Pse narcizistët mërziten shumë lehtë?

Life style

Pse narcizistët mërziten shumë lehtë?

Më: 30 korrik 2021 Në ora: 08:00
Ilustrim

Me shumë burime stimulimi në një botë shumë të dixhitalizuar, mund të jetë e vështirë të imagjinohet se si dikush mund të mërzitet. Mbi të gjitha, ka gjithmonë një mesazh ose tekst të ri për të kontrolluar, zgjedhje pafund të shfaqjeve dhe filmave që transmetohen dhe një rrahje të vazhdueshme informacioni për gjithçka, nga statistikat më të fundit COVID-19 te skandalet e famshëm. Sidoqoftë, për shkak se ata kanë nevojë për një vëmendje dhe admirim të vazhdueshëm, njerëzit me narcizëm do të duket se kanë të ngjarë të përjetojnë këtë gjendje mendore.

Ndoshta ju keni një kushëri, i cili kërkon vëmendje dhe siguri shtesë. Ky kushëri do të tërbohej dhe do të mërzitej kur të afërmit e tjerë përqendroheshin tek fëmijët më të vegjël në familje. Në një martesë të fundit, me të gjithë familjen të pranishme, ky kushëri u shfaq i trazuar dhe vrapoi në tualet, duke qëndruar atje për pjesën më të madhe të natës.

Kur shumica e njerëzve janë të mërzitur, ata arrijnë të gjejnë mënyra për t’u argëtuar, edhe nëse kjo thjesht do të thotë të tundësh gishtat. Për njerëz si kushëriri juaj, i mbushur me pasiguri, një periudhë kohe që kërkon durim mund të kufizohet në mundimin mendor. Të lënë me mendimet e tyre ose, më keq, ndjenjën se njerëzit e tjerë po i injorojnë ata, ata gjejnë mënyra se si të përpiqen të plotësojnë boshllëkun.

Ideja që njerëzit, nevoja e të cilëve për lehtësim nga mërzia pasqyron një formë narcisizmi shërbeu si frymëzim për studimin e Universitetit të Kentucky Albert Ksinan dhe kolegëve (2021) mbi përdorimin e detyruar të telefonave inteligjentë. Sipas Ksinan dhe kolegëve të tij, studimi sugjeron që narcizistët “mund të përdorin smartphone për të hyrë në mediat sociale, ku ata mund të kurojnë dhe të paraqesin imazhin e tyre të preferuar”. Nga ana tjetër, mbase e bëjnë këtë, sugjeruan autorët, se ata janë mërzitur.

Testimi i marrëdhënies Mërzi-Narcizëm

Përveç qëllimit të studimit për të shqyrtuar përdorimin e smartphone-ve nga narcizistët, hulumtimi i udhëhequr nga U. Kentucky ofron njohuri të vlefshme për mërzinë si një tipar i jetës së përditshme të njerëzve që kanë nevojë për admirim dhe vëmendje të vazhdueshme. Ksinan dhe kolegët e tij studiues vendosën të përqendrohen në intervalin e moshës që ata mendonin se do të kishte më shumë të ngjarë të përfshihej në përdorimin problematik të smartphone-ve. Mostra në internet e 532 të rinjve të rritur (mosha mesatare 23 vjeç), plotësoi pyetësorët standardë që vlerësonin narcizmin, përdorimin e detyruar të smartphone-ve dhe mërzinë.

Pyetësorët e narcizizmit vlerësuan narcizmin madhështor me artikuj të tillë si “Unë preferoj të jem në qendër të vëmendjes” vs “Unë preferoj të shkrihem me turmën.” Masa e narcizizmit të prekshëm përfshinte artikuj të tillë si “Nuk më pëlqen të jem me një grup nëse nuk e di që vlerësohem nga të paktën një nga të pranishmit.”

Instrumenti i vlerësimit të mërzisë (i vlerësuar në një shkallë prej 7 pikësh) përfshin shembuj të tillë si:

Është e lehtë për mua të përqendrohem në aktivitetet e mia.

Koha gjithmonë duket se po kalon ngadalë.

Duhet më shumë stimulim për të më tërhequr sesa shumica e njerëzve.

Në situata kur duhet të pres bëhem shumë i shqetësuar.

Shpesh bllokohem në situata ku duhet të bëj gjëra të pakuptimta.

Duhen shumë ndryshime dhe larmi për të më mbajtur vërtet të lumtur.

Si keni shënuar në këto artikuj? Mesatarja midis kampionit të studimit ishte vetëm 3.00, me shumicën e pjesëmarrësve që shënuan nga 2 deri në 4; një rezultat më i lartë se kjo do të sugjeronte që ju jeni vazhdimisht në kërkim të eksitimit. Sa i përket qëllimit të studimit, ju gjithashtu mund të shihni se si dikush që ndjen atë “vakum” të përshkruar nga autorët do të kërkonte vazhdimisht mënyra për ta mbushur atë.

Duke u kthyer tani te gjetjet e studimit, autorët raportuan se, siç ata parashikuan, njerëzit që shënuan rezultate të larta në të dy nën shkallët e narcizmit kishin rezultate më të larta të përdorimit të smartphoneve. Sidoqoftë, mërzia shërbeu për të luajtur një rol të rëndësishëm ndërmjetësues, të paktën për ata që ishin në shkallën e ndjeshme të narcizmit. Lidhja midis përdorimit të smartphone dhe narcizizmit të prekshëm, me fjalë të tjera, llogaritej statistikisht nga rezultatet e shkallës së mërzisë. Siç përfunduan autorët, “Narcizistët e pambrojtur kanë tendencë të vuajnë nga ndjenjat e mërzisë dhe ata duket se përdorin smartphone si një rregullim i lehtë për të kundërshtuar ndjenjat negative që burojnë nga mërzia.”

Bazuar në gjetjet, përdorimi i smartphone nga narcizistët duket se buron nga një nevojë tjetër për të lehtësuar mërzinë. Për këta individë më të butë që u pëlqen të shfaqen në mediat sociale, telefoni inteligjent bëhet një shprehje e nevojës së tyre për të qenë në qendër të vëmendjes.

Përtej mërzisë në kuptimin e narcizmit

Kthimi në çështjen e një të afërmi tuaj, mendoni përsëri për atë që besoni se shkakton gjithë atë shqetësim kur njerëzit e tjerë janë në qendër të vëmendjes. Nëse e shihni këtë sjellje si një rezultat të narcizizmit të prekshëm, ju mund të keni një pamje më të mirë se si të kuptoni dhe menaxhoni ndërveprimet tuaja në të ardhmen. Megjithëse mund të gjeni akoma sjellje të bezdisshme, nëse nuk është e mërzitshme, të paktën mund të fitoni perspektivë se çfarë fshihet pas saj. Në vend që të përpiqet të mbizotërojë të tjerët, ky person thjesht po përpiqet të ndihet i plotë brenda.

Gjithashtu merrni parasysh se si është kur një narcizist i pambrojtur kërkon atë vërtetim përmes kontrollit të vazhdueshëm të mediave sociale. Duhet të jetë një proces i vështirë kur ato “pëlqime”, zemra dhe komente nuk vijnë në secilin postim. Kërkimi i vërtetimit kur nuk ekziston, mund të bëhet vetëm burim i pasigurisë.

Për ta përmbledhur, vetëm mërzia nuk mund të shpjegojë të gjithë sjelljen e një narcizisti, madje edhe të një personi të ndjeshëm. Sidoqoftë, mund të fitoni njohuri të rëndësishme për të ndihmuar ata që janë në jetën tuaj të gjejnë përmbushje më të madhe duke lejuar që vetja e tyre e vërtetë të shkëlqejë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat