuilibrin midis punës, prindërve dhe çiftit. Jo vetëm kaq, sipas studiuesve nga Universiteti i Padovës, në shumicën e rasteve një burrë që humbet gruan e tij dëshmon një përkeqësim progresiv të shëndetit të tij ndërsa një grua, pas momentit të parë të tronditjes, merr përsipër frenat e jetës së saj.

E gjitha është e vërtetë? A ka mënyra dhe zakone për të ndryshuar dhe për të lehtësuar angazhimet e shumta fizike dhe mendore të një gruaje-nënë?

Të flasim me shifra

Në studimin e revistës Today, shumica e grave ankohen për mbështetje të dobët nga partneri. Burrat mbështeten shumë te gratë dhe kjo shkakton një rritje të pabesueshme të niveleve të stresit në seksin e bukur. Të intervistuarit madje deklaruan se marrëdhënia në çift gjeneron tek ata më shumë ankth dhe nervozizëm sesa amësia. Po ju japim disa shifra:

1 nënë në 5 ankohet për mungesën e bashkëpunimit nga burri i saj

3 nëna në 4 nuk kanë ndihmë nga burrat as sa i takon punëve të shtëpisë, dhe aq më pak ndaj përkujdesjes ndaj fëmijëve

Shumica e të intervistuarave nënvizon se mungesa e kohës në të bërit shkakton stres.

Le të jemi të sinqertë pse. A ishte vërtet nevoja për një sondazh jashtë shtetit për të provuar një të vërtetë që të gjithë, pak a shumë, jetojmë çdo ditë?

Midis burrave jo bashkëpunues, orëve që ikin dhe ankthit tonë për t’u dukur gjithmonë perfekte dhe të afta për të menaxhuar situatën, rrezikojmë të mbingarkohemi nga ngjarjet. Rezultati në këtë rast është vetëm një: të mos shijojmë asgjë nga të dashurit tanë, nga fëmijët dhe nga jeta jonë e përditshme. Por ilaçi, në të vërtetë recetat, ekzistojnë dhe ne do t’jua zbulojmë në paragrafin tjetër.

Kur shtëpia të streson

Problemi i parë është ky. Punët e shtëpisë bëhen stres kur nuk ka ndihmë nga partneri. Kur gratë vijnë nga puna, ato e kalojnë kohën duke rregulluar shtëpinë, duke gatuar, larë, hequr pluhurat, ndërsa sipas të intervistuarave, shumica e burrave e përdorin kohën e tyre thjesht për t’u çlodhur. Detyrat e shtëpisë së grave nuk ndalen vetëm në vendosjen e një makine larëse ose larjen e enëve. Shpesh ata duhet të nxitojnë të paguajnë faturat, tarifat e shkollës ose kopshtit dhe duhet të planifikojnë buxhetin. Këto janë aktivitete themelore për të siguruar një zhvillim paqësor të jetës familjare, por nëse të gjitha peshojnë mbi një person, kjo rrezikon ta shtypë atë.

Zgjidhja

Nëse e gjeni veten në këtë situatë, filloni duke i shpjeguar partnerit se ka dy të rritur në shtëpi dhe jo vetëm një. Ndarja është themeli i çdo marrëdhënieje të mirë. Mundohuni të hartoni një kalendar të përbashkët ku aktivitetet do të renditen të ndara në mënyrë të barabartë midis jush. Ai do të marrë përsipër t’ju japë një dorë në shtëpi dhe ju do të duhet të bëheni një mbështetëse e flaktë e të drejtës për të deleguar dhe, ndonjëherë, edhe për të mbyllur njërin sy. Nëse ka një defekt që intereson shumicën prej nesh, është një mosbesim i fshehtë ndaj atyre që përpiqen të na ndihmojnë. Nëse burri juaj nuk merr pluhurat siç thoni ose ndoshta harron të vërë peshqirë të pastër, mos u zemëroni. Ai po përpiqet, dhe kjo është gjëja që ka rëndësi!

Burri-fëmijë

Sipas DailyMail, burrat mbeten të papjekur emocionalisht deri në moshën 43 vjeç, plot 11 vjet më vonë se shumica e grave. Jo vetëm kaq, 8 në 10 gra janë të bindura se partneri i tyre nuk do të rritet kurrë. Nëse ajo duke qenë fëminore në fillim ju intrigoi dhe e gudulisi instinktin tuaj amë, tani që jeni një çift i qëndrueshëm me fëmijë, fillon t’ju nervozojë. Në fakt, njëra nga gratë e intervistuara deklaroi praninë e një paradoksi të thjeshtë por kaq realist. Një 7-vjeçar që hedh zemërim gjithmonë do të mbetet një 7-vjeçar, por një i rritur që sillet si 7 vjeçar është burim i stresit dhe nervozizmit të pashembullt.

Peter Pan i përjetshëm është aleati i fëmijëve tuaj, shoku i tyre i lojës dhe deri më tani nuk ka asgjë të keqe. Problemi lind kur merrni rolet e policit të mirë dhe policit të keq. Merrni me mend se cila është e juaja? Dhe këtu edukimi bëhet një stres sepse e ndalon ti dhe ai të jep, ti thua e bardhë dhe ai i zi. Ju jep mësim, ju tregon rrugën dhe ai gëzon që i hedh në erë parimet tuaja. Këto janë mekanizma delikatë dhe të rrezikshëm sepse jo vetëm që rrezikojnë marrëdhënien me fëmijët tuaj, por edhe qëndrueshmërinë e vetë çiftit.

Zgjidhja

Zgjidhja është të hidhemi në një dialog me zemër të hapur. Shpesh Peter Pan i përjetshëm nuk i vëren rezultatet negative të sjelljes së tij derisa partnerja t’ia shpjegojë ato me shumë detaje. Njeriu do të duhet të kuptojë që, para fëmijëve të tyre, nëna dhe babai janë një front i bashkuar, një mendje e vetme që mendon në të njëjtën mënyrë. Do të jetë detyra e burrit të heqë disa përgjegjësi nga partnerja, duke marrë rolin e edukatores dhe duke ndarë barrën e emërimeve të mjekut me të ose duke i çuar fëmijët në palestër sesa në klasën e muzikës.

Gruaja dhe mungesa e kohës

Ndonjëherë ndiheni sikur jeni çmendur që kalon javën e tij duke vrapuar në metro, në zyrë, në shtëpi, në shkollën e djemve. Ditët tuaja kalojnë pa qenë në gjendje të bëni asgjë për veten tuaj. Shtoji kësaj ndjenjën e të shkuarit në shtrat pa përfunduar gjërat që keni vendosur të bëni, mbase nuk e keni vënë lavatriçen ose nuk keni kontrolluar detyrat e fëmijës suaj. Ndonjëherë dëshironi të shkëputeni, të bëni një shëtitje me miken tuaj më të mirë ose të shkoni në kinema për të parë një film të mirë të llojit që ju pëlqen. Por ju kurrë nuk keni kohë dhe, në ato raste të rralla që mundeni, lodhja merr përsipër.

Zgjidhja

Ndjenjat e fajit janë zinxhiri i artë që shpesh ndërlikojnë jetën e një gruaje, një lloj burgimi i vetë-shkaktuar që kërcënon të minojë qetësinë tuaj. Fëmijët dhe burri juaj do të mbijetojnë pa ju për një natë. Besojini aftësisë së tyre për të vetë-menaxhuar dhe përkushtuar disa kohë pa probleme. Ajo që ka rëndësi nuk është sasia e kohës që i kushtohet familjes, por cilësia. Dhe mos u shqetësoni nëse për një herë dyshemetë nuk janë pastruar ose nëse keni nxjerrë picat e ngrira për darkë.

Egoizmi i shëndetshëm ndonjëherë mund të shpëtojë një familje!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat