Çfarë do të thotë të jesh i fortë mendërisht?

Life style

Çfarë do të thotë të jesh i fortë mendërisht?

Më: 18 qershor 2021 Në ora: 15:06
Ilustrim

Kjo do të thotë që ju mund të ngriheni pas një dështimi ose vështirësie dhe të mos lejoni që ndjenjat tuaja negative t’ju shpërbëjnë. Le të flasim se si ta zbatojmë këtë në prindër dhe çfarë duhet për të rritur fëmijë mendërisht të fortë në një botë me sfida mendore.

Të gjithë përpiqen të jenë mendërisht të fortë përballë vështirësive. Dhe sipas mënyrës se si u rrit, të gjithë njerëzit i trajtojnë betejat e tyre ndryshe. Disa kanë gjithçka që mund të kenë nevojë dhe dëshirojnë, por ende luftojnë mendërisht. Statistikat thonë se 18% e popullsisë pas moshës 18 vjeç do të ketë një lloj sëmundje mendore, dhe kjo përqindje po rritet me shpejtësi dhe mosha bëhet gjithnjë e më e re.

Ju ose dikush që e njihni, me shumë gjasa keni vuajtur nga depresioni ose ndonjë lloj sëmundje mendore. Atëherë, ku përshtaten fëmijët tuaj në ekuacion? A ka ndonjë mënyrë për t’i përgatitur ata për vështirësitë e jetës dhe për t’i ndihmuar ata të mposhtin shanset për të marrë një sëmundje mendore në një moment të jetës së tyre?

Ka kaq shumë vështirësi që po ndodhin në këtë botë saqë fëmijët tanë do të duhet të përballen. Aq shumë saqë një prind fillon të mendojë nëse, në vend që të dërgojë fëmijët e tyre në shkollë, ata duhet të shpërngulen në mes të askundit. Por para se të filloni ta bëni këtë, mos harroni se mbrojtja e tepërt e fëmijëve tuaj nuk do ta rregullojë problemin.

Në një moshë të caktuar, kurioziteti i tyre do të marrë më të mirën prej tyre. Pra, në vend që t’i mbash larg nga të gjitha gjërat që mund t’i dëmtojnë emocionalisht dhe mendërisht, pse të mos i pajisësh ata që të përballen me botën dhe gjithë konfuzionin pranë tyre?

Të përgatisim fëmijët tanë për botën në të cilën do të rriten, jo për botën që ne duam që ata të rriten?

Pse duhet të informoheni se me çfarë të merren sot fëmijët?

Ne e dimë se sa e vështirë mund të jetë jeta. Dhe ndërsa breza të ndryshëm do të përjetojnë vështirësi të ndryshme është jetësore që ne të vëmë veten në vendin e fëmijës tonë dhe të mos mendojmë se ata duhet ose do të rriten në atë që bëmë. Kur fëmijët janë më të vegjël është shumë më lehtë të dini se për çfarë kanë nevojë emocionalisht. Ata kanë nevojë për puthje dhe shumë dashuri që është e lehtë të jepet.

Por ndërsa fëmijët rriten dhe sidomos kur arrijnë moshën 7 ose 8 vjeç, prindërit do të duhet të edukojnë më mirë veten e tyre për atë me të cilën do të përballen fëmijët e tyre në shoqërinë e sotme dhe se si ata mund t’i drejtojnë në mënyrë të dobishme.

Fëmijët mendërisht të fortë kanë prindër që refuzojnë të bëjnë këto 8 gjëra:

T’i mbrojnë ata që të mos përjetojnë vështirësi ose dështim

T’i lënë të lundrojnë vetëm në emocionet e tyre negative

T’i izolojnë kur bëjnë një gabim

T’i lënë të mendojnë se dështimet e tyre i përcaktojnë ato

T’i lënë të kuptojnë problemet e tyre vetëm

Nuk i nxisin ata të marrin përgjegjësi nëse lëndojnë dikë

T’i lënë të ikin me gjithçka

Nuk i detyrojnë të punojnë për paratë e tyre

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat