Si të kapërceni frikën nga skuqja

Life style

Si të kapërceni frikën nga skuqja

Më: 29 korrik 2021 Në ora: 09:06
Foto ilustrim

Eritrofobia është një fobi specifike që shkakton frikën e tepruar nga skuqja. Njerëzit me eritrofobi përjetojnë ankth të rëndë dhe simptoma të tjera psikologjike gjatë skuqjes ose kur mendojnë për të.

Kur keni eritrofobi, frika nga skuqja është e pakontrollueshme dhe automatike, siç ndodh me të gjitha fobitë. Dikush me eritrofobi do të përjetojë ankth të rëndë mbi skuqjen, apo edhe mbi mendimin e skuqjes. Kjo gjendje gjithashtu mund të çojë në skuqje në fytyrë dhe gjoks, gjë që mund ta përkeqësojë ankthin.

Simptomat e ankthit të shoqëruara me eritrofobi mund të përfshijnë:

- shqetësim i shtuar
- një ndjenjë e vazhdueshme shqetësimi ose ankthi
- probleme me përqendrimin
- vështirësi për të fjetur gjatë natës

Këto simptoma janë shpesh të pranishme në jetën e përditshme, edhe nëse personi nuk skuqet në mënyrë aktive. Në situata që mund të shkaktojnë skuqje, siç është të folurit në publik, ankthi mund të shfaqet edhe si atak paniku.

Pavarësisht se si zhvillohet eritrofobia (nga përvoja traumatike pse jo) personi nuk ka kontroll mbi frikën. Ata e kuptojnë se frika është irracionale, por nuk mund të kontrollojnë reagimin ndaj saj.

Nëse përjetoni një frikë të vazhdueshme nga skuqja, është koha të vizitoni mjekun ose terapistin. Trajtimet e mundshme janë:

Terapia e sjelljes njohëse: është një mënyrë trajtimi tepër e efektshme, e studiuar mirë për një sërë sëmundjesh mendore, përfshirë depresionin, ankthin dhe fobitë. Fokusi është në rindërtimin e modeleve negative të mendimit në modele më të shëndetshme mendimi, të cilat nga ana tjetër mund të promovojnë modele të shëndetshme të sjelljes.

Terapia e ekspozimit: përdoret zakonisht për të trajtuar çrregullime të bazuara në ankth. Ai përfshin ekspozimin ndaj frikës në një mjedis të sigurt në mënyrë.

Mjekim: barna kundër ankthit me përdorim afatshkurtër.

Terapia e kombinuar: nuk ka asnjë metodë të vetme trajtimi që funksionon për të gjithë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat